Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2008 01:02 - АКО НЕ ПО ВЕЛИКДЕН, ТО ПО ГЕРГЬОВДЕН
Автор: svoboda64 Категория: Политика   
Прочетен: 1705 Коментари: 5 Гласове:
0



Интересно е да наблюдаваш изявите на политиците родни по медията. То е купон, брате, лют купон. И как няма да е? Хора, които не само не са ги учили на реторика в училище, но не са ги учили и да мислят, е трудно да произведат свястно изречение, пък то да има и “послание”.

Последният пример, набил се в ухото ми, е на родния “чуждестранен” наш премиер, който обяви, че структурните промени в кабинета ще са готови/ще се обявят най-късно до Великден, ако не - до ... след празниците. За несведущия премиер или за широката публика... до “след празниците” е Гергьовден. Или датата след него. Но доколкото следя последните изяви на/за кабитенни решения и рокади, то те винаги са през празниците. Може би за да хванат “народа” неподготвен, или пиян-залян, та по-лесно да преглътне или кротко отмине поредното скудоумие...

Хайде сега да поразсъждаваме заедно какво стои “отвъд” тривиалността и протакането на коалиционните надлъгвания и договорки. Символиката, надничаща иззад думите на атеиста-премиер, го шамаросват по-силно, отколкото каквото и да е друго “саморазкритие”.

“Великден” е денят на Божествената, тук разбирай – правителствената, жертва в името на един Нов ред. Доколко той ще е Нов, пък и Ред, съмненията в широката публика са твърде основателни, като имаме предвид, че и Каяфа (кой припознавате в тази роля?), и Пилат (ЕК/ЕС) само се чудят как да си измият ръцете, за да си я карат по старому – всеки за себе си. Единият в локалните “идеологически” борби, политиканстване и окопни войни за Еврофондовете, другият – в опазване на Свещения Център и неговите ценности и ковчежета) Понеже този точно празник е доста сакрално (символно) натоварен, Премиерът-марионетка - бивайки един твърде неизкушен в духовно-религиозните въпроси човек, - приема “календарната” политическа отсрочка като манна небесна, за да не се ангажира с крайния резултат. На този етап му стига, че публично о(т)съди Варава на разпъване, пък всъщност – с другата ръка го помилва, за да си ходи “он” по неговите “воровски” работи. И Варава от “разпнат”, се оказа “спасен”) Както казват: Неведоми са пътищата Господни (Господарски))

По-притеснителен е другият deadline. Щото съвпада с Гергьовден. Борбата на св. Георги със Змея за Правата Вяра. И тук изпадаме в тупик. Защото като знаем кой се именува Георги в нашия пол.живот (макар да е известен и под други alias/aka). Като знаем как комунист разбира “правата вяра” и борбата/единоборството за нейното “светло” налагане. Като знаем кои сме и къде сме... Направо ми се “плаче”. Очаква ни поредния фарс, в подраздел “водевил”: кавалерите сменят дамите и обратно. Oops. То пък вече не е ясно кой кой – кавалер или дама.

Във всеки случай всеки шах и мат по дъската на политическия живот ще се разиграва така: “Везирът” е най-силната фигура. Той ще диктува рокадите и ще благославя промените. “Офицерът” ще козирува и изпълнява, щото... не му стига пипката и пол.стажа. “Царят” е излишна фигура и направо вече... лукс за партньори и целокупното Bg. “Конят” ще продължава да скача, но общо взето Г-8 няма да му помогне. Защото Г-8 иска икономически дивиденти и продажбата в робство на цял един народ. Нищо че твърди точно обратното “Царицата”, макар и по име Джорджия, доказа, че е достойна само за храстовидните си роднини, които не се славят с много висок интелект. А и напоследък търпят твърде нисък рейтинг сред другите дървесни видове

Та, политиката е мръсна работа, ребята or guys. Вероятно екшънът ще ни изправи пред нови рубежи и нови инфо затъмнения. За да ги разсеем, в прав текст, и стига иносказания, ще река:

- (само)разправите, които текат в момента в пол.живота ни, са насочени към елиминиране на изчадието Бойко Борисов. В тази част – приветствам възникналия екшън! Нямаме нужда от ГЕРБ, а от ГРЪБНАК. А такъв с бивши и настоящи ДС кадри, пък и “охранители”, не може да се постигне!
- Събитията разкриват политическата недалновидност и безпомощност на БСП, която се осланя на старите си навици да подхранва политическия живот с лозунги (“тече оздравителен процес”, хе-хе) и да смята, че всички пасем трева, само и единствено защото не сме достигнали до тяхното “по-висше еволюционно развитие” на месоядни (геноцидни). Ако бяхте проследили изявите на ком-лидерите и обикновените ком (common people) от снощния “канален” репортаж от ВИАС (среща-събранието-event-a на Софийската БСП орг), сте останали, предполагам, напълно изумени от “адекватността” на реакцията им. Както казва народът: “Те го плюят, а то си мисли, че роса го роси”
- НДСВ-ейци пък си мислят, че с акцията “въздържали се” по вота за недоверие към правителството са хванали Бога за рога или най-малкото – европейския влак. Sorry! Хванаха влака за гара “Разпределителна”. Но се боя, че е към ... разпределителните пещи за боклука. И това не защото са много принципни, а точно обратното – защото безпринципното и лабилно (конюнктурно) политиканстване не е драго никому. Те са по другата народна поговорка: “Прекален (показен) светец и Богу не е драг!”
- ДПС ми е любимата черешка на тортата! Това световно недоразумение, което използва един от най-светлите идеали на човечеството: “движение за права и свободи”, девалвира за поколения български граждани напред ценностите УЖ прокламирани от него! Защото не може да си отворил уста като хипопотам, затънал до гуша в лайната на блатото “Bg държава”, и не само да упорстваш, но и реално да “доказваш”, че ти си Спасителят на нацията-(държава). Спасяваш “държавата” (олигархията) безспорно! Без одобрението “свише” на Доган или неговата чудодейна помощ, нито едно пол.”нещо” в тази страна не се е случило от н’ам колко годин насам! Защото командва армия (статистическа немаловажна – близо 10 %, пък и повече от природонаселението “българско”), която нито може да чете, нито да говори, камо ли да мисли и пише на БЪЛГАРСКИ (тук имам пред вид езика, а оттам и модерното светоусещане, проникнало чрез този “държавен” език до всичките му граждани!) Той, Доган-Соколът, пазителят на “етническия мир” е един от тези, които стоят на изворите и не позволяват потоците на различните български граждани да се сместват спокойно и ненаблюдавано, за да има действителен мир и съседско разбирателство, за да има прилично културно опознаване (т.нар. интеркултурно образование и отношение на толерантност и вникване в религиозно-етно културните различия при запазване на респекта към “другостта”). В това аз лично го обвинявам, както и коалиционните му партньори, които загърбиха усилията на множество преподаватели на различни нива това да стане част от учебната парадигма на обикновеното bg училище. А не да остане затворено в пилотни проекти, които да се отчитат за пред “външните спонсори”! АМАН! Ще ми се интеркултурността да бъде освободена/разбулена от политиканските игри. За да останат хора/етноси, които взаимно се уважават. Без “финансово-държавно-ядните” им лидери!
- Сега по въпроса на опозицията: вътрешнопартийната и междупартийната (анти-правителствената).
- (а) Бат Серго снощи изрече една знаменита фраза: (цитирам по памет): “Ако партийните членове, несъгласни с политиката на БСП, отиват да споделят мненията си/вижданията си първо пред медиите, не ми е необходима ОПОЗИЦИЯ” Евала брато, евала бат Серго! Значи демократическия централизъм, “една партия-един юмрук” въобще не е слязло от сцената. К’во стана, бе, братче? “Преобул се Илия, погледнал се – пак в тия!” Значи всички гласуваме с две ръце за всяко скудоумие, което ти и отбор-юнаците около тебе сте в състояние да произведете. Не че съм в партийните ти редици, ама направо ме зашемети, та нямам как да не “емпатизирам” на съпартийците ти! No more comment! След това изказване, диагнозата ми е една: там развитие НЯМА! Колкото и да си менят козината, оперението, костюмите и тоалетите! Дори “зодистката” Жени Живкова не мож им помогнА!
- (б) Парламентарно представената опозиция е жалка. Тя, по БЗНС-шки е разделена на крилца и перца. Хич няма и да ги изреждам, щото не мога да им запомня всичките инициали. Стига ми, че там се мъдри “лисицата” Софиянски. И други, които уж избрани от едни, сега били “гербери”) За ДСБ ми е малко мъчно, щото те се явяват някак си “преподавателската” партия – на теоретиците-практици, които в масата си са преподаватели във ВУЗ. Само че, - и тук е може би голямата моя “вина”, че някои от тях познавам отблизо, и не мога да се освободя от “субективността” на оценката им като личности, не толкова като политици – когато бяха “на власт” не им достиска да извършат определени промени докрай. Което ме навежда на нерадостната мисъл: ако бяха толкова “светли”, дали биха били допуснати до властта?

- И как аджеба се влиза във властта (партийната йерархия)? Кой трябва да те “одобри” и по какви показатели, за да “растеш”? Щото аз имам примери. Хайде този път няма да е с мен, с други. На областно събрание на определена партия (няма да споменавам коя, но поне не е ДСБ) настойчиво викат мой приятел. Идеалист. Кофти! Те още не го знаят, защото той повидимому е бизнесмен. Явно за повечето среди това е някаква “парола” Стои той, слуша им скудоумията час-два. На втория не издържа и пита: “Ние тук за кауза ли сме се събрали или за раздаването на постове?” Понеже събранието е широко и хората не се познават достатъчно лично, започва шушукане(брожение). Моят приятел гордо си хвърля визитките. И си излиза ... треперещ от страх. Съпругата му го успокоява (да Ви напомням ли, че жените сме по-мъдри?!): “Споко! Те просто повече няма да те потърсят!” Така и става...

- Сега ще цитирам “мой” пример. Работейки за университетски преподавател и политик. Пак няма да кажа от “коя партия” тогава, а и впоследствие в друга, част от отправяните към мен внушения бяха: “Ти си прекалено праволинейна. Така политика не се прави! Доникъде няма да стигнеш!”

- Ей, Богу, така е Стигнах дотам да съм вярна на Господа в мен, да се кая за прегрешенията си (защото ги имам много в личен план), но в обществен – просто не мога да си ги позволя! Защото смятам, че това е някак си мое по-висше проявление! И дори да съм лоша и грешна към “своите”, “домашните” и (принудително) “близките”, не мога да излъжа или предам “абстрактните други”. Толкова дълго съм бил обвинявана за това свое изконно “прегрешение”, че на моменти мислех наистина, че аз съм лудата. И пак не се отказах от себе си. Или поне временно го правех. Защото си мислех (тогава), че правя “добро”! O tempora, o mores!

В заключение: от Великден до Гергьовден разликата е от небето до земята! Великден е пречистването, Гергьовден е земната войнственост!

Аз избирам Небето... За Вас – не знам. За мини-Председателя – не ми се мисли. Той уж растял. До ще време и ще видим...

А дотогава – бъдете бодри. И както казват скаутите Be prepared, а не както казват съв.пионери – Бъди готов (Be ready!) !

Лека!




Тагове:   великден,   Гергьовден,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Страхотен анализ на
15.04.2008 01:59
политическото положение в момента!!!!!.

Повече ми прилича на безизходица но.......
цитирай
2. svoboda64 - :)) krotalka:)
15.04.2008 02:50
Само за сведение от която и да е "аналзационна кухня" - ние поставяме диагнозата. Ако ни поискат, може и да дадаем решенията:)) Саме че, както си разбрала... те струват много пари на държавата. И няма да бъдат поискани от мен/нас:)) (Да обяснявам ли, че за това "си имат хората":)

Поздрави:
цитирай
3. chara - перфектно
15.04.2008 07:36
споделям всичко, което си написала
особено за ДСБ
цитирай
4. helios - svoboda64 - Изключително съм впечатлена
15.04.2008 13:54
от постинга! Само личност с висока ерудиция може да направи такъв задълбочен анализ!
Подкрепям написаното!
Поздравления!
цитирай
5. haralanov - Обаче точно сега ми е смешно
15.04.2008 14:48
Здравей Свобода.Прибирам се у дома след работа(и аз съм учител като теб)и си отварям тук в нета,сайта на в.Дневник.И чета в последните новини от деня,,Румен Петков в работната група на БСП за правителствените рокади,,.Разбира се,че е свръх цинично но мен ме е смях.По смешна глупост от това....всъщност има.И ти също я знаеш.Жан Виденов преподава евроинтеграция на студенти....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3211803
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031