Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2010 18:48 - Интервю паметно... но с какво?!
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 1349 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 10.07.2010 19:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вчера го слушах, гледах, дивих.

От моята камбанария интервюто е впечтляващо:
- с обърканост на "енергийните" посланията - разбирам се с Путин, заради европейската клауза за солидарност. Невярно: разбирам се с Путин заради сходния автократизъм. Европейската клауза за солидарност (чл. 222 от Лисабонския договор) е неясна и все още й се търси реалното юридическо и практическо измерения (вж. 
http://www.euractiv.com/en/future-eu/the-european-unions-solidarity-clause-empty-letter-or-effective-tool-analysis-496147)
- с популизъм - не сме вдигнали данъците и не сме намалили заплатите. Данъците (и всевъзможните такси около всякаквите услуги) и така са си високи за населението в страната, а заплатите - ниски. Което прави цената на живота достатъчно висока за всеки един от нас. За някои - дори непосилна. 
- с псевдодемократизъм на управлението - не е вярно, че всичко се решава от мен. Има министри, които се справят сами и идват при МЕН, само когато имат проблеми. Ха! Та то освен проблеми, дали има нещо друго... защото
- всичко (всички системи в д-вата) е в "схеми" , съобщава самият Той. Но ако възникнат "нови", да му бъдат съобщени - сам (с голи ръце) ще отиде да ги разбие.
- били закъснели някои реформи. Напр. здравната. Но МЗ, НЗОК и ЛС работели в синхрон. Е, ще я видим тази синхронна реформа и... евентуално "антикорупционната" им електронна карта. Чудя си и тя колко ще ни струва, като си давам сметка за сегашното вадене на идентификационни документи:)
- нямало неизкушени от властта, затова сам той се грижел да опазва "кацата с меда". Знаем... и за някои банки, и за това кой строи метрото и други. Но това очевидно са "незначителни детайли" в пейзажа на общото бдение;
- животът е прекрасен и ние се грижим за инвестициите в "производства". Пък то май произведствата се изчерпват с ... туризъм - няма лошо, ама като се знаем какъв обслужващ персонал сме и как яко крадем! - никой читав турист не иска да стъпи втори път у нас; а и с инфраструктура - която е в бъдеще време и с помощта на Ердоган (за магистралата Люлин - да им дръпнел ушите на собствените автохтонни...). Мда... и някакви "иновации" се размятат... но това ще са поредните лозунги :)

Мда... има и още смешки. Но мисля, че и тези са достатъчни. 

Много е опасно да си мислиш, че Държавата - това съм Аз. Особено в 21 век. В 17 в. е било позволено, защото тепърва се е оформял държавният апарат. А днес - май се върви към ... заличаването му. Просто защото не можеш да се справиш... със сложността му :)

Та приятно ви четене 
 

Година първа - специално интервю с премиера Бойко Борисов   http://bnt.bg/bg/news/view/32597/godina_pyrva_specialno_intervu_s_premiera_bojko_borisov
 

Премиерът Борисов съобщи повече детайли около енергийните проекти - в специално интервю за "Панорама" на БНТ.

Според Борисов проектите "Бургас-Александруполис" и АЕЦ Белене няма да се реализират. Премиерът смята, че след разлива в Мексиканския залив няма да има еколог, който да си постави подписа под този проект.

За Атомната електроцентрала Борисов се аргументира с думите - по Белене стана ясно, че така конструиран, проектът не може да се случи. Защото нито имаше ясно финансиране - от къде, как и колко, нито имаше ясно доказано като акционери кои ще участват и на кого колко ще продаваме ел. ток, когато стане готова централата.

По "Южен поток" количествата природен газ, които се транзитират до момента, ще преминават през съществуващите тръби през територията на България. Останалото количество газ ще премине през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от "Южен поток" и са 50 процента българска собственост.

Българската и руската страна ще подпишат пътна карта на "Южен поток". Документът трябва да разпише подробно стъпките за реализацията на проекта на наша територия. За България интересът е свързан с енергийната сигурност и с получаването на транзитни такси.

Борисов изрази надежда новият доклад на ЕК, който предстои да излезе до края на месеца, да е по-добър от доклада за Румъния и е да е отчел много от нещата, които са направени. Призна също, че реформата в здравеопазването е забавена с 6-7 месеца.

Пълен текст на интервюто

Водещ Бойко Василев:
Започваме с министър-председателя Бойко Борисов. Днес, преди
да замине за срещата на високо равнище на лидерите от Югоизточна Европа в Дубровник, той даде специално интервю за "Панорама".

Г-н премиер, да започнем с енергийните преговори с Русия. Кой сега е по-щастлив - руският вицепремиер или американският посланик?
Бойко Борисов:
Аз мисля, че и двамата имат достатъчно основание за щастие.
Водещ:
Защо? Примерно. . .
Б. Борисов:
Защото ние работим активно по проектите, по които имаме интерес като държава в тях, преструктурираме ги, така че да са в полза на България. Руската страна го разбира. По Бургас-Александруполис чакаме международната екологична оценка, защото е видно, особено след Мексиканския залив, че това е изключително опасно - да се направи такъв петролопровод в нашия най-красив край на България, където е и основният туризъм.
Водещ:
Това на деликатен език май значи, че сте го отписали този
проект?
Б. Борисов:
На деликатен език означава, че няма да стане. Но аз го казвам, защото съм сигурен, че след Мексиканския залив няма еколог, който да си сложи подписа под този проект.
По "Белене" стана ясно, че така конструиран проектът не може да се случи, защото нито имаше ясно финансиране - откъде, как и колко, нито имаше ясно доказано като акционери кои ще участват, нито имаше ясно казано на кого колко ще продаваме електрическия ток, когато стане готова централата, и не на последно място - допълнително колко пари ще трябват за електропреносната мрежа от централата нататък, където е около 1 милиард между другото. В същото време, вашите зрители да са наясно, че до този момент са похарчени много пари за тази централа. Предплатен е първият
реактор, някъде от порядъка на 300 милиона евро. Сега, в средата на септември, трябва да внесем 280 милиона евро, което е над 500 милиона, над половин милиард. Паралелно с това до 2012 година, май месец, плащаме по 10 милиона на всеки 3 месеца лихви по кредита, който е взело предишното правителство. И тук просто много ясно трябва да се знае, че май 2012-та ние, строейки или нестроейки АЕЦ "Белене", ще платим над половин милиард лева кредит, който е взет за "Белене".
Водещ:
Значи не е само един гьол.
Б. Борисов:
Така че за толкова пари всъщност имаме един гьол. И премиерът Путин се съгласи с мен.
Водещ:
Да, ама един гьол и един милиард. . .
Б. Борисов:
Два милиарда, над два милиарда. Затова, когато, нали, с американския посланик е говорил и Трайков, а и аз говорих. . . за нашата бедна държава не е безразлично дали ще потънат в земята няколко милиарда лева. Това е по АЕЦ "Белене". Затова са толкова тежки, толкова трудни преговорите. И ситуацията мисля, че на всички вече е ясна.
Що се касае по "Южен поток". Там имаше един основен проблем. Знаете, че в момента има тръби, които са 100 процента българска собственост, и по тях се транзитира газът за Турция и Гърция. По договора с "Южен поток" те трябваше да останат настрани, а съответно цялото количество газ да минава по новите тръби, които обаче са 50:50 собственост на Русия и България. Това, което г-н Зубков, дори на пресконференцията аз няколко пъти го попитах, за да го потвърди и пред българските медии, каза, че са съгласни. . . и се надявам сега, когато дойде вицепрезидентът на "Газпром" г-н Медведев, в четвъртък ще бъде тук на преговори, този четвъртък, който идва, ще подпишем пътна карта, съответно "Булгаргаз" и "Газпром", в която ще остане да се транзитира толкова газ, колкото до момента, по старите тръби, където България печели между 100 и 105 милиона долара, разликата ще минава, вече нагоре която е, по новите тръби, където ще разделим печалбата 50:50 процента. Няма да се ползват около 90 километра от старите тръби по простата причина, че новият газопровод ще излезе някъде на Провадия. И всъщност сега това, което е като отсечка от 90 километра, което идва откъм Румъния, просто няма да я има. И още едно важно нещо - в договора по "Южен поток" е записано до 31 милиарда кубически метра газ да транзитира "Южен
поток", руснаците искат да транзитираме 63 милиарда, което, разбира се, ние го приемаме с голямо удоволствие, защото ще получим двойно повече транзитни такси.
Водещ:
Добре, има ли риск ние да сложим всичките си енергийни яйца в руската кошница?
Б. Борисов:
Не, защото ние, знаете, преди няколко месеца подписахме с Турция споразумение да ползваме техния терминал за втечнен газ.
Водещ:
Да де, ама енергията отива на другите места като че ли. . .
Б. Борисов:
На кои?
Водещ:
Защото активно преговаряме с Русия по тези неща дали ще се. . .
Б. Борисов:
Ами, тъй като с Русия не бяхме преговаряли, затова дойде първият им вицепремиер и преговорихме проектите. А когато бяхме в Турция, с Ердоган подписахме споразуменията за втечнения газ. Президентът беше в Азербайджан, където имаме възможност също да диверсифицираме доставките на газ от Азербайджан. В момента министърът по еврофондовете, да го наречем, Томислав Дончев разговаря в Брюксел да ползваме и евентуално да направим в Бургас наше си пристанище за втечнен газ. Работим по връзката с Гърция, Комотини. Работим и по проекта да ползваме турските тръби и да вкараме газ от Египет, Иран, Ирак, разбира се, ако мерките и ембаргото там паднат един ден. Така че ние работим много активно на диверсификацията на държавата. Но "Южен поток" е газът, който отива към Западна Европа. И само получаваш за инвестиция от около 400, даже по-малко, милиона долара, общата инвестиция е 835 милиона долара за България и Русия, след това докато сме живи. . . за Западна Европа. . . и много поколения, разбира се, след нас ще получават всяка година транзитни такси от този газ. Няма нищо общо едното с другото.
Водещ:
Хората, които ни гледат, вероятно се питат. . . вероятно за тях най-важният въпрос е да няма газова криза, газът да не поскъпва, защото това ще ни срути по време на кризата. . .
Б. Борисов:
Това е следващото. В момента има наредени. .
Водещ:
Да, делегацията е в Москва.
Б. Борисов:
Да, и в момента делегацията е в Москва, в момента има наредени посредници, доста, в които. . . Дори, виждате, и председателят на борда на директорите на "Газпром" не знае колко пари и къде отиват, макар че във всичките им дружества, които са посредници, участва и "Газпром". И затова аз съм поставил тези условия нашият "Булгаргаз", който е държавният търговец, за вашите зрители го казвам, да сключи договора директно с
"Газпром" и на цената, която "Газпром" дава газа за България, съответно да си сложи "Булгаргаз" процент и половина печалба, което е нормално за държавно предприятие, и крайните потребители - дали са индустрия, дали са граждани, дали са топлофикации, да получат възможно по-ниска цена. Това сме направили.
Водещ:
Руската страна гарантира ли ви, че няма да използва газовата карта за шантаж върху България. . . или за натиск, хайде така да кажем?
Б. Борисов:
Руската страна е наясно, че ние не сме нито Украйна, нито Беларус, нито Грузия по простата причина, че ние, освен член на НАТО, сме член на Европейския съюз. В нашия присъединителен договор към Европейския съюз има клауза, която гарантира, че в проблемен, какъвто и да е, включително и военен конфликт, дали е газов, дали е икономически, няма значение, се задейства т.нар. европейска солидарност. Така че аз имам възможността, като
държава имам предвид, да искам Съветът на Европа, в който участвам, да се произнесе по всяка една тема. И премиерът Путин много добре го съзнава това, че ние сме европейска държава, член на Европейския съюз, живот и здраве, догодина ще влезем и в шенгенското пространство и с нас се преговаря като с европейска страна от Европейския съюз. Това е голяма разлика.
Водещ:
Да сменим темата. Тези дни, докато се обсъждаше първата година от управлението, какво чухте, г-н Борисов, критиките или похвалите?
Б. Борисов:
Аз по принцип похвали никога не слушам.
Водещ:
Наистина ли?
Б. Борисов:
Това. . . хората, с които работя и ме познават, знаят, че когато ми кажат, че имат добра и лоша новина, добрата дори не искам да я слушам.
Водещ:
Не ви е приятно да ви хвалят?
Б. Борисов:
Всеки човек обича да го хвалят. Но бих се радвал да ни похвалят в новия доклад, който сега до края на месеца ще излезе, на Европейската комисия, бих се радвал той да е по-добър от доклада за съседна Румъния, бих се радвал той да е отчел много от нещата, които сме направили. Но нека да го изчакаме да излезе.
Освен това чух и критиките. Някои са основателни, някои не са. Действително в здравната реформа се забавихме и мисля, че новият министър много усилено върви. Вече здравната карта е готова. На 1 септември ще пуснем конкурса за електронната карта, която всъщност от догодина, надявам се, от 1 януари вече да е в сила, която буквално ще дисциплинира системата. Всеки ще има електронна карта и ще се знае къде е лекуван, за колко е
лекуван, доболнична, следболнична, всякаква помощ, която му е оказана. Така че тук действително критиците са ми прави, в здравната реформа изпуснахме 6-7 месеца, това е факт.
Но в същото време за вашите зрители трябва да кажа, че правителството и аз самият положихме огромни усилия в тази ужасяваща за всички в света финансово-икономическа криза да направим така, че най-малко народът да го усети. И давам конкретни примери. Ние сме единствените, които не си позволихме. . . ето, вижте нашите съседи - и Румъния, и Гърция. . . да
вдигнем ДДС. Това е просто единственият шанс за. . . Ако го бяхме направили, дефицитът щяхме да го занулим веднага. На 2 процента. . . от 20 на 22 да го бяхме вдигнали, това са около 1 милиард и 200 милиона. Дупката веднага е ликвидирана. Но това щеше да удари всички крайни потребители. Всеки от нас щеше да ги плати тези пари. Затова аз ми казах - нито сега, нито догодина няма да вдигаме данък добавена стойност. Оставихме плоския
данък. На практика ние в момента в Европа имаме най-ниския данък, защото той е 10 процента, но след като се приспаднат разходите става практически за бизнеса 7 процента. Такъв данък няма. Изкушението. . . вие видяхте съседите ни, отидоха на 20 процента плосък данък, които имаха, или минаха над 20 процента корпоративния данък. Тези усилия. . . В същото време не
намалихме нито пенсиите, нито заплатите, без да вдигнем данъците. Така че това държа да го знаят хората. Освен това в условията на криза ние си позволихме да инвестираме в инфраструктура. В средата на 2012 година ще има магистрала "Тракия", строи се в момента. Проектираме "Струма". До края на
годината ще пуснем "Люлин". Те искат до май, но. . . Включително на 29 юли ще дойде гръцкият премиер със своя кабинет, ще направим съвместно заседание с гръцкото правителство тук. Мисля, че 5 или 6 август ще дойде турският премиер Ердоган с неговия кабинет пак в София. И аз съм планирал да го заведа на магистрала "Люлин", за да може и той да окаже натиск върху
турската фирма, за да може да влезе в сроковете до края на годината. С една дума - "Марица" ще я пуснем, 34 километра нова магистрала, на 15 август, сега, за "Люлин" ви казах, "Струма" я проектираме, "Тракия" става 2012-та, метрото на София от Централна гара до "Черни връх" става, заводът за битовите отпадъци. Това са огромни инвестиции, огромни, и хората ще ги
усетят.
Водещ:
Да, вие мислите така - че вашите мерки са били добри. Обаче например Виенският институт по икономика, днес е цитиран във вестниците, не мисли така.
Б. Борисов:
Сега, дайте да си говорим с истините.
Водещ:
Хайде да говорим за. . .
Б. Борисов:
Виенският институт. . . Кой виенски институт, веднъж, и втори път, кога започнаха да правят тези публикации австрийците - когато натиснахме електроразпределителните дружества и австрийските фирми на "Цанков камък" да си платят дивидентите и им казах, че няма да платя за "Цанков камък" инфлационния индекс. Значи, веднъж, им нанесохме удар, финансов, в полза на
народа на "Цанков камък", втори път - казахме им, че тяхното ЕРП трябва да работи в България така, както в Австрия. И трябва да ви кажа. . . И не на последно място - спомняте си, че един ортак на бившия премиер Станишев беше осъден в Австрия именно заради това, че плаща на медиите с пари на българското правителство, старото българско правителство. Сиреч една статия да поръчаш от някой N-ски - виенски ли ще е, залцбургски ли, да го напише
някой професор и да го публикува, това е елементарен трик. И ви казвам защо е направено.
Водещ:
Аз разбирам, обаче, ако гледаме истината в очите, можеше ли да не спирате разплащанията с бизнеса например? Защото това е. . .
Б. Борисов:
Не, не можеше да се плаща. . . да не се спира. Ще обясня защо. Всички преди изборите, една година след тях вече, можем да го кажем, знаеха, че обръчите на Доган и кръговете на БСП от фирми са обсебили всичко, което е минало като държавни поръчки. Знаехме ли го това? Разбира се. Какво. . . Ето, давам пример. Сега август месец ще открием тренировъчната зала, която е по-голяма от "Универсиада", в София, новата спортна зала в София. Но когато седнах аз с ГБС, предоговорих договора за спортната зала с 19 милиона по-евтино. Когато седнахме със строителите на "Качица", това е пътният възел на Търново, който до десетина-петнадесет дни ще стане готов, ние го. . . договорих го с 50 процента по-евтин, 50 процента по-евтин. Безразлично ли е на българския данъкоплатец, ако всеки един договор, който
правим и виждате в момента, се предоговаря и толкова пари от данъкоплатеца се спестяват? Малко. . . недейте да играете с бизнеса. Бизнесът. . . огромни комисиони, огромни печалби, заложени в тях. Факт. Ами "Тракия"? Вижте на какви търгове е пускана "Тракия" при предишното правителство - над 360 милиона. А ние сега отидохме на цени, които просто са най-евтините в света за строеж на магистрала.
Водещ:
Добре, още един факт - актуализирате бюджета.
Б. Борисов:
Сиреч фактът е в моя полза, който за бизнеса, не във ваша. .
.
Водещ:
Да, да. Добре, няма да спорим.
Б. Борисов:
Не, факт е. На факта никой не спори.
Водещ:
Аз само питам. Актуализирате бюджета. Това не е ли признание, че бюджетът не е бил направен добре?
Б. Борисов:
Не, напротив. Първо, сме във финансово-икономическа криза и виждате, че всички страни в Европа не само че актуализират бюджети, а в ход вдигат данъци. Това просто се прави, защото буквално се управлява на ръчно управление всяка една държава в Европа.
Водещ:
И не се събират приходи обаче.
Б. Борисов:
Ами, не се събират приходи, защото то е елементарно дори като въпрос. Когато световната стагнация е такава, че навсякъде в Европа има огромни дефицити, сиреч техните фирми са в колапс, ами никой не отива да инвестира тогава. Те първо гледат да си оправят техните работни заплати, техните фирми, да могат да си закърпят тяхното положение, тогава отиват да инвестират.
Момент, откъде са идвали големите приходи и т.нар. излишъци, които никъде не виждаме в държавата, излишъците да се видят къде са отишли, от предишното правителство? Откъде? Казват - имало тогава 24 милиарда инвестиции в България. Ами, аз мога да си ги припиша 75 процента на мен.
Водещ:
Защо?
Б. Борисов:
Защото те са в София. И всички хора знаят, че в София, по морето и курортите беше направено абсолютно спекулативно строителство. В смисъл - тъй като средно цената е 300 евро на квадратния метър, а в София се продаваше на по 4-5 хиляди евро в скъпите квартали. . . Знаете, дойдоха огромни чужди фирми, които направиха цели жилищни комплекси, защото имаше огромен ръст на печалбата, в пъти, пъти, пъти. Когато сега пазарът падна, сиреч няма вече това потребление, тези инвестиции ги няма.
Водещ:
Ами, заложете посока на развитие, която да прави така, че да не се излива всичко в спекулативно развитие.
Б. Борисов:
Ами, именно. Да, просто искам да кажа колко е некоректно, когато казват - имаше инвестиции. Имаше в тази сфера, а не в заводи, не във фабрики. Къде са инвестициите в България досега, да ги питам тези, които питат защо сега са по-малко? Естествено, че са по-малко. Първо в кое дойдоха да инвестират в България? В мобилните оператори. Защо? Защото всеки човек има GSM. И като
говори печалбата къде отива - в Гърция, в Австрия и във. . . сега даже и "Виваком" не ги знаем на кой.
Водещ:
Да.
Б. Борисов:
Нали така? След това кои дойдоха? В строителството.
Водещ:
Молове.
Б. Борисов:
Пак спекулативно. След това къде дойдоха? ЕРП-тата. Защо? Всеки човек има електромер и таксата от електромера отива като печалба. След това къде дойдоха? Във ветропарковете. Защо? Ами, защото държавата България изкупува на по 750 лева електричеството от ветропарк, а на 42 лева от АЕЦ "Козлодуй". Къде е по. . . Интересна ли е тази инвестиция?
Водещ:
Да.
Б. Борисов:
Ами, разбира се, че е интересна. Ето ги инвестициите къде са - мобилен оператор, молове, ЕРП-та, газоразпределителни дружества, навсякъде, където крайният потребител си плаща от джоба.
Водещ:
Ама лекарството срещу това е да кажете какво ще произвежда тази държава и да заложите приоритети.
Б. Борисов:
Именно затова сега ние сме заложили туризъм, инфраструктура, за да може да върви този туризъм, иновации, електроника, всичко това, което привличаме сега като инвестиции. Факт.
Водещ:
Добре.
Б. Борисов:
И тук вече е и "Белене". В петък, който идва сега, президентът Тадич ще бъде в София, след това ще отидем заедно до Варна, ще преценим дали и до Белене да прескочим. Но имам, водих вече няколко разговора, в петък се надявам, дай боже, да ми отговори и той утвърдително, сръбската държава да влезе с няколко процента в проекта "Белене" и по този начин да си гарантираме след това за "Белене" сръбския пазар за продажба на ток. Тогава вече проектът започва да става по-ясен. . . какво ще прави тази централа и откъде ще си избием парите. Виждате, че огромни усилия полагам. И тогава вече тази инвестиция от 5-6 милиарда, която ще съберем, рязко ще подобри инвестиционния климат.
Водещ:
Сега ще изредя имена на хора, които оттеглихте от първата редица само през първата година на управлението - Нанев, Желева, Каназирева, Начева, Михтиев, Лъчезар Иванов, има и още.
Б. Борисов:
Да.
Водещ:
Колко още имате във втората редица?
Б. Борисов:
Вижте, аз много ясно и точно съм казал на хората, когато са ни избирали на власт, и кмет като бях. . . с много хора се разделих и като кмет, нали, и сега като премиер. Хората разбират, че властта изкушава. Хората разбират, че всеки, който се върти около кацата с мед, може да бръкне в нея. Но хората вярват и мисля, че с всичките тези смени разбират, че в момента,
в който аз разбера, изпълнителната комисия на ГЕРБ взима единствено правилните решения и тези хора ги дърпаме настрани.
Водещ:
Да де, ама оттук нататък ще става по-лошо, защото вашите министри ще искат още ресурс, вашите хора ще искат още развитие, мандатът ще тече. Колко хора имате още?
Б. Борисов:
Много.
Водещ:
Сигурен ли сте?
Б. Борисов:
Категорично.
Водещ:
Скамейката ви е широка, така ли?
Б. Борисов:
Разбира се.
Водещ:
Дълга е, искам да кажа.
Б. Борисов:
Ето, вижте разликата. Ще ви дам разликата между БСП, ДПС, ако щете и сините, и нашата партия. Във всички скандали, в които те са се замесвали. . . Да вземем един Румен Овчаров. От министър на енергетиката как го наказаха - сложиха го шеф на най-важната комисия в парламента, бюджетната комисия. Докато само за опита, без да има никакво вредно последствие от това, защото и материалът на Нова телевизия мина, този митничар не е назначен никъде, Иванов напусна 3 поста - градската организация. . . Овчаров не напусна градската организация, остана си лидер, значи те нямат претенции към него. . . напусна заместник-председател на парламента, напусна председател на
здравната комисия в парламента, само за този опит за вмешателство. Да вземем ДПС, техния лидер. Висша степен на корупция. И аз не мога да схвана защо продължава този натиск от някой върху медиите и няма този коментар. ДПС е мандатоносителят на бившето правителство. Неговият лидер, по документи, Ахмед Доган е казал кой да стане премиер. Той е мандатоносителят. Този мандатоносител, ползвайки това, че той е съставил
правителството, предишното, си е позволил да вземе близо 2 милиона комисиони във вид на консултантски договор. Такъв скандал и няма никаква реакция, той си е пак депутат в парламента. Ето това е разликата между ГЕРБ и останалите партии.
Водещ:
Да де, но, г-н Борисов, в момента вие сте на коня. . .
Б. Борисов:
Да, и аз. . .
Водещ:
И не мислите ли обаче, че част от тези обвинения в лобизъм, част от тези скандали са свързани с това, че много хора си въобразяват, че проблемите в България се решават с един телефонен разговор с вас?
Б. Борисов:
Може би така да е било. Но, ето. . . понеже казвате - опити
за лобизъм. Когато разбрах, че в парламента е вкаран закон, който. . . относно автобусите, да им се намали на практика квалитетът и да станат опасни пак, какво направих? В същия ден изтеглих закона, преправи го Министерски съвет и го вкарахме с текста, който гарантира, че това няма да стане. Сиреч опитът за лобизъм. . . какво стана с него - провали се. За тази прословута водка - опит да се направи, разбрахме, оттеглихме го и
незабавно въведохме това, което народът очаква. Лъчо Иванов се опитал да се вмешава в дадена дейност. Какво стана - отстранихме от от всички постове. Кой опит за лобизъм е минал? Нито един, нито един.
Водещ:
Обаче не ви ли притеснява, че критиките много често опират до стила на вашето управление, че държавата едва ли не се управлява от вашите интервюта и от вашия телефон?
Б. Борисов:
А от кой да се управлява?
Водещ:
Не делегирате власт, не делегирате отговорност.
Б. Борисов:
Пак не сте прав. Знам, че не обичате да ви се противоречи, не го приемайте и като натиск, но. . .
Водещ:
Не, не, питам само, само питам.
Б. Борисов:
Министър Цветанов работи прекрасно, Аню Ангелов работи прекрасно, Маргарита Попова работи прекрасно, Ана-Мария Борисова влезе много бързо в час. Преди минути с председателя на лекарския съюз разговарях, с г-н Райчинов, той каза - просто в момента имаме абсолютно между лекарския съюз, здравното министерство и здравната каса разбиране по всички въпроси.
Допитват се, съветват се, нашите структури им помагат и съм убеден, че това ще стане, ще успее реформата. Мога да дам и други министри за пример.
Водещ:
Дянков не чух.
Б. Борисов:
Министър Дянков, без да вдига данъци и без да намалява пенсии и заплати, осигури на тютюнопроизводителите, които ще измрат от глад, ако не им дадем тези пари, 116 милиона, осигури още допълнително 160 милиона за социално слабите, осигури магистрала "Люлин", осигури инфраструктурните проекти. Така че колебанията му в началото. . . И аз на него съм му го казвал, ще го кажа и тук - ако той се занимава само с финанси, и той вече
мисля, че се старае да го прави, а не се впуска в интервюта, които само му донасят проблеми, той се справя добре. Мога да изброя и други министри. Но искам да ви кажа - всичките тези хора, които изброих, имат пълното ми доверие, работят абсолютно самостоятелно и само идват при мен, когато. . . нещо да се допитат.
Водещ:
А разбрахте ли не кой, а кое в държавата не работи за тази
година?
Б. Борисов:
Няма нито една сфера от държавата, която да не е във вид на някаква схема. Дали са електроразпределителни дружества, дали са "Цанков камък" или "Белене", дали са газоразпределителни дружества - всичко е в схеми. И затова толкова трудно се разбиват. Защото разликата от подписания договор 2006 година досега е около 2 милиарда загуба за държавата.
Водещ:
Който говори за схеми, след това схеми му вадят, като падне от власт. Не се ли притеснявате от това?
Б. Борисов:
Сега е моментът. Ако има схема, да кажат къде е схемата, в коя дейност ние сме приложили схема. Ако някъде някой си е позволил да направи схема, да ми я кажат. Ако на другия ден не я разруша лично, нека да ме упрекнат.
Водещ:
Чухте ли най-накрая химна на МВР?
Б. Борисов:
Още не съм. Даже сутринта, като бяхме в парламента, на Цецо му казах - с химна как вървят нещата, защото доста. . . Той вика - който иска, да го слуша, който не иска, да не го слуша. То не е и химн, това е песен някаква, това не е химн.
Водещ:
Чак от едно любопитство не го чухте, така. . .
Б. Борисов:
Така ми се подреди денят вчера, че не можах, а и днес от сутринта съм зает.
Водещ:
В името на какво. . .
Б. Борисов:
Демокрацията е това. Ако искаш - слушаш, ако искаш - не слушаш. Като не ти е приятно, не го слушаш. Имаше концерт на МВР на празника, пяли са. . . сигурно много хора са пяли и танцували. Това да им е кусурът на МВР.
Водещ:
Накрая да ви попитам, да ми отговорите честно, в името на какво бихте рискували рейтинга, своя?
Б. Борисов:
Ами, то и сега съм го рискувал, защото административните реформи, съкращенията по министерствата с 20 процента, това означава 20 процента по-малко хора, които да те харесват. Защото, ако утре ви съкратя вас, нито жена ви, нито тъщата, нито някой ще е доволен, нито децата ви, защото няма откъде да ги храните. Трябва да търсите друга работа. Но ние това го правим и хората го. . .
Водещ:
А защо е обратното впечатление, че сякаш искате да се харесате на всички?
Б. Борисов:
Това е ваше впечатление.
Водещ:
Не, аз питам просто.
Б. Борисов:
Аз искам да се харесвам на всички, искам и на тютюнопроизводителите, и на социално слаби, и на МВР, и на отбраната, и на здравето, и на образованието и затова във всяка една дейност се опитваме да намерим възможно най-добрия вариант.
Лошо е, че в условията на криза просто няма парите. Ако ги имаше парите, много повече неща щяхме да направим. Затова в условията на криза ние се гордеем с това, че не намалихме парите и не вдигнахме данъците. И аз трябва да ви убедя. . . да ви уверя, че съм убеден, че това ще доведе до много повече инвестиции в следващите месеци.
Водещ:
Бойко Борисов, министър-председател. Благодаря ви за интервюто.
Б. Борисов:
И аз.
Водещ:
Интервюто с премиера Бойко Борисов, което взехме днес преди той да отпътува за срещата на лидерите от Югоизточна Европа в Дубровник.
 



Тагове:   интервю,   Какво,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Решили са...
10.07.2010 19:05
Решили са тия кучи синове(без извинения)да ни харижат курбан на Путинска Русия.Иначе няма защо американския посланник да щъка от министерство до прокуратура.Притеснен е човекът.И не само той.Снощи в интервю за Панорама,бате им Бойко вика:Додох им пари на тютюнопроизводителите иначе щЕха да умрат от глад!Култово,култово...
цитирай
2. svoboda64 - Уффф,
10.07.2010 19:12
Не ми се прави литературен анализ на култовото интервю. На слагачеството на Бойко -журналист, и на агресивната арогантност на Бойко - премиер. Но както казват ония That's that. Хубава е статията на Милен Радев

http://www.svobodata.com/page.php?pid=3558&rid=154

проблемът е в глобалната престъпност, при която се наблюдава сливане на мафиотски с държавни структури. Не е утешително, че не сме автори на болестта. Къде-къде по-утвърдени демокрации са просмукани от нея...
цитирай
3. razkazvachka - и аз го гледах: "Това шоу е истински мазохизъм!"
10.07.2010 20:29
още съм потресена, но пък от друга страна...
има място за цял нов институт по пиар и имиджмейкинк вкл. спийчрайтинг на ПраймМинистъра - за съдържателната страна - друг път, щот няма място до тавана за кръвното...
цитирай
4. svoboda64 - razk,
10.07.2010 20:49
То има много какво да се коментира по това интервю. Съдържателната демагогия е дълбока, но ако тръгнем да правим анализ как се "съшиват" конците ще станем... отегчителни. Публиката не ще и да знае къде са кукичките и как ги/ни хващат (ако не сме нащрек).

Ако мислиш, че ББ се съобразява със спийчрайтъри (сигурно ги има, но предполагам, че си скубят косите след изявите му, ако са професионалисти, а не слагачи, де :) - дълбоко грешиш. Култувата реплика "Какъв е този Виенски институт" просто кърти мивки :) А пък популисткия довод - тия се обадиха, след като им настъпихме интересите - демек ЕОН, ЕВН и друженс ЕРП-та, (на анализатор да настъпиш интересите? дето си няма "родина", а "наука", дори и да не е по-малко измислена от "политиката":))) - това е направо в ДЕСЯТКАТА !!!! Какво друго искаш????
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3219198
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930