Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2008 08:12 - RIGHT & LEFT
Автор: svoboda64 Категория: Забавление   
Прочетен: 4706 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 20.11.2008 08:15


С дясното и лявото - като двете свещени части на битието ни - нещата никога не се случват както трябва. Може би защото – както англичаните отдавна са за белезАли - портмонето е отдясно, а сърцето – вляво.

За дясното и лявото като политически ориентации – най-паче у нас, ако говорим, направо ще се объркаме: левите – десни, а десните – леви. Колко гОдин вече слушаме внушенията им към електората...  Джокерът тук се намира в магазина... Като влезете в него, поръчайте си очила за нощно вижданеJ)

А за да се успокоите, че каквото и да правите, каквито и действия да предприемете, резултатът ще е все същият, Ви предлагам следната счетоводна мъдрост. Английският й е толкова basic, че няма начин как да не го схванетеJ:

 

                                                             There are

                                                           two sides of

                                                      the balance sheet –

                                                the left side and the right side.

                                      On the left side, there is nothing right,

                                                    And on the right side,

                                                     There is nothing left. *

 

* Е, все пак да преведем за несъбудилите се ощеJ

                                Счетоводният баланс
                                 има две страни 
                                 лява и дясна. 
                                 От лявата – нищо не е както трябва/
                                                        няма нищо вярно;
                                 oт дясната – нищо не е останало/
                                                          Няма никакъв остатък 

Лек ден! J



Тагове:   left,


Гласувай:
0



1. chara - :)
20.11.2008 08:21
Хареса ми погледа ти върху нашия странен свят!
Вълшебен ден ти желая!!!
цитирай
2. svoboda64 - :)
20.11.2008 08:28
chara,
То ни остана май само да се надсмиваме:)
Вълшебства пожелавам и на теб. А както казва Кастанеда: всичко е в мястото на гледната точка:)))
цитирай
3. templar - "There are only 2 ways:
20.11.2008 10:56
The Right way
and
The wrong way."

M.Thatcher
цитирай
4. svoboda64 - :)
20.11.2008 10:59
The Iron Lady is an Ironman:)))))
цитирай
5. chara - Свобода, то около мен само вълшебства ...
21.11.2008 08:16
от край време:
http://kalendar.novatv.bg/news/id_1481319164
цитирай
6. haralanov - Здравей Свобода,
21.11.2008 16:38
Крадлив дедо от Мадрид съчетава и лявото и дясното.Това е майсторлъка...И от там се започна...Размиването...
цитирай
7. анонимен - verina, възмутено:)
23.11.2008 20:49
http://www.verina.vesel.info/?p=904
http://www.verina.vesel.info/?p=902
Инфото как във Великобритания е по-зле от беге получих от haralanov.
!? Ако си спомням добре, ти си ходила в Edinburgh, аз - Не. но дори и да се лъжа, винаги можем да насъскаме Рой и величественото хлапе Мърдо да защитят честта на шотландската гвардия:))) И на Нейно Величество, разбира се.
Аз горя в момента в червени пламъци (като един Люцкан), поради което насъсквам templar и теб да защититм честта на Острова НИ:))) пред лицето на тази изумително нахална атака.
Понеже Британия значи много неща, но значи и преди всичко една особена порядъчност, която е важна.
Целувки и дръжте британщинАта да не падне у една дупка още една седмица, след което и аз по силите си ще се намеся:)))))
Take care.
цитирай
8. анонимен - Вени Г.
25.12.2008 12:04
Сестра ми е от 15-тина години във Великобритания - омъжена с дете, британска гражданка. И от нея знам, че онази биратнска добропорядъчност е вече минало. Мързи ги да работят, communitty-тата западат... Тъжна работа
цитирай
9. анонимен - http://semkiibonbonki. blogs...
26.12.2008 16:39
http://semkiibonbonki.blogspot.com/2008/12/blog-post_26.html
цитирай
10. анонимен - Петък, Декември 26, 2008 Ляво и ...
26.12.2008 16:43
Петък, Декември 26, 2008
Ляво и дясно - архетипни смисли

Постът RIGHT & LEFT на любимата ми Боди (по паспорт Свобода Гагарова) ме накара да се размисля за глъбинните смисли на лявото и дясното (мче за кво друго, след като актуалните ляво-дясни проблеми са подменени и де факто не съществуват в БГ сега):

В индоевропейските езици думата, обозначаваща "ляво", е негативно натоварена, допълнителният й смисъл, или казано строго лингвистично, конотацията е "нещо несъвършено, неправилно, грешно". в противовес "дясно" означава и "добро, правилно". Израз на това например е съвпадението в английският език на думите, означаващи "дясно" и "правилен, справедлив" - right.

Смята се, че това изначално значение е свързано с психофизическата разлика на лявото и дясното пълукълбо, която в човешкия социум води до доминацията на дясното (защото човешката култура е базирана на сложна система от дейности и свързаните с тях умения, които са свързани с характерните особености на двете полукълба).

Базисни социални действия се извършват с дясната ръка:
- здрависване,
- писане,
- управление на автомобил (в древни времена - яздене на кон),
- бой с хладно оръжие (меч, сабя, кинжал, нож),
- стрелба (с лък, пистолет)

Това, че с дясната ръка се стреля, мушка, сече, убива води до ритуала на показването на отворена празна дясна ръка като израз на добри намерения, т.е. в нея няма оръжие. Оттам произлиза и ритуалът здрависване. Когато си подаваме ръката, всъщност казваме "нямам намерение да те нападам и убивам". С това е свързано и възприемането на левичарството като несъвършенство и оттам понятието "левак" в смисъл "несръчен, неумел човек". Позитивната конотация на дясното се изразява и в това, че сакрални действия като кръстенето се извършват с дясната ръка, а след възкресението си Исус застава от дясната страна на бога.

"Правилността" на дясното се изразява още в това, че часовникът е конструиран стрелката да се движи надясно. И още много, практически целият ни европейски свят е изграден върху дясното...

В частност българският израз "`оди у лево, айде у лево" в този контекст носи освен значението "разкарай се", и обяснението на разкарването - "говориш глупости".
цитирай
11. анонимен - Тук и там
27.12.2008 11:06
Отдавна ме гложди невъзможния паралел между политическото ляво и дясно в България и "Западната част" на ЕС. Мимикрията, чудовищните превъплъщения на наричащата себе си БСП опорочиха всякаква идея за справедливо "ляво" - нека не забравяме че най-чистото исконно християнство си е баш "ляво", даже революционно по най-простичка дефиниция. И на всичкото отгоре сега лъжат и мамят и в Европейските институции където се редят сред соц. лидери и парламентаристи, а те пък се правят че им вярват. Така че политическите цветове тук и там нямат нищо, ама наистина нищо общо, човек може, логично е даже, да е "десен" тук и "ляв" там...
Ако се върнат (създадат) нормални политически етикети в България, доста други неща ще дойдат по местата си; но за съжаление това май е като кокошката и яйцето.
Да се съди по делата им, а не по "опаковката', както май е подзаглавието на тоя блог ;о)
Светли празници! От нас зависи да ги напълним със смисъл!
Влади Николов,
Париж
цитирай
12. svoboda64 - Невенко:)
27.12.2008 14:10
Нищо не е вече каквото е било. Някога (преди 9 лета) ме посъветваха твърдо да забравя "миналото". Сега се чудя за кое "минало" говореха: за онова "добродетелното" (утопията Великобритания) или за "злотворното" (утопията социално равенство ала комунистически тип).

Което и да е от двете, те вече не съществуват. Всичко се превърна в един карашък: "дясното" направи възможна сегашната криза - с алчността си за "моментални печалби" § "лявото" опорочи идеята за равенството сривайки човешкия й аспект за сметка на или по-точно ограничавайки го до социалния level. Затова стигнахме до leverage:

~ is borrowing money to supplement existing funds for investment in such a way that the potential positive or negative outcome is magnified and/or enhanced.[1] It generally refers to using borrowed funds, or debt, so as to attempt to increase the returns to equity. Deleveraging is the action of reducing borrowings - http://en.wikipedia.org/wiki/Leverage_(finance)

Мда... :)
цитирай
13. svoboda64 - Здравей, Влади,
27.12.2008 14:17
Да... пред-полагам, че ние сме отговорни за изпълване на живота си със смисъл: не само празниците:)

А лявото и дясното са изконни категории-ориентири. Странно е, че когато дясната половина на мозъка ти "прегрее" се схваща лявата половина на тялото - там където е сърцето. На мен ми се е случвало чисто физически и признавам, че си беше страшничко:) Но винаги съм го приемала като предупреждение. Лявото и дясното трябва да са в баланс, за да можем да управляваме равностойно различните части от битието си: рациото и чувствата:) Никое от тях не трябва да взе превес, защото - чисто технически - след такъв дисбаланс следва стаза и ... парализа! Животът непрекъснато ни го показва, но ние продължаваме да упорстваме:)

Светли празници и на теб в далечен Париж!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3219889
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930