Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2008 20:24 - Board Innuendo (Бордова увертюра)
Автор: svoboda64 Категория: Политика   
Прочетен: 1050 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Две неща особено вълнуват съзнанието ми тези дни: защо не можем да се оправим “сами” и защо непрекъснато трябва да се връзваме към “фили” и “фоби”.

 

Първото е провокирано от задаващия се “политически борд”: нещо, което май повечето мислещи българи желаят. Защото са отчаяни от ниското качество и нискочелието на българската политическа класа, както и от липсата на механизми да изхвърляне на политико-мафиотско-олигархическата шлака зад борда. Така че новият лозунг на българите явно ще е : “По-добре с “политически борд”, отколкото зад борда на историята.” Въпреки че не ми звучи добре и по някакъв начин отново уронва достойнството ни. Но ако това е горчивото лекарство: по-добре с него, отколкото... доказани леш и “мъртви” на бунището на Европа.

 

Какво се разбира под понятието “политически борд”, популяризирано в последни брой на “168 часа” (22-28 август 2008)?

 

  • Епизод І (Междузвезди войни): посочване директно от ЕК кои български министри и висши държавни чиновници трябва да си отидат, поемайки “политическата отговорност” за неслучили се реформи (най-вече по съмнения за злоупотреби и корупция, която българските компетентни власти са в “несъстояние” да докажат по институционален път)
  • Епизод ІІ (BG-RU Империята (не)отвръща на удара): (не)поемане на задължението от BG правителството “стриктно да се изпълняват изискванията” (включително и за политически оставки). Ако този “епизод” (не) проработи (т.е. според 168 часа “премиерът продължава да държи във властта компрометирани държавни служители), се преминава към:

-          Епизод ІІІ: (Джедаите се завръщат): ЕС/ЕК ни “спуква” от междинни доклади за това “колко сме зле” като “ще бъдат спрени пари по оперативните програми (ОП-тата), дори се очаква Европарламентът да гласува декларация, заклеймяваща случващото се в България. (168 часа)

 

Всичко това според Атанас Семов (директор на Европейски институт по право) вече е в ход. Остава да видим дали ще има междинни “епизоди” като:

 

Епизод ІІ-А: Клонингите контра-приемат (не)видимата заплаха:

Клонингите за съжаление са легион. Но в 168 часа описват само “две вида” – БСП и ГЕРБ.

 

Та според БеСеПе (говорител Георги Кадиев) е време “да покажем мъжество!”, т.е. те (тяхното “ние”) трябва да приеме “мрачния сценарий” и да контраатакува. Позволявам си да го “препиша”, щото няма как да преразкажа тази мъжествена лексикаJ:

 

“Може би в тази ситуация [при напускане на парламента от опозицията и силен “уличен” натиск – б.м. ] по-доброто за БСП е сама да предизвика предсрочни избори. Това е мъжкото поведение. Няма от какво да се страхуваме, не подценявайте БСП. Струва ми се, че дойде моментът да се реши – или слагаш главата в торбата и влизаш в битка, вземайки всички мерки, които се изискват от Еврокомисията, включително и много тежки ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ. Или отиваш на предрочни избори и си поемаш кръста с риска да загубиш. Няма никакво време за политиканстване

 

Този текст (все пак според журналистическото му предаване от 168 часа) ме осмерти, щото:

-         или слагаш главата в торбата, т.е. продължаваш уж по своему, идеосинкретически, с други думи малоумно и против обстоятелствата в момента. Или изпълняваш “всички мерки които се изискват от Еврокомисията”!!!???? Тук май целокупното българско политиканстващо гражданство трябва да пророни сълза за трагичната съдба на “героя”. ??? Ама, моля Ви се, това “нещо” е класически оксиморон!!! Макар че БСП (тесни социалисти), БКП (преди) и БСП (днес) вече толкова пъти е “доказала” в историческото си съществуване, че всякакви пируети и салтоморталета ще направи... само и само, за да е на власт, без да й пука какви ще са последиците от Нея (властта на октопода) нито в краткосрочен, нито в дългосрочен планJ

 

Малко “лирическо отклонение”: На Станишев са му се събраил страховити облаци над главата, щото трябва да реже от пипалата на октопода, ама... не му стиска съвсем. И ако вътрешните - Руменовците “уж” отсвири, ама им даде нови карт-бланш по онези нашенско-чуждите олигархически табиети, ЦарЯ сам си се закопа с несекващия си флиртен (г)хазарт с BG-население-територия, с Доган... му е жална майка. Щото Доган, от лакомия, съвсем светна като крушка Osram, но от друга страна, някои (САЩ, пък и други) го “възприемат” като крепител на етническия мир, нищо че подклажда етнически разногласияJ Та в тези нелеки води как да го изобличиш този харен чиляк, този “баща на коалиционни напъни” като “политически неправоверен”, т.е. икономически крайно корумпиран и корумпиращ BG-то, пък и европейския му мир и развитиеJ  Затуй му е тежко на бат Серго, та място не може да си намери и дава трибуна на “свои” говорители (като гореспоменатия, пък и друг недолюбван от Bg-то херой – ГамизоваJ). В резултат на всичкото това, сега му търсят колая ей тъй:

 

А) Станишев се изправя срещу Доган (архизлодей) и срещу Царя (злодей ІІІ-то поколение) и техните клики. Неразумно (според съветниците му). Всички, споделящи управлението, ще са омацани до уши.

 

Б) Станишев отива “мъжествено” на предсрочни избори и образува ОФ с ГЕРБ (срещу Доган, Царя вече не е “заплаха”). Корупционната заплаха е припозната единствено в ДПС, наказана и... всички са щастливи. Нищо че (БСП и ГЕРБ) {ДС} се коалират за “новата власт” и се радват на запазване на икономическото статуквоJ Политческата мимикрия все някак ще я догодятJ Лозунгът на ББ “Никога с БСП” е само пропагандна димна завеса...

 

Епизод ІІ- Ф – Клонинговата in vitro “алтернатива” ГЕРБ (ДС) – forever in power J

 

Самата ГЕРБ е изказала дълбокомъдрото заключение – забележете! – че, “без политически борд срещу корупцията предсрочните избори са неминуеми”.

 

Мда... Какво “политически” иска ГЕРБ, че по-точно не разрах(ме)? От една страна, очевидно, както повечето българи, ГЕРБ (нали е популистка партия) “иска” политически борд. Но, от друга страна, “анализът” й върви така (ако се вярва на вестнициJ):

 

“Този борд, също както и валутният, означава отнемане на суверенитета на нашата държава и институции да решават политически въпроси” – разясни международният секретар на ГЕРБ и бивш съветник на кабинета на Никола Саркози Радослав Точев. “Приехме валутния борд, когато нашата финансова система тотално се срина. В момента политическият борд може би e единственият ни изход”

 

С други думи по негативен път можем да приемем, че откровението на ГЕРБ е “нашата политическа система тотално се срина”. Тогава те каква алтернатива са?

 

Сега малко повече анализ на думите на Атанас Семов (Институт по европейско право).

 

Цитат:

 

“Въпросът е дали нужният политически борд ще е НАШ, или ще се прилага ОТВЪН. Дали ще го направим само за да отчетем в Брюксел, че го има, или за да свърши работа”.

 

Във в. 168 часа са дали продължението на думите му, разводняването и разяснението. Не, ако е наш, няма да работи, Заключението, “промяна може да има само, ако е наложена ОТВЪН” е повече от самонатрапващ се труизъм.

 

Проблемът е, че ЕК/ЕС колкото и да управлява “косвено” чрез приеманите и недотам възприемани на родна почва acquis не може да изземе функциите на “държавата-нация”. А тя, по всеобщо мнение е “смляна” – икономически, политически и фило-фобски в пипалата на октопода. А сега да дойде другия бат Серго (Данаилов), който по мои собствени спомени игра някои от “доновете”J), и да разсее това “тягостно международно впечатление”.  

 

Което ме отправя към втората ми чуденка в последните седмици. Конфликтът “Русия-Грузия (САЩ-НАТО-ЕС)” възпламени цялата ни нетърпимост към... самите себе си. След като изчетох крайно, но доволно представителни статии на темата “кой крив кой прав” в далечно-близка ОЦетия, си мисля, че забърканият “миш-маш” дава ясна перспектива дали можем да се “оправим сами”. Нет и отнюдь! Определено! Американци и англичани много по-трезво разсъждаваха по конфликта коя страна трябва да се заеме/подкрепи/отрече, изхождайки не само от “имперските си привъзравности и противопоставяния”, но и от реалностите на днешния ден, включая как настоящия президент (САЩ) или премиер (Великобритания) отиграва ставащото в собствената си политикономия на световните връзки, пък и какви дивиденти биха могли да извлекат кандидат-президентите или кандидат- премиерите. На фона на смазващата “западна критика” към ръководствата на страните им (вж. целия английски арсенал на блогрола ми), ние продължаваме да нищим “кой е започнал”, чия страна да заемем, имат ли там някакви “права” нашите исторически връзки или става въпрос за нови реалности и тяхното оценяване, само за “афинитети” и емоционални привъзраности ли става въпрос или за по-големи глобални залози?! Цялата родна блого-медийна патаклама показва, че ние все още не сме дорасли до отговорността на  самостоятелното мислене (без намеса на brainwashing пропаганда) И че ако изобщо си позволим “самостоятелно мислене”, трябва да понесем удара на “нехаресването”. Вече споменах как може да изглежда това на “ЕС фон” (frozen) От друга страна, ако имаме достатъчно смислени и добре формулирани аргументи, ако продължаваме да ги прилагаме достатъчно дълго, постоянно и неотменно, дали пък няма да постигнем мечтата си да бъдем “Швейцария на Балканите”?

 

Както Атанас Семов по повод на “политическия борд”, така и аз дълбоко се съмнявам във възможността (способността) “нацията” да мисли разумно, още по-малко “политическото” й ръководство. Защото както “ние” (народът) прослушан по форумите, не сме в състояние да отлепим от “емоциите”, така и клоптокрацията не може да отлепи от “нагона” си да краде и лъже. Така се намираме в мъртвата хватка на взаимното самозалъгванеJ

 

Затова и като че ли всички “политически сили” са съюзили в мантрата: “По-добре ВЪНШЕН политически борд”. Защото вътрешен няма как да постигнем. Почти същото като с ОЦeтия, Абхазия, Грузия и Русия. Определено последните две не се интересуват от самоопределенията на първите две. Но и на "света" не му пука особено дали ще се утвърди “борд Русия-Нато” или “борд Грузия-Нато”. Както и какви решения ще вземат. Щото става въпрос за цената на нефта: нещо ужасно преходно в исторически аспект, и ужасно належащо за онези, които в момента икономически управляват света. А тези, които в момента управляват по оста Русия-САЩ не се интересуват от бъдещето. Може би ЕС все пак е@ Затова е по-добре (с целия риск на начинанието) да се оставим в “неговите ръце”... и да попарнем в “неговия (на ЕС)  политически борд”J))))))))

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3219091
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930