Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2008 21:42 - ЗАПЛАЩАНЕ – F****** GOOD
Автор: svoboda64 Категория: Политика   
Прочетен: 3336 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 19.08.2008 21:50


 

Средно заплащане на час

държава

в евро

Индия 

0.95

Китай 

1

България 

1.2

Румъния 

2.2

Чехия 

5.1

Хърватия 

5.1

Словения

5.8

Германия 

20.2

 

Днес Европа.Дневник излезе със статия, която ме “Осмерти” - Българските заплати са най-ниските в ЕС

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=540062

 

Мъчително ми е да разсъждавам на фона на горното. Вярно е, че е извадено от контекст и като че ли изцяло “лично не ме засяга”. Попадам в графата, която е 3 до 7 пъти по-висока от гореуказаната. Щото и аз работя “на час”. Обаче...

 

Хайде на този “самоговорещ” фон да разсъждаваме какво означава 7 % ръст на БВП (до момента съобщавания, прогнозируем или както и да е). Аз веднага ще ви го преведа в “лични” категории: вместо 1.2 евро примерно, ще вземам/вземате (в реалност) 1.284 евро.... Както и да го изчисляваме... аз, Вие, който и да е по стълбицата... попадаме в графата “out”. Дори не преминаваме графата 2 евро на час (за да сме някъде по-близо до Румъния).

 

Едно от «нещата от живота», с които не сте се сблъсквали може биJ, е че не «можете да искате в пъти по-висока плата» от досега получаваната. Не знам на чий закон (то нали на всичко вече има авторство щом се отнася до който и да е «социален закон») се подчинява горното правило. От друга страна аз съм практик. Написала съм толкова «вътрешни профили» на кандидати за работа, за да знам, че не можеш да искаш «в пъти по-висока заплата».... колкото и да си кадърен, какъвто и background да имаш.... Най-често си «отсвирен» от «чуждата» фирма или по нашенски ти обясняват, че «квалификацията ти» е прекалено висока, т.е. не може да бъде заплатенаJ))))) Та кога точно «високият ръст на БВП» ще се отрази на Вашата или моята почасова или месечна плата? Много лежерно казано и по стар соц.обичай: «на Марта в Сряда»J) За Срядата и други био-физиологически характеристики на деня... не ми се говори публично, щото е нецензурноJ. За Марта – като единствения «женски» (непостоянен) месец – тоже!

 

Та... в резюме: Всичко е прекрасно! Защото ние живеем «по книга» от години насам. Имаме МВФ и съответно финансова «стабилност». Имаме «тристранна коалиция» и съответно... разкрачен падеж на земята. Имаме «икономически растеж» и съответно изглеждаме привлекателна дестинация за инвестиции?! Нямаме кой знае какво здравеопазване и образование, но все още в Очилище не са започнали да преподават «Кандид» на ВолтерJ

 

Въпреки «пропуска», аз горещо го препоръчвам на г-н Министъра на Просвещението за «заместител» на българските класически произведения. И то за изучаване в 7-ми клас, щото не е сигурно кои ще «изкласят» нагоре от питомцитеJ. Защото каквото и да се случва в «китната ни (пост)комунистическа татковина» всички трябва да са щастливи и да знаят, че през каквито и катаклизми да минат, ще стигнат до максимата – извод и житейско откровение - в края на произеведението «Кандид или Оптимизмът».

 

За (не)четящата публика той гласи:  

 

«Най-после се случи нещо, което окончателно затвърди вярата на Мартен в неговите отвратителни принципи, което разколеба Кандид повече от всеки друг път и дълбоко смути Панагалос. Един ден те видяха.....[]

- Аз предвидих – каза Мартен на Кандид, - че вашите подаръци ще бъдат бързо прахосани и само ще ги направят още по-нещастни. Вие и Какамбо се бяхте натъпкали с милиони пиастри и не бяхте по-щастливи от брат Жирофле и Пакет.

- О, о, - рече Пангалос на Пикет, - значи, небето отново те доведе между нас. Знаете ли, бедно дете, че заради вас загубих върха на носа си, едно око и едно ухо? О, какъв свят!

[…]

Наблизо живееше един много прочут дервиш, който минаваше за най-добрия философ на Турция. Те отидоха да се посъветват с него. Пангалос взе думата и каза:

-         Учителю, дойдохме да те помолим да ни кажеш защо е било създадено това странно животно човекът.

-         Защо се бъркаш в тези неща – му отвърна дервишът. – Твоя работа ли е?

-         Но, достопочтени отче – каза Кандид, - на земята има страшно много зло.

-         Какво значение има – каза дервишът – дали има зло или добро? Когато негово височество изпраща кораб от Египет, тревожи ли се дали мишките в кораба се чувстват добре, или не?

-         Какво тогава трябва да правим? – запита Пангалос.

-         Да мълчим – отвърна му дервишът.

-         Аз се надявах – каза Пангалос – да побеседваме малко с тебе за последиците и причините, за най-добрия от възможните светове, за произхода на злото, за естеството на душата, за предвечната хармония.

Като чу тези думи, дервишът му хлопна врата пред носа.

 

[…]

“- Както твърдят всички философи – каза Пангалос, - величието е много опасно: Егалон, цалят на моабитите, е бил убит от Ехуд; Авесалом е увиснал на косите си и е бил прободен от три копия; цар Надаб, син на Йеровоам, е бил убит от Вааза; цар Ела – от Самбри; Охоазиас – от Йеху; Аталия – от Йойада; царете Йоаким, Йехония, Седекия били превърнати в роби. Знаете как са загинали Крез, Астиаг, Дарий, Дионисий от Сиракуза, Пир, Персей, Анибал, Югурта, Ариовист, Цезар, Помпей, Нерон, Отон, Вителий, Домициан, Ричард ІІ Английски, Едуаярд ІІ, Хенри VІ, Ричард ІІІ, Мярия Стюарт, чарлз І, тримата Анри във Франция, император Анри ІV. Вие знаете...

-         Зная също – отвърна Кандид – че ТРЯБВА ДА РАБОТЯ ГРАДИНАТА СИ.

-         Прав сте – каза Пангалос,  защото, когато човекът бил поставен в райската градина, той е бил поставен там ut oprtuur eum, тоест да я обработва, което показва, че човекът не е роден за почивка.

-         Да работим, без да умуваме – каза Мартен. – Това е единственият начин да направим живота поносим.

Цялото малко общество се съгласи с това похвално намерение и всеки се залови да уупражнва дарбите си; малкият къс земя носеше големи приходи. Кюнегонд наистина беше много грозна, но тя стана отлична сладкарка; Пакет се залови да бродира; старицата се грижеше за бельото, дори брат Жипофре стана полезен – той беше добър дърводелец и дори стана почтен човек. Понякога Пангалос казваше на Кандид:

-         В НАЙ-ДОРБИЯ ОТ ВЪЗМОЖНИТЕ СВЕТОВЕ ВСИЧКИ СЪБИТИЯ СА СВЪРЗАНИ, ЗАЩОТО,ако вие не бяхте изгонен от един прекрасен замък с ритници по задника заради любовта си към госпожица Кюнегонд, ако не бяхте пронизали на сабята си барона, ако не бяхте изгубили всичките си овце, които получихте от чудесната страна Елдорадо, НЕ ЩЯХТЕ ДА ЯДЕТЕ ТУК ЗАХАРОСАНИ КИТРИ И ФЪСТЪЦИ.  

-         Добре казано – отговаряше Кандид, - НО ТРЯБВА ДА РАБОТИМ ГРАДИНАТА СИ”

 

(Волтер, Философски новели, Кандид или Оптимизмът, НК, С, 1983,  сс. 225-228 )

 

Има ли нужда от коментар... защото аз се загубих в “превода” между илюзии и ... илюзииJ......))))))))))))))



Тагове:   good,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kalbotobg - ...
20.08.2008 06:00
За илюзиите съм съгласен, особено когато са извън границите на художествената измислица.
цитирай
2. lambo - Тези 1,2 евро са средни за страната
18.09.2008 20:17
Те включват и високите заплати в София ...

Ела да видиш как тук в Карлово, "честните частници" не дават повече от 0,5 евро на час ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3216949
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930