Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2008 16:20 - НЕСТИХВАЩИЯТ СЕЗОН НА НИЩОПРАВЕНЕТО
Автор: svoboda64 Категория: Политика   
Прочетен: 1378 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2008 16:26


 

Вече нищо не ме впечатлява. Сетивата ни са смлени от сензации, в които единствената възможна природозащитна реакция е да се сенсибилизираш, т.е. да не вярваш на сетивата си. Да не приемаш на доверие никакви “оптики”, теории за апокалипсиса или спасението - тези са си като сиамски близнаци, като двете страни на една и съща монета. Не сънувам, щото и не спя, не живея, защото живот няма. Има риалити шоу, в което повидимому всички се натискат да попаднат в Bg Brother като старлетки, без да знаят, а и без да се интересуват, какви гнусотии са им замислили сценаристите.

 

Вече дори не говорим за разпад на ценностите или за тяхната подмяна. Инфлация и дефлация се сляха в стагфлация. Лесно е популярният термин да се изведe  от stagnation + inflation, по-трудно е да се осъзнае, че на родна почва той е съставен от stag (англ. рогат елен, прен. – разгонен “самец”) и речниково неосъзнатата flation (нещо като правата линия на “смъртта”, позната от толкова популярни филми на тема ER “спешно отделение”)  

 

Вече 20 години почти сме все в “реанимационен режим”: аха-аха да издъхнем и идва някой спасител в бели одежди да ни съживи за малко... колкото да продължи агонията. Това би трябвало да се нарича поддържане на реанимирания в “агонален режим”: удряме го с чукче по колянната капачка и кракът като от само себе си се привежда в движение... но рита в празното пространство. Не е наритал ничий задник. “Нямаме жертви да ги хвърлим на вълците”, защото... “демонът е вътре, в самите нас”. Няма как да се борим сериозно със “сянката”, нито да играем боксьор, който се опитва да удари собственото си отражение върху стената. Едно че ще ни се “скъсят пръстенцата”  (скорошния случай “Бончев”), второ, добронамерено ще ни освидетелстват и от “реанимацията” директно ще ни изпратят на 4 “кибометър”. Всъщност ЕК се опита, засега безуспешно, да ни запрати там. Все още се надява(т) на периферната ни нервна система, след като централната не работи. Нали сме управлявани от историци и икономисти (“Защо му е на икономист мозък?” – www.economist.com): при тях всичко се измерва “анално” – всякакви температури и не(у)доволства. Само че “треската” нещо не минава.

 

Та как сме с “нервите”? Прекарват иглата по ходилата ни, по опаката страна на ръцете ни – следва “спазъм”. Но никой не е хванат за гушата. То не се и очаква. Инструктирали са ни, докато тече прегледът, да стоим със затворени очи и да се опитваме да пазим равновесие. Ние се олюляваме... но все още сме записани, че “сме в нормата”. Нищо, че едва дишаме и не е сигурно как точно уцелваме носа си. Може би защото е прекалено пинокиовски. Лъжите или самозалъгванията ни ни помагат да го намерим в “тъмното”. И да се хванем за него – като удавник за сламка.

 

Мда... прегледът много се проточи. Прилича на симулация. А симулацията е нищоправене. Mock exam – уж изпит, но без реални последствия. Освен това сме в high season според хотелиерската терминология. България се е превърнала в долнопробен хотел-бардак. Но на кой му пука? Може би само на ianchefff  и коментиращите го J - http://ianchefff.blog.bg/viewpost.php?id=217972. За “другарите” нали падат кинти, не глави? Е, някакви пари били “замразени” отвън, ама от “жегата” в неизправната хладилна система EUBG ще потекат като сладолед от безотчетния ДБ (герой с неизвестна характеристика, но набеден за “държавен бюджет”). Е, за да не мине съвсем без сакрални (жертвоприносителни) отчисления някакви си там “фермЕри” заклали едни добичета със звънките имена “Сергей” и “Доган”. Добре че била зорката полиция да спаси животинския двойник на “Симеон” – действие, което малко е вероятно да премине във факт при следващите “аграрни избори” в Bg-то.

 

Всичко е под контрол. Тоталитарно се изтоталитарихме всинца. Агонално (съзнателно, мотивирано) действие не се предвижда. Освен остатъчно рефлективното. Но защо ли ми напомня за... други остатъчни действия: на мъртвеца коса и нокти продължават да му растат и след “смъртта” – the flatation or the flat lineL

 

Мда... Що ли се напъвам да мисля като в този сезон – на “жегата” от нищоправенето – единствено събирам трохите от печалното “пиянство на един народ”J))))))))))) Нямам личен отговор. Не очаквам да го получа и публично...




Гласувай:
0



1. haralanov - Здравейте
01.08.2008 07:22
Винаги сте имали интересен стил на изразяване.В писането,с характерното използване на кавички.Всъщност,колкото и да се косим,Олигархията показва и на ЕС и на нас,кой е по-силния.Имат си ресурс.Че и в излишък биля(това последното е характерно за тукашния говор).Властовия и финансов ресурс,а и медиен им и е монополен.Какво може да се направи ли..?А според вас,какво се прави при 86 процента обществено недоверие към правителството..?
цитирай
2. svoboda64 - Знаете ли, haralanov,
02.08.2008 11:46
Отговорите на горните въпроси нито са от лесните, нито бързо разрешими:(
Вчера пак се зачетох в сравнителни изследвания. И попаднах в "Социологически проблеми" (бр. 3-4, 2007) на две интервюта на проф. Дъглас Норт, правени в 1994 и 1996. Проф. Норт е нобелов лауреат за икономически науки от 1993 г.; през годините е консултирал правителствата на Русия, Аржентина, Перу, Чешката република.

На въпроса на интервюиращия го (Георги Ганев)

"Как бихте оценили ролята на демокрацията и политическото научаване, свързано с нея, в период на преход?",

професорът отговаря така:

"Това е добър въпрос, но е много трудно да получи лесен отговор. В случая с Чехия, сдемократичното наследство, демокрацията имаше положителна роля и с възстановяването на незвисимостта те можаха да продължат точно оттам, където бяха през 1938 г., и да използват демократичния процес доста ефективно в перода на трансформация. КЪДЕТО НЕ Е ИМАЛО ПОДОБНО МИНАЛО, като при бившите съветски републики, там демокрацията е ХАОТИЧНА И СТАРАНАТА Е В РЪЦЕТЕ НА ГРУПИТЕ ПО ИНТЕРЕСИ, НА ГРУПИТЕ ЗА НАТИСК, НА СТАРАТА НОМЕНКЛАТУРА И не е ясно дали демокрацията е помогнала или попречила, в сравнение например с по-авторитарните режими каквито сме виждали в Азия понякога"

Позволявам си да го цитирам не само защото е международен авторитет, а и здравомислещ такъв, при това без да се крие за разни идеолого-политически постулати:) Освен това прогнозата е направена преди 10-15 години и все още е вярна ("фалшифицирало" се е допускането, т.е. проверено е в практиката).

"Бързото" политическо учене, ученето в движение - така, между другото - не води до трайни резултати, нито до промяна на автоматизмите на човешкото поведение. Това е еволюционен процес, в който средата играе изключителна роля. При нас промените в средата са хаотични, на парче, без цялостна визия. И не се държи сметка за емоциите на хората (които пък са свързани директно с нагласите им:) Затова се въртим в порочни кръгове, когато настъпи "криза" се люшваме към популизма, колкото да запушим временно пробойните. Ето сега БСП се "загрижила" за пенсионерите, за социалната им интеграция в клубове и чрез безплатни мобиларки:) Щели да се грижат и за младите:)) Къде ги тези млади, като всичко по-читаво и нечитаво се изнесе, само да е по-далеч от разрухата и бавния напредък, който е по ленински: стъпка напред-две назад...

Мда...

И за десерт, края на второто интервю на проф. Норт (нач. на дек.1996):

"Надявам се, да не противореча на казаното преди две години, но доколкото си спомням не бях много оптимист за руските икономики и днес не съм по-оптимистичен. Мисля, че докато не създадат стабилна политическа система, която ще въведе върховенството на закона и оттам изпълнението на договорите, Русия ще се развива, (всъщност тя толкове се е сринала, че не може да не се оттласне поне малко), но ще го прави бавно и на отскоци. Ще се развие малко, след което ще дойдат популистки политици, които ще използват политическата система за собствено обогатяване, много като латиноамерикаските истории. Подозирам, че нещо подобно може да се случи и с Румъния (въпреки че Вие ми казвате, че сега Румъния изглежда по-добре) и с България. Другите страни в Източна Европа изглеждат много по-обещаващо".

No more comment:)


цитирай
3. haralanov - Не съм съгласен...
03.08.2008 12:27
Когато едно правителство се ползва с такъв нисък кредит на обществено доверие,са задължителни две неща.1.Оставка.2.Нови избори...Ако въпреки това тези копелдаци продължават да си кютат се преминава през третото задължително нещо.Всички излизат на улицата.Не ми се слуша вече,че икономическата макрорамка била стабилна.
цитирай
4. svoboda64 - И аз не съм съгласна със случващото се, haralanov,
03.08.2008 12:59
Но никой още не е избягал от причинно-следствения закон. България никога реално не е излизала от орбитата на влияние на Русия. Вижте само последния внесен от БСП закон за политическите партии:) Предполагам, че сте прескочили до Владимир Шопов - www.vshopov.blog.bg - последната му статия с препратки към "идейния първоизточник" на предлаганите промени:)) Другото е мимикрия, известна като "процедурна" демокрация. Видяхме до какви резултати води тя.

А излизане на улицата не ми се чини да се случи. Защото хората не вярват на политическите "водачи". А видяха и какво се случи с "учителската стачка":(

Лично аз се страхувам от конюнктурно консолидиране на "опозицията" само да се събори правителството. Защото не искам пък и откровена мутра да ме управлява - ББ. Няма друг, който едновременно да е:
- припознат като "десен" (със стабилен гръб от ЕНП),
- да има медиен абонамент като трибуна за всяка свежа глупост, която му текне, както и за умни неща, подсказвани от платените му съветници,
- да има много пари зад гърба си. Защото всяка политическа кампания се финансира с много пари или чрез държавни лостове (което е все същото, защото се черпи от парите на всички ни:)

Какво да се прави? Нито може да се търпи, нито могат да се предприемат някакви действия с "непредвидим" ефект, нарушаващ или объркващ отдавна написания, разписания и консолидиран за BG сценарий .

Уф, че песимизъм:(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3212197
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031