Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2007 19:00 - За СТАЧКАТА и дискриминацията
Автор: svoboda64 Категория: Политика   
Прочетен: 16684 Коментари: 71 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Уважаеми съблогъри, 

Вече повече от 10 дена не пиша нищо. Омерзена съм от случващото се в общественото пространство, от правителственото безхаберие в областта на образованието, от помията, която се изля върху учителското съсловие - включително от експерти, родители, ученици, "будни граждани". 

Вероятно трябваше да станем свидетели и на това: как последната гордост, която имахме - че ОБЩО обожаваме децата си и милеем за тяхното образование и възпитание - се изпарява като ланския сняг пред очите ни. Народ, който е вперил очи в оцеляването и опазването на материалните си собствености, е обречен на изчезване. Защото мъртвото не може да роди живо... Тази ситуация ми напомня една от любимите ми приказки. Приказка, която и сега с удоволствие преподавам на жадните да научат английски: "Вълшебният свирец" (Pied Peter).

Ще стигнем, ако вече не сме стигнали, с нашите раздори - между алчните за имане и материален успех на всяка цена (визирам определена класа, която дори не може да се нарече "политическа":)) и жадните за знание и (само)усъвършенстване - да прокудим децата си надалеч. То вече се случва - не чрез масови емигрантски потоци като в началото, а поединично. Чрез учене или работа в странство, чрез женитба или ... Защото тука е ЧОВЕШКИ АД: на съсипани от работа хора, на които се обяснява, че трябва да работят още и още, но без да се осигуряват условия за това. Накъдето и да се обърнеш, едно нещо трябва да го обходиш десетки пъти с краката си, като преди това си го обходил стотици пъти в главата си... защото някой не си е на мястото, не може да стои в работното си време, където трябва да е, или защото не знае как да ти помогне да разрешиш казуса си, или ако знае - не зависи от него/нея и те препраща на поредната инстанция, която също е в поредния батак!!!

Ей, ХОРА, станахме радиокативни: себе си не можем да търпим, камо ли другите... А за децата трябва ВЕЛИКОТЪРПЕНИЕ, строга любов, отзивчивост, добронамереност, но и неотстъпване от моралните ни принципи. Всъщност и те вече не ни сродяват:))  

След като можем спокойно да стоим и гледаме как правителството ни промива мозъците с макроикономическата стабилност, която не гарантира НАС и нашето благосъстояние, а ДЪЛГОВЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА - пари, които не са изхарчени от нас, няма да стигнат под формата на услуги за нас, но НИЕ ще трябва да ги платим с лихвите. И ако може по-леко с обясненията за стабилността и благоприятния бизнесклимат за инвестиции. Нека този, който може да чете, да прочете в какво са интвестиициите и колко бързо "този" тип инвестиции минават в ликвидни стойности и при неблагоприятен климат: разбирай "ПОВИШАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ", ще се вдигнат оттук, а за страната отново ще останат оголените места с дълговете:))

Затова... СТАЧКАТА НА УЧИТЕЛИТЕ Е ЗНАКОВА и не е само за сектора. Ако образоваността и достойнството в България не дойдат на мястото си, т.е. те да управляват,  ще продължаваме да сме все така в кюпа на миналия ТОТАЛИТАРИЗЪМ, който в момента тече като РЕКОМУНИЗАЦИЯ, но от диво-капиталистически тип:))  

И за да не Ви занимавам повече с моите невесели разсъждения и оценки, предлагам на вниманието Ви апела на моите бивши колеги от Френската гимназия в София. Защото каквито и да са в моите и Вашите оценки, поне доказаха, че са МИСЛЕЩИ и ЧУВСТВАЩИ едновременно. Комбинация, която все по-рядко се среща в нашите георгафски ширини.  

ПИСМО-АПЕЛ 

" Уважаеми колеги
, Вече пета седмица продължава учителската стачка в България, която по признанието на мнозина е най-голямата професионална стачка в историята ни. Всички сме свидетели на манипулациите и неотстъпчивостта на управляващите, чиято неспособност да водят отговорни преговори води до голямо обществено напрежение и до накърняване на правото на образование.   Като европейска страна България има сериозни ангажименти по отношение на равенството на половете и на осигуряването на равни възможности на жените и мъжете.    За жалост ние считаме, че в това отношение страната сериозно отстъпва от своите ангажименти.   В българското средно образование работят предимно жени. Унизително ниското заплащане на този труд е знак както за подценяването на каузите на образоваността, така и на едно граничещо с дискриминацията отношение към професионалните качества и ценност на жените в обществото.   Предложенията на Правителството за решаване на тези проблеми не само не коригират тези негативни тенденции, но и прибавят към тях недостойни опити за дискредитиране и демонизиране  на българското учителство. А избраната стратегия на протакане на преговорите упражнява икономически, психологически и морален натиск върху хиляди стачкуващи жени.   Подетата кампания за противопоставяне на родители и учители не само е оскърбителна за хиляди учителки, които са и майки, но и потенциално заплашва да породи у децата сериозен емоционален конфликт и безпокойство.    Авторите на безотговорните твърдения, демонизиращи учителството, забравят, че след края на стачката децата, семейството и училището ще трябва отново ежедневно да си партнират в името на развитието и образоваността на учениците.   Тиражираните манипулации в медиите, че стачката (която освен своите чисто икономически искания, има и своите реформаторски и граждански искания) вреди на децата, е манипулация, която може „успешно” да обслужи една конюнктура, но в дългосрочен план носи в себе си деструктивен заряд и нанася вреда върху правото на детето да се образова в една среда, която то чувства сигурна и  насърчаваща неговото израстване като индивид.   Обръщаме се към Вас с молба  да отчетете тези по-дълбоки аспекти на случващото се в момента и да огласите своята позиция пред обществото. Вашата позиция е особено важна, защото като професионалисти и граждани вие сте доказали последователен ангажимент към каузите на равенството между половете, равните възможности и защитата на правата на човека.    Позволяваме си да вярваме, че в тази трудна ситуация за нашето общество е особено важно да се чуят интелектуално задълбочени мнения, които  мислят ставащото в перспектива и активно отказват да се съгласят с незрели и опростителски интерпретации на проблемите, които стачката открои.   Колегията на 9. Френска езикова гимназия, София 24. 10. 2007 "

Приятна вечер на всички!



Гласувай:
0



1. artanis - не съм съгласен
24.10.2007 19:58
с твърдението, че стачката на учителите е вид борба за равенство между половете.

поздрави:
цитирай
2. kombakova - kombakova
24.10.2007 20:06
Колеги! Учителите на България са унижени ,омерзени от политическата олигархия!Считам,че тези хора не обичат най-ценното децата !Дават ли си сметка ,че започват депозиране на молби за напущане от сферата на образованието!Българския учител има достойнство и ще оцелее,какво става с децата,явно правителството ще внесе виетнамци да ги учи!Бумеранга се връща- ГОСПОДА!
цитирай
3. svoboda64 - @аrtanis:))
24.10.2007 20:18
Не разчиташ написаното, приятелю! Става въпрос за така наречената "скрита дискриминация", в която не ти се отказва директно, но биваш поставен в по-унизителни условия, просто защото се очаква, че ти ще се съгласиш... защото си по-слаб, директно зависим от "умните/знаещите и можещите МЪЖЕ" в управлението.

Прост илюстриращ пример: защо когато скочиха ШОФЬОРИТЕ - преобладаващо МЪЖКА професия, при това СИЛОВА - в състояние да парализира движението/трафика (във всичките му значения!!!), нещата се разрешиха за ден-два?

И наистина става въпрос за страхотно дебелокожие. Ако моето дете 1 ден не се прибере вкъщи, не знам какво се случва с него, накъде се развива - аз ще изровя земята, за да разбера какъв е проблемът и как да го разреша. Но когато децата на цял народ, в резултат на НЕУМЕЛИ преговори, се държат на улицата, по къщите си, ТОВА ВЕЧЕ Е БЕЗХАБЕРИЕ И НЕЗАИНТЕРЕСУВАНОСТ.

Съжалявам, че не мога да публикувам предложението на правителството, за да се видят "дребните" му сметчици и унизителните условия, които предлагат на учителите. Човек трябва да има достойнство. Поне аз съм от тези хора, които могат да стоят гладни, но за които честта и чистата съвест е по-важна. Повечето ми колеги са също такива...

И е факт, че повечето преподаватели са ЖЕНИ. Защото мъжете не могат да се УНИЖАВАТ да работят за толкова малко пари!!! Но пък жените могат и е прието ДА СЕ ЖЕРТВАТ! Както и децата... както е в момента... заради СМЕТКИТЕ на правителството!!! Но не по същество, а по перото ПАРИ/ЗАПЛАТИ = РАЗХОДИ. Защото нямат друга ВИЗИЯ как ще се оправи качеството на образованието, освен затварянето на селските нерентабилни училища (= скритата приватизация:)) и компютъризацията на училищата (= друго сигурно перо за "далавера"))!

Та, какво успя да отговори министър Вълчев на 12-токласниците за матурите? Нищо... ТРЯБВА! А това, че няма реални условия да се направят матури, които наистина да отговарят на някакви що-годе смислени показатели и отразяват някакви реални знания, а не само на ФОРМАЛНОТО ИМ КАЛИБРИРАНЕ (прословутото външно оценяване, което УЖ щяло да покаже КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО), че форматът на матурата - ТЕСТ, който се вижда като панацея, отново ще бъде претупан съдържателно и с лесно "разконспирируеми" дистрактори, за да се удовлетворят "недоволните" родители и ученици...

Самият Даниел Вълчев си противоречи: иска прозрачност и предвидимост на промените, с достатъчно време между вземането на решението и въвеждането му на практика, но забравя, че учители и ученици от ВСИЧКИ, а не от избрани пилотни училища в България трябва да са готови за извършването на тази стъпка - стъпката матура: процедури, формати, скали на оценяване и т.н...
Аман от стахановци-отличници в "производството" на недомислия!

Съжалявам за образа, но онова, което показаха ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ МЪЖЕ много прилича на клоунски парад... с палячовци, които жонглират със заучени фрази (ОТЛИЧНИЦИ СА ВСЕ ПАК!!!) и се опияняват от собственото си дебелокожие на експерти. Реплика на Орешарски: "Ще седна да преговарям с ХОРА, КОИТО РАЗБИРАТ ОТ МАКРОИКОНОМИКА:))

Както се казва: останалото е МЪЛЧАНИЕ...
цитирай
4. unfineshed - След като на последното си интервю ...
24.10.2007 21:21
На последното си интервю за работа показах две дипломи за висше образование едната, от които с отличие. Искам да ви попитам - защо според вас работодателите ми казаха, че тези дипломи не струват нищо? Защото те, работодателите, знаели как се взимали дипломите в университетите?

Как мислите се чувствам като инженер с отлични дипломи, които трябва всеки път да бъдат доказвани? Кой е виновен за това? - последният въпрос е риторичен тук отговорът е - "Всички с изключение на учителите!".

Има ли родители, които да изпращат децата си на училище спокойно? Защо? Кой е виновен? - последният въпрос е риторичен тук отговорът е - "Всички с изключение на учителите!".

Защо децата имат нужда от частни уроци?

Що се отнася до френската гимназия, не бяха ли точно те онези, които приравниха знанията на десетки деца заради криворазбрания си протест?

Защо има "елитни" училища? - не повече от две три на брой. Защо хората искат децата им обезателно да учат в тях?

И на края, ако ще се излагат някакви аргументи в полза на стачката, не мислите ли, че това не трябват да бъдат децата, които са най-ощетени?

Спирам до тук с въпросите те са много!
цитирай
5. buratino - Когато нещата са сериозни трябва ...
24.10.2007 21:35
Когато нещата са сериозни трябва упоритост! Продължавайте все така! Сега е момента да покажете на учениците си , че сте достойни хора, които никога не се предават! Ако се предадете ще ви смачкат още повече! Запомнете! Вие сте гвардията на България,която умира, но не се предава!
цитирай
6. svoboda64 - Към @unfineshed
24.10.2007 22:00
Господине,

1) Първият Ви аргумент ме разсмива: аз никъде досега не съм постъпвала на работа без да съм "изпратена от някого", т.е. в България няма реален пазар на труда! Вие сте бил проверен по "други" показатели, последният от които е успехът от дипломите Ви, повярвайте ми:))

2) Отличният академичен успех не Ви гарантира работа... За техническите специалности предполагам проблемът е същият както и за хуманитарните: Вие нямате ПРАКТИЧЕСКИ УМЕНИЯ, а такива нито в училище, нито в университета се преподават. За това обаче НЕ СА ВИНОВНИ УЧИТЕЛИТЕ, ЗАЩОТО ТЕ СЛЕДВАТ УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ И ПРОГРАМИ, а съдържанието им от гледна точка на ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ се определя като ПОЛИТИКА не от някой друг орган, а от МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ (ЗНП:)) Помислете за какво "държавническо" недомислие става въпрос!!! Министърът на образованието е само ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ОРГАН на въпросната ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА:)) Всъщност Даниел Вълчев много чинно си свърши работата, също като Николай Василев - "дори да не ми харесва, НИЕ СМЕ КОЛЕКТИВЕН ОРГАН НА УПРАВЛЕНИЕ:)) Да обясняваме ли кои са в "колектива"?

3) За спокойствието в училище? - Не знам какво визирите. Ако е липсата на ДИСЦИПЛИНА, ще Ви посоча с кои правителствени решения беше СЪСИПАНА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧИЛИЩЕ (90-те, ППЗНП - 60 бр. позволени неизвинени отсъствия на УЧЕНИК, смалявани постепенно до сегашния им брой 5 на срок?
Създаването и поддържането на навиците (за учене) са солидарно споделени между училище и семейство, като семейството е на първо място (Конституция на РБ, чл. 47, ал 1 - в нейното тълкувателно поле попада "възпитанието" като право и задължение на родителите, които се ПОДПОМАГАТ от ДЪРЖАВАТА, но не се заместват!!!

Част от спокойствието в час се създава от ВЗАИМНОТО УВАЖЕНИЕ между УЧЕНИЦИ и УЧИТЕЛИ. И в това отношение има йерархия, колкото и да се опитват сега да изкарат, че ДЕТЕТО ВИНАГИ ИМА ПРАВО. Има право от специална закрила, но не и безвъпросно право... дори да издевателства над учителите си и съучениците си... Мерките по наказание на простъпки в училище... са с нищожна сила. Това е известно на ВСИЧКИ - ученици, родители и учители!!!

4) Различни ученици имат нужда от различни частни уроци. Онези частни уроци, срещу които ГРАЖДАНСТВОТО се гневи са КАНДИДАТ-гимназиални и СТУДЕНТСКИ. Причината? Височината на летвата на ПРИЕМАЩИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ.

И тук проблемите са няколко. ЗА ГИМНАЗИИТЕ. Някога тези изпити бяха ЕДИНИЧНИ, за всяко едно ЕЛИТНО училище поотделно. Ние кандидатствахме като си поемаме рисковете - НО САМО ЗА ЕДНО КОНКРЕТНО УЧИЛИЩЕ. Бяхме мотивирани да учим, за да се преборим. И с риск да обидя някого - не каднидатстваше и последният слабак, и безспорният отличник на класа. С други думи: имаше ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР.

Сега няма такъв. Има администриране на кандидат-гимназиалните изпити от Министреството чрез РИО, чрез нещо, което за мен е ПСЕВДОДЕМОКРАТИЧНОСТ. Профилираните паралелки не давата същото качество на езикова подготовка, просто защото няма кадри. А тези, които знаят, си ИЗЛИЗАТ от системата. Причина? Заплата ли? Уважение ли? Престиж ли?

За кандидат-СТУДЕНТСКИТЕ нещата са сходни. Нашата генерация - на средното поколение - ЗНАЕ много. Съвременното поколение МОЖЕ много, но извън сферата на академичните занимания:)) Просто различни отправни системи. Никой не си направи труда да НАМЕРИ КОМПРОМИС между двете разбягващи се ВИЗИИ за наука и образование. Смятате ли, че това може да бъде направено САМО ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ? И от кои нива? Ректори, декани... А известно ли Ви е, че същият Министерски съвет е отговорен и за РАМКОВИТЕ СТРАТЕГИИ, не за конкретното съдържание на учебните програми в университетите? Бизнесът като има толкова ГОЛЯМ ИНТЕРЕС защо не започне съвместни програми с университетите, за изработване на такива умения, които иска от постъпващите на работа? Иначе е много лесно да се прехвърля топката и критикува, нали?

5) Френската гимназия има много трески за дялане, но не и ЗА ПРОТЕСТНИЯ СИ ЖЕСТ С УРАВНИЛОВКАТА НА ГОДИШНИ ОЦЕНКИ на випуските си. Както сам се изразихте, в момента ОЦЕНКАТА от което и да е училище няма РЕАЛНА ТЕЖЕСТ. Другото е манипулация и спекулация... на много и различни нива, с различни цели и задачи за внушение:))

6) Елитни училища вече почти няма. Т.е. нещата дотолкова се разводниха като изисквания и напускане на преподаватели (т.е. текучество на кадри), че е трудно да се удържи линията. Всъщност това беше и ЗАДАЧА НА ПАРТИЯТА... вече не мога да кажа коя и защо:)) Целта е да се създадат частни елитни училища. А масовото образование да остане за "халтурата". Защо ли? Ами защото там ще има малко пари... В съвременното общество, без сигурни фондове и планиране на дейности с години напред... си обречен... И ние го виждаме в момента:))

7) Да, децата са НАЙ-ОЩЕТЕНИ. Въпросът, който тук обаче се поставя - ДА, ОЩЕТЕНИ, НО ОТ КОГО?

Уважавам инженерите. Съпругът ми е инженер. Но, смея да твърдя, че е доста ШИРОКО МИСЛЕЩ ЧОВЕК, и не се ограничава със собствената си "частно-съсловна" гледна точка.
И един спомен: когато трябваше един-единствен път да ме потърси във въпросната Френска гимназия по време на работния ми ден, стоеше чинно на изхода, за да ме изчака: ЗАЩОТО УЧЕБНИЯТ ПРОЦЕС ЗА НЕГО Е "СВЕЩЕН". Не мисля, че много от Вас вярват в подобни "глупости" и спазват подобно отношение:))
Както и мъж (който печели много повече:)), който да остава вкъщи да гледа болното дете, защото ЖЕНА МУ не може да отсъства от час!!!

Да, и аз имам много въпроси, г-н unfineshed...

цитирай
7. анонимен - не го четох тва,
24.10.2007 22:01
но ако и утре центъра е блокиран ще пребия някой учител.
цитирай
8. potrebitelskoime - ебати
24.10.2007 22:03
дискриминаторите! аз съм убеден, че и домашното насилие има пръст тука. кой знае какъв е процента на учителите, които страдат вкъщи!? затва горкичките стоят с дни по площадите и ги е страх да се приберат. нема просто такава несправедливост... как може да са толкоз коравосърдечни управляващите. ми да ги приберат на топло, бе. да ги нахранят. нищо че повечето са жени...
цитирай
9. svoboda64 - @potrebitelskoime,
24.10.2007 22:11
Ще Ви помоля най-учтиво да изтриете възклицанието си. А иначе съдържанието на "иронията" Ви подхожда и на псевдонима Ви. Какво да се прави:)) Каквито "управляващите", такива и "потребителите":))))))))))
цитирай
10. ssstto - Аз откога викам
24.10.2007 22:38
Пламен Орешарски и Даниел Вълчев на сапун,ама за съжаление само Иван Костов да ме чуе.Да видим утре какво ще измислят Станишев и приятеля му Иво Прокопиев като не останат учители,от Виетнам ли ще внасят?Във вестник Поглед имаше хубава статия на Румен Леонидов "Труд отново се изходи на вентилатора" по повод начина на отразяването на стачката.Познайте какво е станало,ръъъс и всички били сменени в Поглед.
цитирай
11. potrebitelskoime - ако Те смущава възклицанието ми
24.10.2007 22:44
можеш спокойно да го изтриеш...
аз заставам зад думите си и не се срамувам от тях!
относно коментарите за "личността" ми, мога само да Ти се усмихна. от съжаление :)
цитирай
12. vkolev22 - Колеги,
24.10.2007 22:44
имате пълната подкрепа на всички в Университета, освен на шепа, буквално шепа!, вманиачени службогонци, които гледат на всичко като на шанс за катапулт към първите номера на бул. "Дондуков". Още малко... съвсем малко остава! Нямам спомен от учител, който не ме е научил на нищо...
цитирай
13. unfineshed - Какво разбрах от отговорите: 1. ...
24.10.2007 22:45
Какво разбрах от отговорите:
1. Смешно ви е че има пазар на труда! Е да има! Такъв трябва да има и за учителите!
2. Въпроса не сте го разбрали правилно!
3. Не се и съмнявах, че учителите нямат нищо общо!
4. Обосновано! Все пак ми се струва, че колкото е висока летвата в университетите (което е много съмнително) толкоз е ниско качеството не преподаденото в училище!
5. Френската гимназия влезна в кюпа на посредствеността - щом другите така и френската така. Ма..та им на децата!
6. Няма елитни училища има обаче изисквания за елитни заплати!
7. Може би от всички други - родители, баби, министерство, футболни отбори, но не и от учители!

Никога не съм проявявал неуважение към образователната система, тя е показвала такова към мен! Как? Като оценява моите способности по еднакъв начин с тези на човек които не е е стъпвал в учебно заведение - това е и причината да не ми искат дипломата, а не някаква шуробаджанащина!

Ситуацията намирисва!


цитирай
14. svoboda64 - @potrebitelskoime,
24.10.2007 22:49
Молбата ми е да се саморедактирате, иначе ще трябва да изтрия целия коментар. Което не е целта на задачата. Вие имате право на мнението си, както и аз и колегите ми на нашето.

И откровено, културата на човека личи по всичко... и не се купува с пари. А се изработва с тежък труд... но върху себе си.
цитирай
15. анонимен - Още един инженер:
24.10.2007 22:50
Госпожо,

Съжалявам, но и аз не мога да се съглася с вашето мнение. И аз съм дипломиран инженер, в момента пиша докторска дисертация, и малко повече от вас съм наясно със ситуацията във висшето образование...

1. Студентите* не идват достатъчно подготвени от училище- частните уроци за влизане в университета съвсем не означават ОБРАЗОВАНИЕ. Знаете ли какво значи да се срещнеш със студенти, които не могат да напишат правилно дори 1 изречение? Да не могат да се изразяват правилно?

2. Знаете ли, че благодарение на "съвестното" изпълнение на задълженията на българските учители, се налага допълнително повтаряне на материал, който е "преподаван" в училище?

3. Знаете ли, че бизнеса отдавна се е обърнал към науката, но за съжаление студентите, отговарящи на високите изисквания са малко?

4. Знаете ли, че вече има действащи Европейски програми за финансиране на образованието?

5. Знаете ли, че за да се вземат пари от тези програми, някой все пак трябва да се потруди, да потърси, да прочете, да напише...

6. Знаете ли, че номера със скритата дискриминация не минава вече? Защото такава просто няма! Всеки човек, независимо от пола, сам избира професията си. Живеем в 21-ви век все пак.

И най-важното- Знаете ли, че един професор, изградил си някякво име в определена област на науката (не само в България, но и в чужбина), взима 550 лв. заплата? Знаете ли, че това са ВАШИТЕ УЧИТЕЛИ? Знаете ли, че за разлика от вас те не биха предявили такива абсурдни искания, просто защото мислят малко повече?


Написаното от мен сигурно звучи доста грубо на много от вас, но вече е крайно време да разберете, че всичко си има определени граници, а продължаващите абсурдни искания ги преминаха отдавна.

Пожелавам ви приятна вечер!


*разбира се винаги има изключения и не искам да твърдя, че всички студенти са такива! Напротив има много начетени млади хора, които получават възможност за добра реализация и много от тях успяват- дори и в България!

цитирай
16. анонимен - На стачка във ВУЗ-овете!
24.10.2007 22:58
Ако даскалите гласовити се уредят със заплати стартови от 800 лева, а чистачките им мургави - с 424 лева на месец, веднага започваме мощна стачка във всички университети в България! Ще искаме поне тройни заплати, иначе - затваряме висшето образование, баста!
цитирай
17. potrebitelskoime - моля, без детински заплахи
24.10.2007 23:04
от рода на "извини ми се, или ще те изкажа". казах го, и го повтарям - ако нещо не ти отърва, изтрий го! и едно откровение от мен: ако културата на човек не се купува с пари, тогава какво чакаш още? аз може да нямам особено възвишени срещи с културата, но не помня да съм отправял нападки от личен характер. но може би това няма нищо общо с културата....
а за изказването на инженера по-горе, просто няма какво да допълня - това е голата истина!
цитирай
18. svoboda64 - @unfineshed,
24.10.2007 23:16
Хайде пак:))
1. Не ми е "смешно", че НЯМА истински пазар на труда! Твърдя го от собствен опит, както и на хората около мен:))))) Простете ми за "шпионирането", но ако наистина сте на 28 години, може и още да не сте го разбрали:))))) С което не твърдя, че харесвам СТАТУКВОТО на пазара на труда в момента.

2) Ако става въпрос за личните Ви чувства. Разбирам Ви. При това много добре... Не мислете, че сте единственият с горчив опит тук:))

3) Вие не искате да правим анализ, а да се надвикваме...? За разлика от Вас аз съм била 14 години зад катедрата и знам за какво говоря:))

4) С това качество вече спекулациите продължават твърде дълго... Вие как дефинирате КАЧЕСТВО и ясно ли Ви е, че то не може да се "измери" количествено? За днешните социални икономисти количествени качествени параметри са а) нетен коефициент на записване на учениците спрямо възраствота им група/популация; б) коефициент на завършили определена степен на образование или клас; в) съотношение учител:ученик (което е откровена глупост, защото е "ефективност" а не качество!!!) и т.н.

Изследвания върху качеството на образованието в България не се правят, затова и не знаем КАКВО Е КАЧЕСТВОТО. Пък ако е толкова лошо няма да имаме 1.5 емигранти за последните 18 години, които не са се върнали:))))) Защото в училище не се учат само "инструментални знания", а и социални умения, които в момента не се афишират, не се измерват и се изтласкват в извънучилищни и извънкласни занимания, но са също "продукт" на училището:)))))))

5) Господине, Френската гимназия все още произвежда една значителна част от българския - европейски и американски "емигрантския елит". Това не е заслуга само на учителите, естествено, а и на семействата на учениците - защото там учат децата на интелигенцията. Но затова никой учител от Френската гимназия не е получил повече пари или повече уважение. В последните години - дори повече унижение: апетитите на управляващи на различни нива са детето им да попадне в това или в някое от другите останали "елитни" - хем безплатно, хем възможности за обмени и проекти, тем в среда... на себеподобни. Това е възпроизводството на "елита" - в преносния и в буквалния смисъл на думата.

6) Заплатата е условие за възстановяване и развитие. В момента учителската заплата - особено в големите градове - не стига и за оцеляване (плащане на сметки, храна, дрехите са втора употреба:) за удовлетворяване на нуждите на собствените ни деца май от Ваша гледна точка е "срамно" да се говори: ))

7) Знам, че няма особено да Ви заинтригувам, но... от 5 години не съм в системата, защото се уверих, че ДЪРЖАВАТА/ПРАВИТЕЛСТВОТО/МИНИСТЕРСТВОТО не се интересува нито от развиване на образованието, нито на кадрите, които са вътре и се дерат нещо да се случи различно... Аз съм си взела своето решение. Но и досега... подскачам от всеки по-силен или рязък звук, а същевременно оглушавам прогресивно и увеличавам телевизора или друг приемник, за да чувам...
Мога още да Ви разказвам, но виждам, че това няма да Ви накара да се замислите по-нашироко за проблемите, тяхното пораждане, развитие и поддържане на това ниво...

Не искам да Ви обидя, но най-образно е:
- Ситият на гладния не вярва.
- Мъката на един занаят няма да го научиш, докато не се накиснеш до гуша в ла..ната.

Лека! И успех!
А техническите специалисти сега са на мода. Без хляб няма да останете! Но уважение дали ще спечелите? Не знам... нещо загубихме рефлекса ВЗАИМНО ДА СЕ УВАЖАВАМЕ!!!

Поздрави!



цитирай
19. анонимен - алчност за пари!
24.10.2007 23:36
Даскалите се качиха на главите на всички! Сега заради тяхната истерия и алчност за пари ще карат децата ни да учат и в събота и неделя! Безобразие! А кога ще почиват малчуганите? Кога ще играят??? Няма да я бъде тая, госпожи учителки, няма да я бъде вашата!
цитирай
20. unfineshed - Аз и роман да напиша, мисля, няма да ...
24.10.2007 23:50
Аз и роман да напиша, мисля, няма да ме разберете което обаче е разбираемо с оглед ситуацията!

А "ситоста" (това бе некоректна вметка) си я дължа не на спецификата а на количеството работа както каза колегата "16. анонимен":
"5. Знаете ли, че за да се вземат пари от тези програми, някой все пак трябва да се потруди, да потърси, да прочете, да напише..."

Потърсете, почукайте и ще ви отворят!

Лека и спокойна вечр и на вас!

П.П. Докато съсловието не се вгледа в грешките си няма да има и развитие!!!



цитирай
21. svoboda64 - Към втория господин инженер:))
24.10.2007 23:56
1) Проблемът с писането и изразяването е тясно свързан с проблема четене. Но той не е само български (макар допреди 10-на години да бяхме пощадени от него), а световен. Вторичната неграмотност (на възрастните) взема все по-големи процентни стойности... Вашето решение какво е: имаше такава американска програма - да им плащат оп х долара за всяка прочетена книга/доказана с резюме/есе???

Проблемът се неученето е проблем към изискване към ученика/студента. И да устискаш да удържаш критерии... Личен въпрос: ако преподавате (знам, че някои докторанти са и асистенти) и трябва да изпитвате, ако от 30 човека група само 2 знаят за между 3-6, ще скъсате ли всички останали?

Такъв експеримент си бяхме направили в 12 училище в София в началото на 90-те години. Някои от недисциплинираните ни ученици се явяваха по три пъти на матура по български език, докато я вземат. После започна натискът за оценки. До средата на 90-те все някак се устискваше... после започнаха всякаквите неразбории, включително с програмите, новото учебно съдържание. Ученици и родители получиха "козовете" си от тези неразбории да твърдят, че учителите не могат да имат изисквания, след като всичко е толкова плаващо... Това не е търсене на оправдание, но нека да гледаме на нещата в тяхната ширина и генезис.

2) Откровено ме удивлявате! Знаете ли, че човешката памет - особено под стрес - не е много надеждна? Аз преповтарям един и същи материал десетки пъти на едни и същи хора (вярно работещи в момента) и пак имат "пропуски":))

3) Аз не Ви говоря за набиране на стажанти или попълнения от студентската скамейка, а ЗА СЪВМЕСТНИ ОБУЧЕНИЯ. Това са различни стратегии:))

4) Господине програмите стъпиха в България от 1997 година и им трябваше доста години, докато се научат, примерно ЦЧР да ги управляват:)) А програма "Младеж" май доста беше "позатрита" от компетентно управление на средствата.

5) Господин докторант, простете ми, но не откривате топлата вода. Български училища от цялата страна отдавна работят по различни програми към различни министерства:)) Проблемът е, че тези проектни резултати остават "затворени" до бенефициентите си. Може би след 20 години, с темповете на естествено натрупване и без особената помощ от страна на държавата, хората ще се научат как... ДА СЕ УЧАТ САМИ:))

6) Знаете ли, че ако твърдението Ви беше вярно международни организации като Съвета на Европа и Европейския съюз нямаха да имат програми, комитети и т.н., за да се промени политиката на скрита и открита дискриминация, която междувпрочем е КУЛТУРНО КОДИРАНА и често дори е неосъзната от практикуващите я:))

За моите учители-университетските преподаватели: да вземат толкова пари, НО имат престижа и удовлетворението да работят върху себе си. И аз бих се радвала да ми плащат, за да чета, да имам времето да се упражнявам в излагане на мислите си в писмен вариант:)) А не да мисля как да опростявам без да профанирам, за да ме разбират учениците ми:)) Независимо на колко години са:))))))))))))))) Освен това университетските преподаватели имат други "свободи", които компенсират ниските им доходи. Но това е отделна тема...

Всъщност аз съм избрала за себе си това: да уча - дори не толкова чрез университетските си преподаватели, а чрез сравняване на написаното от тях с оригиналните източници, върху които разсъждават - политическата и социална философия на ХХ век. И си плащам от собствения джоб и собственото време. Толкова, колкото ми е необходимо, за да разбереш, а не само да възпроизведеш чужди мисли...
Но това е моят избор.

А учителят е проводник на държавната политика в образованието. Аз ли не мога да се изразявам или не може да се проумее, че УЧИТЕЛИТЕ БЯХА ИЗОСТАВЕНИ САМИ ДА СЕ ОПРАВЯТ С ВСИЧКИ ПРОМЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ, КОИТО СЕ "СПУСКАТ" ОТГОРЕ при поредната приумица на поредната министерска администрация? Очевидно не Ви го побира главата за каква бумащина става въпрос, неразбории между закони и наредби, учебно съдържание, учебна документация и т.н. А политика не е само да изтряскаш някакъв юридически документ и да го сведеш до знанието на подчинените за изпълнение, а да направиш необходимото да обясняваш/разясняваш как отделните противоречащи си документи се свързват в една визия и имат поне по презумпция обща ИЗПЪЛНИМА цел/цели:))
Трябва да почнем да мислим и в тези категории. Ако липсва политика по отношение на кадрите ти (в случая неизвестно кому служещите общинско-държавни служители - учителите), естествено ще се намираме в хаоса, в който сме.

Всъщност негодуванието срещу конкретен учител е нещо различно от яростта към една система, която иска само да "взема" без "да дава". И това важи за всички участващи в образователния процес: учители, ученици и родители. Поне държавата да бъде честна и да каже, че не се интересува от образованието и да остави учителите да си основат ЕООД-та!!! Тогава, ако те са си "господари", ще могат и да поемат онази отговорност, която в момента тук се търси от пишещите коментари в този блог:))

Лека!

Поздрави!




цитирай
22. shiva - Уважаема Свобода,
25.10.2007 00:18
останах впечатлена от изчерпателно поднесената тема, Респект и за коментарите!

Не бих могла да допълна каквото и да било... затова просто исках да изразя уваженията и съпричастността си:

Дъщеря на начален педагог, на който и до ден днешен не му остава време да забележи, че има собствени деца, ... и все пак срещу скромните 320 лв. нето с висше образование 5 степени на квалификация...

цитирай
23. svoboda64 - Благодаря, Ради,
25.10.2007 00:28
Всъщност го правя от ярост и съпричастност към колегите си, които познавам от години. Знам болестите им, отдадеността на професията им - по начините, по които я разбират. Знам колко часове сме прекарали в спорове, в подготвяне на проекти, в коментари, рецензии и какво ли още не.

Но това е "скритата" част на нашата работа. Разбираемо е обществото да не знае за нея. Да съди повърхностно и в собствената си злоба и ярост да я излива срещу този, който открито заявява какво мисли, чувства и прави.

Де да имаше толкова откритост и у нашите управляващи:))

Лека!
цитирай
24. анонимен - Re: Към втория господин инженер:))
25.10.2007 00:33
1. Какво е решението??? Ами като начало, може би поне опит от страна на учителите да заинтригуват учениците си и да ги накарат да помислят... Едно “изпяване” на урока за деня за мен не означава нищо.
Да, имам студенти, но групите са от по 5-6 човека (става въпрос за последни курсове) и това определено са хората, за които говорех със звездичка в предишния ми коментар... Останалите отпадат в началото, когато разберат, че най-трудната за изкарване оценка е 3... (поне това е моето наблюдение)

2. Вие ме удивихте... Знам какво значи стрес и мога да твърдя, за себе си, че под действие на стреса паметта ми работи на 100%... В спокойно състояние паметта ми е способна да изневери доста по-лесно:) Явно въпрос на организъм и начин на трениране на паметта...

3. Аз и това имах впредвид... Много фирми организират стажове, съвместно с преподаватели в дадената област... Но и тук всичко опира да желание... Има ли желание, има и начини!

4. Възможно е, но в момента тези програми претърпяват сериозен подем и могат да бъдат използвани, стига да има работещи...

5. Ами не мога да се съглася с вас! И тук ще си позволя да цитирам unfineshed...

Потърсете, почукайте и ще ви отворят!

6. Напълно съм наясно за програмите на Европейския съюз... Но наистина смятам, че е глупаво да се твърди, че учителите са дискриминирани, тъй като повечето от тях са жени... Ще ви кажа, че и аз съм жена, въпреки, че се опитах да пиша малко по-неутрално;))) Избрала съм си доста “мъжка” професия и повярвайте ми... До сега не съм се чувствала дискриминирана и не виждам дори и намек за подобно нещо у хората, с които работя (не става въпрос само за работата в университета)... Дори напротив!

А на следното:
“За моите учители-университетските преподаватели: да вземат толкова пари, НО имат престижа и удовлетворението да работят върху себе си. И аз бих се радвала да ми плащат, за да чета, да имам времето да се упражнявам в излагане на мислите си в писмен вариант..”

ще отговоря така:
Да, има такива, които работят само върху себе си... Но те стават все по-малко, с всеки изминал ден... И знаете ли защо? Точно поради нещата, изброени в точки 3,4 и 5 от предишния ми коментар.

И знаете ли... Аз също плащам от собствения си джоб, за да се самоусъвършенствам постоянно... Това е въпрос на личен избор:)

Е, смятам, че вече излязохме далеч извън обсега на темата, която провокира предишния ми коментар... Въпреки това отстоявам написаното по-горе и както виждам има хора, които споделят мнението ми.

Поздрави!
цитирай
25. svoboda64 - Здравейте отново госпожо/госпожице инженер,
25.10.2007 01:25
1) Това със заинтригуването... никога, поне за мен не е било проблем:)) Друг е въпросът с какъв "материал" работиш... И тук трябва да цитирам, че едно е да работиш с подбрани ученици/студенти и съвсем друго с деца, на които родителите им са неграмотни. Мен лично сериозно ме притесняват бройките, които искат да направят класовете. Защото ако преди 20 години или дори 10 можеше да се очаква, че учениците "ще ти се подчинят", т.е. доброволно ще изпълнят поставената задача, сега голяма част от времето отива в "уговаряне", че задачата... все пак трябва да се изпълни!!!
Проблемите на висшето образование не са същите като на средното и най-вече на задължителното! Защото ДЪРЖАВАТА ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да ограмоти всички - докъдето им стигат силите да се възползват - до 16 годишна възраст.
Освен това съществува проблемът за "летвата": т.нар. ДОИ-та са ориентирани към най-добрите, а не към някаква "средна" норма... Учебниците са написани сложно... учениците имат нужда от преводачи вкъщи, за да учат. Все пак са деца - не могат да учат само по памет или по записки:))

2) За паметта:)) Не знам на колко години сте. До преди 3-4 години нямах проблем с паметта: помнех учениците си по 3 имена, а на година имах по 100-на:)) Но системното недоспиване (за да има "количество" работа, което ни изхранва:)), пренапрягането - както физическо, така и психическо - износва целият организъм, включително паметта... За съжаление... без нормалните почивки... човек не е перпетум мобиле:)) И пак дълго устисках: влязох в месомелачката на 24, а на 38 вече нервната ми система вече сдаваше багажа:)) Сигурно е от "щадене":)))))))

3) Сама го казвате: желание. Но то не е достатъчно. Трябва воля, а понякога и инат... И постоянство, което "уморява" младото поколение:))))

4) Госпожо/госпожице, не сме спрели да "сеем", но жетвата ... зависи от конюнктурата:)) А тя не винаги съвпада с конкретните нужди на конкретните адресати... Това е проблемът и на програмните "моди", на "абонаментите" (ако ме разбирате правилно:)) Просто имам опит - разнообразен и в това отношение:)))))))

5) Всъщност от 1996/7 се занимавам с проекти. Доброволни: т.е. за които дори нямаш пари, но имаш мрежи или идеи. Това също е доста изтощаващо: от нищо да правиш нещо, което остава "вградено" само в онези, които са участвали... 5-6 на година... Както виждате натрупванията са бавни и мъчителни...
Затова не ми се сърдете, но някак си ми е неудобно, когато започнат да ме поучават, без да другата страна да познава определен контекст или човек:))

6) Извинете госпожо/госпожице докторант, но аз се занимавам с дискриминация от години:)) Във Вашия случай вероятно действат "европейските" ценности на хората около Вас. Но изследванията върху българското висше образование, ако може да им се има доверие, показват определени други съотношения между хабилитирани преподаватели мъже и жени. Както и "феминизираните" нископлатени сектори се смятат за скрита дискриминация, защото при равни други условия (висше образование, защитени степени, да не говорим за "реални" приноси) мъжете са тези, които са по-често предпочитани за "издигане", отколкото жените... Фактори - много. И въпрос на сензитивност...

А за плащането/инвестицията - като време и пари - изборът е винаги личен, когато става въпрос за лично развитие. Но ще бъда откровена: напуснах училище, защото работата там те засмуква, особено ако си всеотдаен към ученици, родители и колеги. За да мога да уча, трябваше да "изляза", иначе ставаш неудобен (отсъстваш) или непълноценен - разхвърляното съзнание в един разпокъсан живот може в други сфери да не е толкова пагубен или виден, но за учителите е:))

Затова в "развитите" страни грижата към учителите е различна: всевъзможни материали, кратки курсове и дори месеци/години "рехабилитация". Професията е "неблагодарна" в цял свят. Затова учителите - поне в някои по-бели страни - са максимално улеснени от външни "затормозяващи" фактори

Поздрави! И дерзайте! Такива жени като Вас развенчават мита, че жените не могат да имат логическо или техническо мислене:))
цитирай
26. feminaslim2007 - Боди,
25.10.2007 01:46
искам и аз да кажа 2 думи, защото и аз все повече се удивлявам, впечатлявам, а от там и вбесявам на невероятните коментари - не само тук, ами навсякъде!!! Не мога да разбера - защо всички се юрнаха и вързаха на хитрите манипулации от страна на правителството? Вместо да се говори за конкретните ни искания, ония хвърлиха прах в очите на хората, отвориха дума за "некъдърните учители" и "ниската степен на Образованието" и гледай как всички се вързаха!??! Ами може ли някой да ми посочи професия, в която всички работещи от страната да са на 100% кадърни и качеството им да е на 100% висота??? Та това е тъпо и лишено от смисъл. Та самите управляващи да вземем, дето толкова лаят за нашето качество - какво правят те? Трябва да се гласуча закон и в Парламента 2-ма човека - единият Председател, а другия четящ Закона. След 1-2 дни става ясно, че Закона е приет с не знам колко гласа ЗА и не знам колко ПРОТИВ...!!! Че как става тая работа? Ако единият е ЗА, а другия ПРОТИВ, стават равни. Кой е третия дето е надделял като бяха само 2-ма? Това е риторичен въпрос.
Но да си дойдем на думата - типична нашенска черта е да гледаме в канчето на другия и да се стремим да не му разрешаваме да си вдига много-много главата. Сега става същото. През годините сума си народ стачкува, някои през ден-през два, както се вика, ние чакахме, мълчахме, търпяхме и си оставахме с "Големите надежди" . Тогава бяхме добрички за всички, та даже ни съчувстваха...
Сега най-после, след толкова години, решихме, че е дошъл и нашия ред и............ Изведнъж станахме най-големите гадняри, егоисти, лакомии... Заради нас щяло да има суперинфлация, щели да намалят пенсиите, да увеличат данъците... Направо нямам думи!!!
Оняден слушах интервю с един американец, който в момента е Директор на Априловската гимназия по проект за обямана на опит. Той беше повече от шокиран от ставащото. С 2 думи какво беше констатирал за краткото време от как е тук:
1. Невероятна бумащина с която трябва да се справят учителите и което много пречи на работата им.
2. Основателни искания, защото заплатите са малки.
3. Сподели, че такова нещо в САЩ не може да стане, защото ако учителите решат да стачкуват - проблема ще се реши максимум за 2 дена. Каза, че ще е така, защото Правителството се страхува, че цялата общественост ще го нападне и никой няма да ги остави на мира!!!???
Даде и предложения:
1. Учителите, които искат да се развиват - да бъдат подпомогнати и да им се даде тази възможност, съответно и в заплащането да има разлика, както и някои други подробности, но не успях да ги чуя, но то винаги може да се доизмисли.
2. Учители, които не искат да се развиват повече и спират на нивото на което са, най-вече тези, които са пред пенсия - за тях заплащането да е по-ниско и изискванията към тях различни и т.н.
Ох, много се олях, ама и на мен взе да ми писва да слушам работи изказани от хора, които най-често, нямат никаква представа от преподаване!
Айде лека вечер на всички! :)
цитирай
27. unfineshed - Аз мога в заключение (за мен което ...
25.10.2007 01:49
Аз мога в заключение (за мен което споделям) да кажа, че някъде към края на коментар #26 се изчерпаха разумните доводи! В нито един момент не забелязах самокритика от страна на автора както и от страна на учителското съсловие като цяло! Намирисва! А темата за дискриминацията вече става смешна и преди всичко обидна за учителите от мъжки пол!

Напълно подкрепям коментарите на колежката с коментара и #26 и се предавам!

Има една история за един философ, които се прибира потен и изморен при жена си, а тя го пита:
-Какво ти има?!
.....
цитирай
28. zeifod - Много неща.
25.10.2007 01:52
могат да се кажат за учителската стачка.
Първо: Учителите показаха как ние гражданите на република България трябва да отстояваме правата си. Нещо което много хора тук в нашата родина все още не разбират - нещо наречено "гражданско общество".
Хора Правителството е там не за да пълни гушите си, а за да работи за нас - обикновения гражданин. Ние сме ги избрали и ако е необходимо ние ще ги свалим. Не сме диктатура, а свободна и демократична държава.
И ако някой иска да защити интересите си, не му се сърдете, това е негово право.
Второ - не ми харесва отношението на учителските синдикати. Играят си игрите и използват учителите за тази цел.
Трето - за всички който плюят учителите, ще ви кажа само едно. Те вече подават оставките си - Добрич, Враца, Варна, Пловдив - масово.
Утре България ще усъмне без учители, кой ще ги замести? Кой ще учи децата Ви? Искате ли неграмотна държава? Искате профани без образование? Мислите ли че някой млад педагог ще дойде да си троши нервите за 250 лева? Няма вече толкова луди. И да има са малцина, недостатъчни да заместят всички напуснали. И какво правим? Провал на учебната година? Провал на Образованието? Провал на децата ни? Защото Вие казвате, да си ходели. Ще си идат и тогава какво?
За мен единствения виновник е нашето правителство, което знаеше какео искат учителите от 6 месеца насам. Което не си направи даже труда да чуе исканията им...
Вижте Франция, учителите също стачкуват и още първия ден, половината министри се изсипаха при тях.. А при нас? 5 дена никой даже не обръщаше внимание...Пълно безхаберие..
Мисля че министър като Вълчев и правителство като това са просто смешни и не заслужават да ни управляват..
цитирай
29. svoboda64 - Благодаря, zeifod, за отношението,
25.10.2007 02:23
Мисля, че на повечето "критикари" тук съзнанието им е промито от масовата атака всички да се превърнат в homo economicus.

За младите колеги: системата е бъкана с проблеми и българският учител в момента е превърнат в Пепеляшка, която трябва да раздели граха от просото, за да ... може да отиде на бал:)) Но на бала я чака не Принца, а лакеите, за да я натирят обратно... дори преди 12-тия час!!!

Синдикатите не са любими на никого. Но както многократно писахме къде ли не по форуми и блогове, ТЕ СА ЧАСТ ОТ СТАТУКВОТО - наследството от комунистическите времена. И много умело си играят ролята: нали чухте/четохте д-р Желязко Христов (КНСБ): вече се наблюдавало "АНАРХО-СИНДИКАЛИЗЪМ И СИЛНО РАДИКАЛИЗИРАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ."

А учебната година вече е провалена. Ако на някого не му е ясно:)) След това 40-дневно изтощение как си представяте, че ще протече първият срок? Без ваканции и с 6-дневна работна седмица??? Това е нова бомба със закъснител. Но както винаги, ще се мисли, когато гръмне:))

цитирай
30. svoboda64 - Дражко,
25.10.2007 02:42
Благодаря ти за коментара. Всъщност чрез вас - в момента ефективно стачкуващите - подкрепям мечтата си за една по-човечна и образована България!

Поздрави и прегръдки:)
цитирай
31. svoboda64 - @unfineshed,
25.10.2007 02:46
Аз имам само една критика към себе си: че заразях децата си в годините, в които трябваше да им се радвам и да ги подкрепям, докато растяха. Приемах професията си като мисия и съдба. И животът на близките ми беше подчинен-посветен на това: аз да служа:)) Каква ирония... от перспективата на целия ни разговор с Вас!!!

Да, имам много "лични" критики и към колегите си. Но те са от лично, а не от съсловно естество. Защото, когато още преди 10 години излизах в чужбина по проектите, за които вече споменах - училищни обмени, с дискусии на английски език, презентации изнасяни не от студенти или докторанти, а от ученици, беше присмех и завист. Защо тя? Не може ли да ги подготви, пък да отиде някой друг. И "менажерският" (разбирай директорски) аргумент: като няма пари, няма да ходим. Ама то само 5/10 деца на година... И как се пътува с деца с визи, с декларации, с треперене...

В интерес на истината, не само аз съм участвала в тези проекти, но години им бях координатор. Имаше и все още там има учители-ентусиасти: Мая Чалъкова, Светла Герасимова, Мария Бенова... После тръгнаха и други. С Анелия Чопаринова и Даниела Гусева направихме "Седмица на гражданствеността" през 2003 с 36 ученика международен клас (с подкрепата на Младеж и ИОО)... А сега моята състудентка и приятелка Верина Петрова се "мъчи" с поредния PEEP - нови 35/36, които за една седмица ще се чувстват "европейци" на свой собствен форум. И не е само Френската. Колко други училища имат подобни проекти... Но за тези неща не се шуми. Те се случват тихомълком: далеч от прожекторите и с много къртовски труд, който ни съветвате как да полагаме:)) После едни агенции - напр. НЦЧР - ги отчитат като "своя" дейност, защото са местните разпределители на парите на ЕС:)))

Така че самокритиката ми я имате. Но тя не помръдна нито тогава, нито сега бетонните глави наоколо. Поне във Френската се поразмърдаха и най-после се сплотиха около... гражданския ни дълг. А той не е само да се преподава. Много по-важно е да се възпитава отношение към себе си и към другите. Такова, което изпълва хората с достойнство и благородство... Позабравените качества, без които обществото ни няма да мръдне напред, ако ще тук да се изсипят всички трезори на швейцарските банки.

Само мъдрият или глупакът не се променя...
А коментарът Ви-заключение, ако не знаете, е сексистки...

Благодаря Ви за интереса към проблемите на образованието, все пак...
цитирай
32. yuliya2006 - на учителите-поклон!
25.10.2007 08:47
България няма да е същата,
безразлична,суетна до полуда.
Ехидно смееща,зловеща
на всеки осмелил се да извика.

България няма да е същата,
заспала своя духовен сън.
Без личности- поети и писатели,
без журналисти,убити от чадър.

България няма да е същата,
с унизени учителите до просяци.
На който наглото дете,
подвиква- Палячо смешен

България няма да е същата,
защото се събуди дух свещен.
Вековен,оцелял в робство,бит
и каза НЕ ,възпитано,смирено.

С ОБИЧ КЪМ ВСИЧКИ ВАС УЧИТЕЛИ,ЗА НАЙ-ДОБРИЯ УРОК КОЙТО ПОКАЗАХТЕ НА ТОЗИ ОЗЛОБЕН,ЗАВИСТЛИВ-РОБСКИ НАРОД
НЕКА РАЗБЕРАТ ЧЕ ИМА ЕДНА ВАЖНА ДО БОЛКА ДУМА-СОЛИДАРНОСТ

ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
33. oda - разбирам и смятам, че наистина не ...
25.10.2007 08:59
разбирам и смятам, че наистина не можете да работите за жълти стотинки.....
но имам един въпрос към всички преподаватели - дали обявяват доходите от частните уроци в годишната декларация???
а и според вас- колко от днешните педагози отговарят на истинското значение на професията "учител"?
цитирай
34. анонимен - Така е когато управниците ни
25.10.2007 09:35
не са българи, не милеят за род и Родина, за децата -бъдещето на България!Когато повечето българи и Родители най вече се поддават на лъжи и демагогии...
Децата на управниците учат в чужбина и то не къде да е и просто не ги интересуваме...играят си с целия български народ . Но всичко в този живот има край и на това ще му дойде края, въпросът е кога?!
цитирай
35. klimbo - Наистина ще дойде краят, но този на ...
25.10.2007 09:58
Наистина ще дойде краят, но този на българската държава, на българското здравеопазване, на българското образование и т.н. Накрая родителите ни ще останат сами, защото децата им ще са някъде по света, където ще градят своята собствена България вътре в себе си. Най-лошото е, че всички в БГ са с промити мозъци и ако тръгнеш да правиш нещо всеки скача срещу теб, дори тези, за чиито права се бориш.
цитирай
36. roksolana - Боди,
25.10.2007 10:53
Мога да повторя и да се подпиша под ВСЯКА твоя дума...
Всичките думи на "опонентите" ти не ги изчетох - просто си пазя нервните клетки за по-полезни цели...
Много мога да коментирам и аз, но ще кажа само главното за мен:
Таксиметровите шофьори СА ВИНОВНИ, че стачкуват (проблеми с движението)
Учителите СА ВИНОВНИ, че стачкуват (проблеми с децата, които трябва да стоят вкъщи и т.н.)
Не знам колко трябва да е сляп човек, да е внушаем и да се поддава на най-елементарни манипулации,доколко трябва да е промит мозъкът му, за да не забележи постановката на въпроса.
В България ВСИЧКИ получават малко. Лятото бях потресена, изумена, много натъжена от това, че жизненият стандарт, нивото на живот се оказаха по-ниски от това в Украйна (бивша съветска република! - за тях по стари спомени България е рай и отказват да вярват, че хората там могат да живеят зле...)
И когато на някой му писна да живее унизен, смятан за овца или идиот - ТОЙ Е ВИНОВЕН. Той трябва да бъде изкаран виновен, защото не дай Боже и други се сетят, че не са роби, овце или идиоти...и да подкрепят този, на който вече му е писнало. Трябва да се локализира! Хората трябва да бъдат разединени, наплашени, противопоставени един на друг. И това е държавна политика вече не една и две години...
Спирам до тук...
Прегръдка!
цитирай
37. анонимен - Боди, здравей! Радвам се, че пишеш!
25.10.2007 11:21
Нямах търпение да изчета мненията на твоите опоненти. Днес не ми е ден, в който мога да поема повече обиди от некомпетентни хора. Затова изпращам едно "ултимативно обещание" от екипа на Английска гимназия "Гео Милев" - Русе.
Успех!


цитирай
38. maev - Поздрав за поста!
25.10.2007 11:22
не съм писал отдавна за стачката. Съгласен съм с казаното от теб... в.т.ч и за дискриминацията...
Това го има и в други професии.

имам неприятното усещане че е "планирано" да продължи до след изборите...

Но независимо от това, учителите заслужават 100-те процента, които искат. Не мисля че трябва да отстъпват.
цитирай
39. анонимен - Ултимативно обещание от Русе
25.10.2007 11:24
На основание изключително рационалната и прагматична реч на министър – председателя г-н Станишев,
водени от разбирането, че не бива да се поддаваме на излишни емоции, като сериозно мислещи хора,
потвърждавайки готовността си да следваме единствено спасителната стратегия на правителството за финансова стабилност и постепенно подобряване качеството на живот,
със съзнанието, че неразумно егоистичните ни искания биха сринали устоите на държавата, обществото и ЕС, причинявайки хиперинфлация и аржентинска криза, наводнения, земетресения и падане на Халеевата комета,
потвърждаваме своята готовност:
1. Поетапно (ноември 2007, януари и юли 2008) да увеличаваме работния си ден с 25%, но не повече от 24 часа, за да не превишим 100% си искания.
2. Да караме по 3 квалификационни курса месечно, водени непременно от г-жа Вяра Лазарова, като хонорарът й от 50 лв. на час заплащаме сами.
3. Да се откажем, в знак на дълбоко покаяние, от трудовите си възнаграждения като вместо това сами плащаме на държавата по 4.00 лв. ( 1 лекторски час) за всеки взет от нас час заради удоволствието да работим с най-съвременни средства и програми.
4. Да се откажем от неоправдано големите си ваканции като ги сведем до трите най-големи за нас празници – рождените дни на уважаемите три стълба – господата Станишев, Орешарски и Вълчев, които ще честваме диференцирано.
5. Да подобряваме материалната база на училището в останалото свободно време (събота и неделя) като за целта придобием допълнителна квалификация за зидаро-бояджийски, ВИК и ел. ремонтни дейности.
6. Да инициираме приемането на закон, който забранява използването на оценките от матурите като вход за ВУЗ.
7. Да работим до сетния си дъх, водени от непоколебимата решителност да поддържаме финансова стабилност с волята пенсионните ни вноски да се превеждат в бюджетния излишък, който крепи валутния борд.

С цел оптималното реализиране на гореописания пакет от ангажименти, обещаваме да излезем от капана на нереалистичните внушения на синдикатите и със запазено достойнство да влезем в класните стаи през втората половина на 2008.
цитирай
40. sparhawk - правда и кривда
25.10.2007 11:53
Аз лично съм раздвоен в отношението си към стачката. Първо искам да кажа, че според мен в основата на проблема стои Тройната коалиция. Аз мисля, че тя е виновна за създалия се хаос и конктретно министрите Станишев, Вълчев и Орешарски със своята дебелащина. Надявам се скоро да паднат от власт и никога повече да не се върнат. Второ, аз напълно съм съгласен, че учителите заслужават по-високо заплащане от това, което имат в момента. 300 лв наистина не стигат за никъде.
Мисля, обаче, че стачката се проточи прекалено дълго и трябваше да се приеме предложението на Станишев за 650 лв средна брутна заплата. Смятам, че е ясно, че при започване на пазарлък - а между синдикати и финансисти винаги искането за повече пари е подобно на пазарлък - е ясно, че крайният резултат ще е нещо средно между исканията на двете страни. Точно това бе предложението на Станишев. На второ място, смятам, че не е редно учител да получава колкото университетски професор. Просто има си разлика в академичността и няма как тя да бъде преодоляна. На трето място, считам, че трябваше да бъде намерена друга форма на протест, тъй като в момента са заплашени и двете ваканции на децата + орязване от лятната + учене през уикенда. Кога ще почиват тези деца? Нямат ли право на отдих? Няма ли да се получат така повече отсъствия, повече озлобление към образованието?
Според мен с всеки следващ ден стачката опротивява все повече на хората и укрепва доверието към правителството, което е рекорд, предвид отвратителното излъчване на представителите му. Ако до понеделник учителите не влязат в час, окончателно ще ми опротивеят.
цитирай
41. gazza - <(_)(_)>
25.10.2007 12:12
.....Наистина ли в шибаната ни страна още има бедни духом, които не разбират че тия дето са се докопали до власта и парите са пълни боклуци , и че не само даскалите, учениците/будните/ и младите научни работници трябва да са на площадите?!???!!!!!1
цитирай
42. анонимен - Neka predi da dam mnenieto si da se ...
25.10.2007 12:30
Neka predi da dam mnenieto si da se predstavq. Na 25 sam, lekar, jiveq izvan BG. Bih podkrepila uchitelite ako i te samite priznavaha pone nqkakva vina za statukvoto na obrazovanieto, no ne- te sa bezgreshni i obvinqvat vsichki drugi. Vinagi sam bila otlichna uchenichka i s godinite namrazvah uchilishteto i uchitelite- v kraq na 90te veche nqmashe dori normalna disciplina v klas. Ne otricham, che sam imala 4-5 neveroqtni prepodavateli, no v gimnaziqta beshe parodiq. V 11ti klas klasnata mi, koqto mi vodeshe i doplanitelni chasove po himiq (bqh v takava paralelka) razreshavashe na sauchenicite mi da igraqt karti i si govorihme! Interesnoto v sluchaq e, che se naloji da hodq na chastni uroci pri sashtata tazi uchitelka, zashtoto tq beshe nai-dobrata v grada, v koito jiveeh, a az vinagi sam iskala da bada lekar! Kak moga da uvajavam vsichki uchiteli togava? Ili kogato brat mi go prebiha vanshni 'sportistcheta' v uchilishtniq dvor v golqmo mejduchasie, prosto zashtoto kato se razminavali i kazal zdrasti na momiche, koeto poznaval. Direktorat na uchilishteto 20 min po-kasno go puska da se pribere vkashti sam!!! Sajalqvam, no uchitelite ne sa bezgreshni i sam otvratena ot iziskvaniqta im i izvivaneto na race! Ne moga da se saglasq sas stachkata i s tova, v koeto se prevarna!
цитирай
43. alison - Свобода,
25.10.2007 22:22
Тягостно е да се четат коментарите ,които са толкова критични...
Съжалявам ,непрекъснато да чета неща от рода на :
"ПРИЗНАЙТЕ СИ ..."
"ИЗВИНЕТЕ СЕ ..."
"ДЕКЛАРИРАХТЕ ЛИ ..."
"ЦЕЛУНАХТЕ ЛИ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ЗАДНИЦИ.."
Невероятно е ,колко много "народа " е зажаднял някой най-накрая да обърше цялата тая шлака и пепел от лицето му...
Защо да не са учителките -майки!?
Едно само ще кажа.
Има една приказка:"Учителя е като дялан камък-където и да го сложиш ,ще пасне".
В тоя смисъл,ще видят всички: и вярващи, и невярващи ,че учителите ще напуснат училищата и могат да работят всичко; и могат да се учат, и усъвършенстват, и квалифицират, и преквалифицират ...С една дума ,учителите са хора,отворени за прогреса ,за промяната.Учителите са всичко друго ,но не и лентяи!
Безумна е тая глупава кампания против учителите,изумявам също така, как и другата ,така наречена, интелигенция, не може да надрасне собствения си страх и не подкрепи тази стачка.А напротив ,дори от университетските среди, плюят по учителите!?Защо!?Кой пише учебниците !?
Кой непрекъснато обмисля невероятни програми ,които току измислят ,че "Аз съм БЪЛГАРЧЕ" е ненужна отживелица или ,че не трябва да се забиваме дълбоко в историята ,за да не нараним нечии чувства...!?
Също така ,учителите ли програмират учебната програма , в която липсват часовете за спорт и изкуства!?
И ако някой не знае правописа чак до студентска възраст,нима за това обвинявате началния учител!? Нима той е направил програмата за началния курс ,в която липсват достатъчно часове за правопис!? И нима началния учител не беше принуждаван години наред да експериментира върху собствените ви деца всякакви умни и малоумни реформи!? То, не бяха срички ,то, не бяха фонетики ,то, не бяха чудеса на научните колоси...то ,не беше Сендов ,то ,какво ли не беше!!!!
И търпяха учителите,търпяха,търпяха и се стараеха да изпълняват безумните безмислици...на шепа хора в просветно министерство,ден след ден ,година след година,правителство ,след правителство...
Но когато учителството въстана-народа го няма .Народа толкова е оскотял от мизерия и борба за насъщния ,че просто е глух и сляп.Тия ,които са по-богата и задоволена класа-техните деца нямат проблем с"народното " образование.
И какъв е извода?Проблема на давещите се учители е в самите давещи се учители!
Ругайте ги .Изпразвайте насъбралата се злоба и безпомощност върху тях.
Храчете върху българското учителство-управляващите на държавата, дори го правят!
Това наистина е последния стадий,след който, една нация престава да съществува.
цитирай
44. svoboda64 - (((((((((((::))))))))))))
25.10.2007 23:02
Маев, Цвети, Ваня и другите, които познавам или не познавам,

Някога учех в Базово Основно Училище "Вапцаров" във Варна. "Базово" означава (ше), че там се правеха педагогически експерименти и обучения на бъдещи или продължаващи да се усъвършенстват учители. Оставям да си направите изводите сами:))

От Вапцаров все по-често си преповтарям: "И в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой,
защото СЕ ОБИЧАХМЕ..." В оригинала на мястото на многоточието стои удивителен. Днес времето променя препЪнИтелните знаци :(

През 1991 по време на злощастното приемане на Конституцията, си написах стихотворение. Като цяло си беше предназначено за мен: За да не се губя по пътя и да не се замайвам от "приказки"... Публикувах го в 1993, после и тук - в първите постинги. Коментирахме го с Маев:))

Тук отново ще го "копна". Защото изразява в образ чувствата ми... за онази безизлазност, предопределена от поредното гонене на химери, на което като че ли обречен ТОЗИ НАРОД:

МАЛКО ОСТАНА

Живеем ли?
Вместо действителност -
идеология.
Материално бедни,
душите - убоги.
Преди да се родим още
Бог ни забрави.
Сега от кръпки
съшиваме свят,
но народът-кърпач
е станал храна
за политиците-лешояди.
Ритуално ни колят:
олтарът - България.
Не се чувстваме призвани.
Заченати от невменяеми,
родени като слепи кутрета,
лишени
от достойнство и слава,
паднахме
преди да проходим.
Подават ни патерици:
не става!
Тръби тръбата:
"В поход!",
но похот
ни облива
с въздесъщата си
мръсна пяна.
Душеедите пак са на смяна.
"Приземяване",
крещят трибуните.
"Няма, няма" -
отвръща ехото на Балкана.

Живеем ли?
Днес ни няма.
Но утре?
"До утрото -
вещаят пророците -
малко остана."
Малко остана.

Малко остана
до следващата фаза
на кошмара.

@alison,
Нашата нация е на изчезване. Мисля, че с темповете на унищожаването й, наистина ще "успеем" да достигнем прогнозите... от около 50 години:(

цитирай
45. alison - Винаги ,в подобни моменти ,
26.10.2007 00:03
Си спомням последното интервю с Николай
ХАЙТОВ.
Тогава бях поразена от неговия песимизъм,относно прогнозата за бъдещето на България ,на българите ,като народност...Помислих си ,болен и стар е ...вижда бъдещето ,но пречупено през неговия вътрешен свят ...Беше малко преди смъртта му.
Десетки пъти оттогава неговите думи изплуват и ме горят.
Не искам да го повярвам.Обаче реалността е ,ето -такава.
Оплюха учителите,заклеймяват ги всеки ден.
Забравиха всичко-съдебната система;безскруполното ограбване от страна на монополните чудовища "Топлофикация" , "ЕВН"...
Хората вървят ,наредени в СИВИ редички ,плащат си ,плащат ,плащат...и мълчат,мълчат...или леко роптаят...
Но когато срещнат ИСТИНСКИЯ БУНТ срещу системата, НЕ МОГАТ ДА ГО ПРИПОЗНАЯТ .
Лутат се ,чакат НЯКОЙ да даде ...знак ,...нещо ...,някой да обясни КАК ДА РЕАГИРАТ...
МЕДИИТЕ -СЪЩО.
Уви,видял е нещо в бъдещето Великият ХАЙТОВ.
И какво е било то?
цитирай
46. nakom - Ей свобода
26.10.2007 00:45
А ти за частните уроци даваш ли касови бележки?
Или поне това влиза ли в хорариума на ученика?
Не че не сте долни рекетьори повечето даскали.И заради няколко човека няма да си оправям мнението за българсото образование.Именно даскалите го съсипаха рекетирайки учениците си.А Орешарски е много прав да иска да говори с разбиращи - не с дебила Янка Такева която за мен е пълна икона на цялото ви даскалско съсловие.
Ако наистина ви пукаше за БГ образователната система, щяхте да приемете предложенията на Орешарски за индивидуално субсидиране на всяко едно даскало.Стана ми адски забавно как синдикатите го приеха, а малко по-късно отхвърлиха.Това беше най доброто възможно - скок на системата 10 години напред.Разбира се - там щяхте да се осерте защото работата с пари не е като да си даскал, и злощастните директори на училища - даскали повишени в ранг, щяха да се олеят от тъпотии.Но времето щеше да сложи на тяхно място мениджъри а не администратори.
Но именно тази оферта (интересно защо я отхвърлиха синдикатите - някой който смята да разпределя общинските пари явно не е доволен) показа само едно - вие не милеете за образованието а само за дебелия си задник.Искате си 100те процента и това си е.
Ако злощастните ви лидери имаха на грам представа от икономика щяха да ви обяснят следното - платен е качествения труд.ВИе сте зле платени не защото сте дискриминирани както ви се ще да сте.Зле платени сте защото толкова струва вашия труд или еквивалента му.Който е можел се е реализирал в други сфери.Останали са тези които не могат друго.И точно те превърнаха преподаването във фарс.А сега вече сте прекрасна неуправляема тълпа, без ясни искания и не си слушате загубените синдикални лидери.Ще се повтори сценария от пирогов.Там какъв директор са им друснали - слънце.Всичко е огрял и така ги нареди тамошните боклуци че не смеят да си кажат заглавието.И вас ви чака това чудо само че под формата на "реформа".Пиша го това без грам злоба -държа да отбележа.Хайде сега се замислете - струвахте ли или не струвахте на столетницата местните избори.До тук ви докараха вашите синдикални лидери.И като знам какви директиви са спуснати от ония изруди от Световната банка, вече знам и оправданието и метода.Задава се истинска реформа в образованието ака/клане.И вече няма да имате стачен ресурс.Но за сега викайте - победа, много сме - силни сме.Викайте си още, дано си повярвате.Истината която виждат малко хора общо взето, е как режете всяко едно предложение да бъде финансирането спрямо действително положени от вас труд и постигнати резултати.Както и скоковете на синдикатите всеки път като се криминализира рекета наречен частни уроци.Както и дебилните опити на умната ви Янка да влиза в парламента и да повтаря 1997 г.Смля да се да си блъска дебелия гъз във вратата.Никаква стачка не сте.Тълпа питекантропи.
цитирай
47. анонимен - четящите
26.10.2007 10:08
Просто ви предлагаме една статия, която ни потресе изключително:
http://pravoslavie.bg/content/view/8263/235/
цитирай
48. анонимен - Нищо, нищо,
26.10.2007 10:09
затова пък никой не протестира, че обеднелите депутати ще си получат самогласуваните 44 процента. Браво на тях!
Ето едни наистина цивилизовани хора, а не питекантропи!
цитирай
49. анонимен - NAKOM
26.10.2007 10:30
учи си уроците навреме , братче, и няма да се бъркаш за чматни уроци. Какъв ти е проблемът? Че не можеш без частен учител да изкараш образователната степен ли? Каквато и да е Янка, тя не е ходила на частни уроци, за разлика от теб. От което следва, че е по-умна от теб. А ако има разминаване между учебните програми и кандидатстудентските изпити, сети се, че учебните програми ги пишат СВИШЕ, както и учебниците ги пишат и одобряват там. Така че твойто е буря в чаша вода. Гвневът ни не е насочен правилно. Първо трябва да се нервиш на себе си. Защо си допуснал да има частни уроци? нали си мислещ гражданин? Защо си довол пори за тях, като не ги одобряваш? Защо не рипна против тъпите учебници, още като излязаха? Не, другаде те боли тебе!
цитирай
50. svoboda64 - Благодаря на анонимните за отношението,
26.10.2007 14:07
на анонимен № 49 благодаря за статията на Андрей Романов, заслужава се да се прочете.

На @nakom,

ще кажа:
- тоталната икономизация на живота, към която в момента ни тласкат(е), допринася за дехуманизацията в социалните сфери. Не всичко може да се изчисли в пари. Бетонните "макроикономисти", които могат да разбират от управление на икономически активи, нищо не разбират от управление на хора. А именно хората са източник на обществения проспоритет, не материалните ценности (втвърдена, мъртва "парична" маса).
- страшното е, че в момента ни управляват марионетки точно на същата Световна банка. Когато се прекъсне връзката между морал и икономика, попадаме в нов тоталитаризъм. Честито на печелившите!!!

цитирай
51. nakom - Ако всичките тия мъдрости бяха истина
26.10.2007 15:22
то вие даскалите като проводник на хуманизацията щяхте не да квичите за по-високи заплати а да провеждате по-качествено обучение.Ако разбирахте от управление на хора нямаше да се оплаквате колко било трудно да се обучават деца - щяхте да се разбирате с тях.Или щяхте да сте мениджъри а не даскали.Всичко се изчислява в пари.Дори и вашата стачка е за пари а не за достойнство.Доказахте го вече.Хората са отражение на мисленето на своето време.Времето е на дясната политика - работиш значи печелиш значи можеш.Не печелиш-значи си мързелив, значи не работиш.Тъпа и елементартна логика - света се движи по нея в момента.Именно материалните ценности движат хората и създават и духовни блага.Ако не вярваш - ходи в африка и търси култура или хуманност.Която и да е цивилизация преди да създаде култура е била подсигурена с храна и провизии.И ти си даскалица и сигурно на това си учиш учениците.Че египет първо е построил пирамидите а после е станал житницата на древността.Или Елада първо е построила 6 от седемте чудеса на света а после е развила морска търговия.Иначе с високопарните стилове на изразяване в стил "аз съм духовно извисена личност с академично образование но мръсните ни политици ме курдисаха да работя за 300 лева заплата" можеш да трогнеш само някой пълен гьотферен.
Връзка между морал и политика търсят само най-тъпите.В политиката морала е изключен.А финансите преди да са математическа са психологическа наука.Всеки учил педагогика остава с обратното впечатление - трябва да си учил икономика за да го знаеш.Финансите са една много абстрактна наука в която се иска пакет от знания неприсъщи на стандартно заложените в учебните дисциплини в това число и философия и етика.Ако не беше така - нито финансите щяха да управляват света нито големите финансисти да са единици и със статут на гурута в средите си.Ето затова Янка Такева не може да стане финансист, нито кой да е друг от синдикалните ви лидери, нито кой да е даскал работещ в системата.
Страшното е че тая демокрация която вие си въобразявате че съществува заради вас си отива по същия начин като няколкото други в последните 2000 години.И то по същите причини.
цитирай
52. nakom - @анонимен
26.10.2007 15:29
отговарям на анонимни не когато ме дразнят защото не могат, а когато имат нужда от уроци.Майка ми не е анонимна че да съм ти брат, ходил съм на уроци но никога на частни макар че са ме изнудвали.Научил съм си урока.Гледайки стила ти на изразяване съм сигурен че знаеш че Янка не е ходила на частни уроци от самата нея-споделено вероятно в топлата постеля или каквото делите там.Не ми обяснявай на кого трябва да се ядосвам - нито е нито някога ще бъде твои проблем.Весело е че има такива като теб да ми обясняват какво съм правил, за какво съм давал пари самоуверени в нещастното си мнение сякаш на боб са го видели.Не си ли достатъчно жалък само като говориш за нещо което няма как да знаеш г-н Цървуло Психологов?.
цитирай
53. анонимен - Айде холан
26.10.2007 18:28
Айде холан, ти като не си анонимен кой си - РаЗоР, МаН, ШаРп, ШаРк?
Къде са ти трите имена адреса и егенето.
Позьори, иди на баира и се изкряскай да те видят всички колко си висок.
цитирай
54. nakom - хаха
26.10.2007 18:40
холан. анджък, джанъм, табиет, мурафет, каяфет
гражданин ;-)
цитирай
55. svoboda64 - Уважаеми, @nakom,
26.10.2007 21:21
Хайде пак за яйцето и кокошката:))
В общество - като нашето - където има псевдокулт към образоваността, "качество на образованието" е също толкова размито понятие.

Без да има ясно изработен обществен консенсус какво се разбира под качествено образование, но не само в параметрите му на икономическа ефективност (разбирай намаляване на публичните разходи за образование), дълго ще страдаме от "недоучили" финансисти:))

А демокрацията не е естествено свързана с икономическия растеж, за който толкова много бленуват всички финансисти. Точно защото в едно общество има различни групи интереси, а демокрацията предполага баланс на интересите. Когато те силно се нарушават от "икономическия" (материално-капиталистически) интерес, хората започват да се бунтуват.

Съветът ми е наистина да прочетете малко повече книжки и тогава да се изказвате "компетентно". Хайек има много последователи в България, но учителите определено не са сред тях. Подобни механизми - на крайното либертарианство - са прилагани в диктатури като Чили, например. Но едва ли пасват на една демократична страна:))

Мога да Ви го кажа и по друг начин: учителите, които принадлежат на т.нар. "класа на знанието" се борят за по-големи преразпределителни схеми чрез държавата, именно защото са заети с обслужването на нематериалните интереси на обществото. С други думи, това е потвърждение на горната ми синтетична фраза, че крайната икономизация - чрез "затягане на фискалната дисциплина чрез орязване на публичните разходи", а не по посока на събираемост на приходи в бюджета (невъзможно в страна където 35 % е всъщност черна икономика) - води до дехуманизация (незадоволяване или нарушено задоволяване на нематериалните интереси).

Може още да се говори по темата... но разбирам, че провеждането на аргументиран спор, в който няма нецензурни или откровено обидни емоционални изблици, трудно се удържа с индивиди от Вашата "черга".

Приятна вечер!

цитирай
56. nakom - Така е Свобода
26.10.2007 22:44
Висчки които не сме на вашето мнение - не сме от вашата черга.И всички които не се изказваме като вас - не сме на вашето ниво.Народа е прост защото не знае за кого да гласува ;-).А аз съм простак защото не мога да се съглася с вас и смятам това което казвате за празни дрънканици изказани с куртоазни фразички.
Моя съвет към вас е - вие седнете да почетете.Има доста да почетете - започнете с една ваша съименница - Бъчварова.Има какво да и се прочете.
И втори и последен съвет - не заприличвайте на онзи анонимен селянин с "холан" изказванията да ми обяснявате от какво имам нужда.Гледайте си вашите необходимости.Моите поне от към базовите нужди са задоволени.Като се забавлявам каква ли духовна ортикария ще ви предизвика употребата на думата "базови" в духовно извисена личност като вас.Като не знам за коя точно "черга" говорите, но за мен да работя за 300 лева и да скубя учениците с частни уроци е унижение.Това е присъщо за хората от Вашата черга.Приятно развиване на самомнението че учителите сте личности.Цитирам един велик автор с малко преработка - Ще гледам как ви късат ноздрите на площада.
П.С - едва ли ще се сетите кой точно е автора.Но така е с хората от "вашата черга" ;-)
цитирай
57. svoboda64 - @nakom,
26.10.2007 23:40
Моето мнение не е меродавно, както и Вашето:)) Но поне в последното си послание успяхте да се справите с тона:)) С риск да не Ви хареса, това е резултат на определени учителски стратегии, които на практика са си психологически техники:))

Една безплатна учителска "диагноза", не съвет! - познаването на българския език все още се приема за белег на образованост. Имате правописни и синтактични "неправилности", стилът вече наистина си е индивидуалност. "Стилът - това е човекът!" Не мисля да Ви изпитвам за авторството на последната сентенция:))

Отдавна не работя в държавната образователна система: това не означава, че нямам граждански ангажимент към случващите се безумия. А по въпроса за "чергата", това е простонародният начин да се каже "класа". Няма изказване, поне в публичното пространство, което да не е класово оцветено, просто защото всяка класа си защитава ценностите. В момента някак си е неудобно да се говори за "класи", защото на всички в България им се привижда Марксовото разбиране. Но на Запад, който непрекъснато изтъквате съзнателно или несъзнателно за сравнение, класата е основополагаща разделителна линия. Тя обаче не включва само подоходното разслоение, а още статус, вкусове, ценности, "приятелски кръгове", клубове, възможности за сродяване (т.е. избори на брачни партньори) и т.н. Така дори в едно семейство може да има хора от различни "черги" - например аз и брат ми, който принадлежи на мениджърското съсловие:)) И макар да сме чели различни книжки от едно време нататък, да имаме различни кръгове от приятели и дори различни естетически вкусове, в момента и двамата сме на едно мнение: приоритетите на държавата са сбъркани...

А учителите са личности. Иначе няма да бъдат учители, а (държавни) чиновници. Не че няма и такива. Но ако бяха преобладаваща част, образователната система отдавна да е парализирана:)) Всъщност вероятно от утре, образователната система я чакат големи сътресения - правителството и синдикатите - както се очакваше, "предадоха" интересите на учителството. Сега остава само да видим какво ще е продължението...

Със сигурност мога да предрека "напускане" на системата на знаещите и можещите... Поредната реколта... Всъщност това е скритият "търсен ефект". Защо е така - Ви оставям Вие да си отговорите:))
цитирай
58. nakom - моля ти се даски ;-)
26.10.2007 23:58
каквото и да си напуснала - все си си даскалица по душа.И не ми мери грешките - знам ги и не ме касаят.Ит.нар даскалски и психологически техники ;-).Хайде да не се правим излишно.
Даскалите са кукувици и това е доказуемо.Даскалите в момента са тълпа обслужваща чуждки интереси, манипулирани личностти които няма да имат изгода от случая.
Оитайте се моля ви след като можете да ме манипулирате през блоговете ;-) да ме накарате да се съглася с вас.Да се пробвате да ме карате да се чувствам гузен - няма да стане ;-).Но ако ме накарате да се съглася поне донякъде с вас - току виж съм ви повярвал.Вие не знам колко даскалици сте на едно но аз съм от даскалско семейство.Така че евтините си номера ги бутайте другаде.
цитирай
59. svoboda64 - @nakom,
27.10.2007 00:15
Може да сте от даскалско семейство, но от учителско не сте:)) Просто децата на учителите не си позволяват такъв тон, както и проявата на неуважение.

Относно твърдението Ви, че имате съзнание за грешките си и те не Ви касаят, не виждам как се се нареждате в редиците на тези, които ратуват за "качествено образование":)) Защото според УНИЦЕФ и Юнеско качествено образование означава две взаимосвързани неща - ефективност (Вашата основна теза) и РАВНОПОСТАВЕНОСТ, от която сме безкрайно далеч и като политика, и като реализация. В това число равностойност/реципрочна зависимост на усилията, правени от учители и ученици:))

Мога да накарам някой да се съгласи донякъде с мен, ако този някой умее да мисли, като съчетава конкретното с абстрактното. Познавам много малко хора, които го умеят:)) А с някои от тези хора съм водила десетилетни спорове, докато ги убедя в достоверността на доводите си. Не разполагам с толкова време, за да се занимавам с Вас. А иначе... съм търпелив човек. Даскалското в мен е да проявявам нетърпимост към наглостта, арогантността и некомпетентността. Ако повече "даскали" го правеха в последните години, може би негативните ефекти в социалната атмосфера,чалго-културния климат и кадровата наличност в обществото щяха да бъдат по-малко:)) Макар че учителите едва ли биха могли да се конкурират с продуктите на масовата култура, успешно извайваща своя необходим "едноизмерен човек" като неразсъждаващ консуматор, който е зависим от желанията си и тяхното незабавно удовлетворяване:))

Лека!
цитирай
60. nakom - Като умееш
27.10.2007 02:39
да съчетаваш конкретното с абстрактното, съчетай си високомерието с това което ти казах и виж че се СБЪДВА.Честит ти край на стачката - или превръщането и в незаконна - без синдикати.До сега ми беше жал - от днес нататък ще гледам сбабичасаните даскалици как ходят без работа с ебати и кефа.Не за друго а защото ми надделява бяса от толкова празни скандирания и ще гледам как пазарната икономика затрива пишещи разни поемки като по-горната.И не вярвам да ми е жал ;-)
И не съм казал че родителите ми са даскали.Даскал е точно учител - смешен паляк с едно мижаво висше понеже не влязъл друго, взимащ мизерна заплата и подложен на гаврата на учениците си ако не може да ги обуздае.Ако това е твоята гордост - дерзай.Ако е жена - виси на гърба на мъжа си и се прави че възпитава децата си, ако е мъж - най-често се пропива.Някои се гордеят че пишат правилно, други че са българи, трети че са даскали.Всеки имал нужда да се гордее с нещо иначе му бил празен живота ;-)
Честно казано никому не пожелавам майка му да е учителка.Явно навреме си се отказала от работата си след като дълги години са ти били необходими да убедиш близки хора в правотата си.Но все едно - не ми се занимава с празни караници.Дал съм си прогнозата и ще съм искренно щастлив ако изляза прав.Едно че много обичам да гледам вряскащата тълпа с полян със студен душ ентусиазъм, едно че се наслаждавам на хленченията на всички пещерни антикомунисти.Както и на всички подкрепили тая обречена седянка на малоумници.
А това което искам за българското образование е коренно различно от пунктоацията ми.Най малкото не е дребнаво по женски до там че да се заяждам за дребни детайли ;-).Примерно за анти-римуваната поезия излязла от дълбините на безкрайно богатата ти душевност.Мир на мечтите и ;-)
И много те моля.Недей повече да манипулираш с твоите даскалски психологични приоми блог.бг.Тук са достатъчно зомбирани ;-).
цитирай
61. svoboda64 - @nakom,
27.10.2007 11:23
Вие сте рядко нагъл млад човек. И не съдете от собствената си безпомощност за "безпомощността" на другите.

Жалкото е, че се гордеете с неграмотността си, на която пунктУацията е само върхът на айсберга. За да можеш да "учиш", смирение му е майката.
Що се отнася до прогнозите Ви - някои "победи" излизат пирови. Но не вярвам "дребнавостта" Ви да е способна да види отвъд наличното. В личен план - злобата не е довела никого до нищо добро. По начина, по който се държите на вербално ниво, много лесно може да се прогнозира, че това Ви предстои...

цитирай
62. alison - омраза
27.10.2007 18:15
Единственото чувство ,което струи от дългите писания на nakom .
Омразата никога не идва без причина.
Причината .
По-добре ,говори в прав текст какво те мъчи ,човече.
Изхвърли злобата ,която те трови .
Ясно е ,че не са учителите , ... нито жените.,..нито нечия поезия.
цитирай
63. nakom - О алисън
27.10.2007 23:41
Наистина би могла да ми помогнеш да изхвърля нещо но едва ли точно от теб ще я поискам тази услуга ;-).
@Свобода-набора
Вие едва ли сте способна да прецените точно какъв съм, колко съм че и възрастта ми.
Определено не съм на вашите години но това не ви прави нито по-умна, нито купила сама компютъра от който пишете тия дълги словоизлияния.
Ако можехте да правите прогнози и то правилни нямаше да пишете толкова глупости.А за това дали съм безпомощен не сте нито оторизирана нито призвана да съдите.Напротив - точно обратното съм (за разлика от вас като примерно ви загасне ютията или трябва да се свърши нещо с тайнствения инструмент отверка).Но за тона сте права че малко ми накипя но се дразня на мислещи се за мъдри празнословци.Това са грешки на младоста разбира се ;-).А по въпроса за грамотноста - мдам, има какво да се прави по въпроса.Дано да ви е останало нещо с което да се гордеете освен образованието и грамотноста ви.Може би че сте българка ;-)
Но нека все пак и аз да ви вмъкна корекция - на грам злоба нямам.Яд ме е , нервя се - това да.Но злоба - не.Не знам моя провал от къде накъра влиза във вашия личен план но това явно предстои да се изясни ;-)
Тръпна в очакване ;-)
цитирай
64. svoboda64 - @nakom,
28.10.2007 12:07
Зрелостта не е само биологическа категория:)) За провал говоря в смисъла на неспособност човек да има взаимоудовлетворяваща комуникация с останалите. Никой обиден, а - простете, Вие наистина се държите като разярен тийнейджър - не би се върнал да се занимава с този, който се държи безобразно... Това, че продължавам да Ви отговарям, е всъщност част от учителското в мен: вярата, че човек може сам да се промени, ако му бъде подсказано... Гледал ли сте "Списъкът на Шиндлер"? Той е прекрасна илюстрация на темата, но съм убедена, че човек трябва да има очи, за да види за какво точно спасение се говори там и дали Шиндлер в края на краищата спаси себе си... оставайки сам в края на живота си, без собствено семейство и разорен, само с едно засадено дърво в алеята на славата и утехата, че е спасил 1100 човешки живота... Много тъжен финал...

Макар и със заеми, които съм изплащала с години (вярно съвместно с мъжа ми, който в това време се грижеше за прехраната на 4-челнното ни семейство) сме си купили толкова компютри, че да има по един за всеки в семейството, при това не втора употреба:)) Просто за нас думите "солидарност" и "развитие" не са кухи фрази. Ние ги живеем.

Покрай инженерите и техниците вкъщи (3 броя) имам достатъчно технически познания, за да оцелявам:)) Освен това е все пак по-добре всеки да си гледа работата (професията) и да е добър в нея, а не да се прави на handyman, по повод и без повод, какъвто е българският случай.

А относно мъдростта:)) Тя е преработено страдание. Само силният може да надживее обидите и да извлече уроците, необходими му да продължи напред...

И последно: празнословец е онзи, който не влага вяра (освен мисъл) в изказаното или написаното от него/нея. В България вярата е кът. От самомнението до вярата разстоянието е една крачка, но тя е огромна...

Приятен ден... за гласуване:(
цитирай
65. nakom - Държанието ми е провокирано
28.10.2007 21:02
единствено и само от Вас.Така че кратката ви семейна история макар и любопитна ми е безинтересна.Медал за подобен начин на живот не се полага.Списъка на Шиндлер е малко странен филм пораждащ много въпроси - примерно докато Райха печелеше Шиндлер се забавляваше докато избиваха евреите, чак като райха започна да затъва се сети че и те са хора.Както и много други но това нз.Само не разбрах от къде разбрахте че нямам очи да виждам.Пък може и да не съм ви разбрал ;-).
Не гласувам.В този град няма кандидат който да ми харесва.Пък и знам кой ще спечели - не е интересно дори да слушам резултатите.Виж в родния ми град се получи малка интрига но това е друга тема.Това за преработеното страдание звучи интересно ;-).Дано стоическата позиция ви е присъща не само в блоговете ;-)
цитирай
66. svoboda64 - @nakom,
29.10.2007 07:34
Бедна Ви е фантазията какво е трябвало да ми мине през главата като личен живот:)) Така че единственото, което ми е останало, е стоическата позиция ;) Всяка лична история е важна единствено от гледна точка на това как общи "исторически" теми се оркестрират от индивидите... Където е мястото на личната отговорност:)) А пък аз държа на това: човек да е лично отговорен... Непопулярно в България:))

За "Списъка на Шиндлер" мисля, че се изразих ясно - безлично! - което означава "ако...то":))

Ние гласувахме... просто, за да е ясно, че не може да има "съвсем" предизвестени резултати. Макар че е тъжно олигархията да продължи да ни управлява. Това не ме изненадва. И отново е свързано с вярата... вярата, че нещата могат да се променят:)) Като народ нямаме визия за общо бъдеще и... с това се самосаботираме. Свързано е с предишните ми позиции: не може икономическите цели да ни обединяват, там хората се различават (конкурират). Трябва да имаме някаква друга обща дейност/цел, която да ни държи заедно -;)

цитирай
67. nakom - преди имахме - строяхме комунизма
29.10.2007 16:05
сега вече единствената цел е материалното облагодетелстване.Възприемете го по дяволите ако ли не - върнете се в клас и проверете.Идеалистите на сапун ще е следващия призив ;-).
Не казвам че ми харесва тази философия.Но не мога да живея в измислен свят
цитирай
68. svoboda64 - @nakom,
29.10.2007 16:12
Аз също не живея в измислен свят. Така ми се е случило, че ходя по света и сравнявам. Няма такава държава като нашата - поне от "белите" - която толкова да се е вперила в материализма си ;). Просто трябва да има баланс. Ние - като държава и публично управление - не сме го намерили.

Приятен ден!
цитирай
69. evrazol - От страни погледнато
30.10.2007 07:57
Мисля, че на повечето "критикари" тук съзнанието им е промито от масовата атака всички да се превърнат в homo economicus.

Ако разгледаме коментарите като цяло, неможем да направим прогноза към какво решение се насочват мненията. Имам чувството че съм попаднал пред Центалната баня на времето когато там се коментираше футбола. - Идеална среда за правителството. Просто ни оставят да си говорим.
Къде ли е изхода все пак ?
цитирай
70. svoboda64 - @evrazol,
30.10.2007 14:09
Очевидно това е част от механизма: нека се затлачи пространството от мнения, за да е още по-трудно да се види за какво всъщност е протестът и как образованието - в класическия му смисъл - си отива, за да дойдат на мода "занаятчиите". Те ще формоват на конвейр, повече бройки за по-малко пари. Ей там и тогава ще разберат "разбирачите"-икономисти за какъв спад в качеството на образованието ще иде реч. В бедни страни качествено образование НЯМА. Качество за големи маси, т.е. масов продукт, се получава в общества, където няма големи социални разлики. Като Финландия, например.

Но нашите анализатори обичат да сравняват кон с кокошка, и да искат кокошката да оре, а конят да снася яйца:)) Какво пък толкова? Нали сме в Абсурдистан, на нашенска почва могат да се правят всякакви експерименти......
цитирай
71. evrazol - Няма да експериментират с мен.
01.11.2007 23:36
Аз съм беден човек,
не робувам на кефове,
и с ръкава носа си не бърша.
Нямам свой човек
сред големите шефове,
ако работа имам - я върша
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3211837
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031