Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2017 22:57 - Възвишение
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 5095 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 25.11.2017 20:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Гледах филма. Не знам дали ми хареса. Прекалено е смесица от неореализъм и "Балада за Нараяма". Двете стилистики ми се бият много. И по никакъв начин не го свързвам с "национално-освободителното движение"....

Не казвам, че филмът не е добра кинематография или пък  актьорската  игра не е превъзходна. Но ми е "анахроничен", може би това ме дразни.... Днешните простотии са "днешни", но да ги апликираш назад, "осветявайки" националния характер.... това ми идва малко в повече, още повече опаковано в стилизация на "новобългарския" (диалектен тук-там) говор. 

Какво ми хареса или пък не съвсем: "българите" са автентични до натурализъм - със срането, пиенето, краденето от храма и от общото, четенето на книги с "мазни ръце", така че да са им "излъскани" страниците, с предателството, с омразата и отмъщението (за единия кон, макар и Дяда Йован), с нечитстите дрехи и почернените (немити) зъби...

Алюзиите бяха прекрасни: кръговата кинематографична повествователност - с полета на орела над гората и полета на орела над умиращия герой: Жив е той, жив е.... там, на Балкана. Прокламациите.... никому ненужни, но създаващи толкова главоболия - изтърваване в реката на Времето, където всеки може да ги прочете, дори и ... заптиетата. Търсене на подкрепа от "силните" на Деня (чорбаджиите), които ще те откупят, за да те продадат -;))) (Образът, изигран от Васил Михайлов). Майката, пък и сестарата - примирени, но обичащи. Левски, който не е Левски и Общия, които бил Общи, защото участвал в италианското освободително движение и поради което е "капацитет" и на никого не бил се подчинил и с никого и нищо не би се съобразил. 

Малей... целокупна съвременна България се е изсипала във филма, но не Тогавашната. Знам, че това е Разказ за Нас, не за Тях.... и точно за това, аз не го "чувствам" Посланието. Да, ние сме такива. Но във Филма, може би както и в нашия Живот, нито Гичо е Героят, нито Асенчо е Предателят, нито Левски е Иконата, нито Общия е Войводата.... Някак, мозаечно, всички изчезват мърцина.... в месомелачката на Времето... Тяхното и Нашето....


 



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - Поздрави!
18.11.2017 17:09
Впечателен съм от яснотата и конкретиката в това Ваше как да го нарека - резюме, анотация, рецензия или просто споделени за филм впечатления!

Разбира се, че това е Вашия субективен поглед и сензитивност, но с няколко Ваши анзаца придобих впечатления за филма, истинни или не е вече предизвикателство за гледане на филма.

Той беше явно рекламиран по немалко бг тв, няма лошо да е, вероятно няма да го гледам, защото българското рядко превалира в мен и не е в преките ми интереси.

Благодаря за конкретните впечатления в постинга от Вас!
цитирай
2. troina - аз пък намерих чудесна свежа рецензия,която е..непредубедена и проф, дори..
18.11.2017 18:30
Да! „Възвишение“ все пак предлага нотка на патриотизъм за търсещите го. Но той не е сляп. Той е разсъдлив. Затова този филм е и за сърцето, и за ума. Филм с адекватен и завършен сюжет, обагрен с много смисъл. Все пак книгата дава сериозна основа.

Това е филм, който не е само за вътрешна употреба, въпреки родната тематика. Героите са богати на качества, които поставят общовалидни за всички хора теми. В съчетание с цялостното ниво на продукцията можем спокойно да го определим като нова глава в българското кино. Еталон от тук нататък за всеки следващ.

Калоян Гуглев
е на 21 години. Роден във Варна и изучава журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Интересеува се основно от театър, история и футбол. От време на време се задълбава и в други временни интереси.
цитирай
3. smilet - В литературата и киното ни продъ...
18.11.2017 18:59
В литературата и киното ни продължава да се подчертава колективното, трябва да се европеизират, да става дума за личното. Този филм беше някак муден, но шегите бяха забавни и останах до края заради тях. Можеше да не ги убиват толкова бавно един по един. Не съм съгласна, че не е само за вътрешна употреба, баш за вътрешна си е, не мисля, че чужденец би се развълнувал от този филм. Да го преведем и разпространим в чужбина е все едно да разпространим "Бай Ганьо", което, за съжаление, вече направихме. Филмът показва колко комплексиран е бил и още е българският народ. Актьорската игра беше страхотна!
цитирай
4. svoboda64 - 1. germantiger
18.11.2017 23:48
Исках да напиша впечатленията си възможно най-скоро след гледането, защото са най- истински. Естествено, че бих могла да направя друг анализ, но то не би било "впечатлението", а умозрителните ми умозаключения....
Благодаря, че сте ме разбрали правилно! И въпреки всичко, идете да гледате филма: Вие може да извлечете други смисли за себе си -;)
цитирай
5. svoboda64 - 2. troina
19.11.2017 00:11
Ще отмина цитати Ви. Онова, което няма да отмина обаче е "наивитетът" Ви: този филм не е общочовешки, той е наш, локален, затворен във "високата контекстуалност" на културата ни, т.е. той е неразбираем за зрители от други географски ширини и култури. За да не съм голословна, преди 7 години представях български филм пред испанска публика. Изборът беше "Светът е голям и спасение дебне от всякъде". Нищо не разбраха: защото закачките, алюзиите и всичко останало може да бъде разбрано само от човек, отрасъл и пребиваващ в "нашата" култура -;) Толкова, относно "идеализма" на младите поколения -;) Както и неразбирането (им) как работи Светът -;)))
цитирай
6. svoboda64 - 3. smilet
19.11.2017 00:16
Не съм съгласна: този филм най-вече беше за "колективното", не за индивидуалното. Българинът е индивидуалист, но не по западен образец, а по нашенски. Така ни е и с "колективното" - някак си да сме "заедно", но когато трябва да се плати парсата, някой "друг" да го направи, не ние -;))) А иначе, филмът е добър!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3208073
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031