Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
15.03.2017 01:03 - Кръглоглав челядник и бодлив челядник-помощници при неврити, неврози, парези и парализи, миопатии, полиомиелити, епилепсия, множествена склероза и не само.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 11932 Коментари: 7 Гласове:
13

Последна промяна: 01.08.2017 23:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес ще ви разкажа за две бодливи билки, на които доскоро не обръщах никакво внимание. Нито са много красиви, нито са лесни за бране и трудно биха направили впечатление на незапознати с  техните лечебни свойства. В билковите книги редко пишат за тях, а в билковите аптеки няма да ги откриете. Не си правете труда да питате, най-много да Ви изгледат презрително и да Ви отговорят, че не продават отровни билки и то ако попаднете на информиран продавач, останалите ще ви кажат, че не са и чували за тях. Така де, не ги занимавайте с глупости, питайте за нещо като мащерка..риган..дето и за ароматен чай стават.

Тези билки привлякоха вниманието ми откакто се подвизавам в билкарските групи във фейса. Един ден прочетох за тях, че лекували множествена склероза. Не знам колко е вярно, но от тази болест почина моя първа братовчетка,  която живее от малка в Германия и там докторите не успяха да й помогнат, въпреки тяхната напреднала медицина. Беше на 40 г., когато това й се случи и остави двете си млади дъщери на грижите на своята майка и моя леля.Беше голяма трагедия за целия ни род .
Затова реших да Ви покажа тези челядници, много хора от билкарската ни група са ги снимали и писали за ползите от техните лековити свойства. Първите четири снимки са мои на кръглоглав Челядник, снимани около р.Макоцевска

  image

Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./

Петя Свиленова от билкарската ни група сподели следното:     изключително е полезен за болки в бъбреците - в изсушено състояние 5-6 топчета се варят в литър вода за 10 мин., след това се запарява за още 10 мин. Пие се 3 пъти на ден по 100 мл.

Семейството ми от години го използва така както съм написала по-горе. Много познати идват да взимат билката от нас. Пък вие решете дали да я ползвате..

image

Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./
Действие и приложение:

Действие: Стимулиращо, общотонизиращо. Повишава умствената и физическата работоспособност, тонизира скелетната мускулатура, засилва сърдечната дейност и повишава артериалното налягане.

Билката се използва след тежко боледуване и изтощение, при мускулна слабост, неврити, парези и парализи, отслабване на зрителната острота, полова слабост и др.


image

Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./

Използва се за възстановяване на централната нервна система, след стрес и други състояния, граничещи с психоза и психични сривове.

Като превантивна мярка облекчава главоболието, подобрява настроението, повишава физическата и умствената дейност.

Важно! Извлича радиация от тялото.

image

Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./

image

Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./
Снимка на известната лечителка от гр. Пазарджик Елионора Недялкова.
Тя съветва следното: Тинктура от челядник при мускулна атрофия - Вземете 100 мл етилов алкохол, за да добавите 1 чаена лъжичка натрошени глави от билката, след това отлежават 2 седмици на тъмно място. Периодично (на всеки 3-4 дни) се разклаща тинктурата. След като е готова, се приема половин час преди хранене по 10 капки 2 пъти на ден. Приема се 10 дни и се почива един месец.

image

Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./
Снимка на известната лечителка от гр. Пазарджик Елионора Недялкова.
Тя съветва следното:
Тинктура от челядник при възпаление на очния нерв - Вземете 100 г сушени глави от билката и ги залейте с 1 л алкохол (медицински спирт или водка). Отлежава на стайна температура - един месец. След това се филтрира и се приема по следния начин: В 50
мл охладена преварена вода или дестилирана вода се добавят 20 капки тинктура с пипета. Приема се преди хранене по 10 капки 2-3 пъти на ден. Приема се 10 дни, почива се един месец.


image

Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./
Снимка на Вени Ангелова

image

Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./
Снимка на Дияна Трампова

image

Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./
Снимка на Галина Василева

image

Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./
Снимка на Росен Соколов

image
Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./
моя снимка

image

стебло на Кръглоглав челядник / Echinops sphaerocephalus L./
моя снимка

Следват снимки на другият известен бодливец от това семейство, който повече се използва за лечение и за който се намира повече информация в нета.

image

Бодлив Челядник (Echinops ritro L.)
снимка на Елена Нанкова

Наричат го още обикновен челядник. Той е многогодишно тревисто растение с бяло влакнесто стебло, достигащо на височина 30-80 см. Листата му са последователни, двойно пересто наделени, голи, тъмно-зелени отгоре, беловлакнести отдолу, бодливо наделени по края. Съцветията на челядника са  единично разположени по върховете на прави стъбла,  кълбовидни  многоцветни главички, достигащи диаметър 2-5см . Цветовете му са сини, с тръбесто, нарязано по-дълбоко от средата венче, достигащи на дължина 2 см. Плодът му е продълговата плодосемка с хвърчилка от власинки.

Цъфти юли-август

image

Бодлив Челядник (Echinops ritro L.)
снимка на Елена Нанкова

Неговите семена се използват за производството на лекарства във фармацевтичната промишленост. В тях се съдържа тлъсто масло от 25 до 28%, алакалоида ехинопсин 1,5 до 2% (а-ехинопсин и в-ехинопсин), който повишава рефлекторната възбудимост на гръбначния мозък, тонизира мускулите, повишава общия тонус на организма, в това число тонуса на сърдечно- съдовата система, нормализира съня и апетита. Съдържат още:
Витамин С (засилва имунната система, регенерира костите);
рутин (намалява отоците, забавя сърдечния ритъм, понижава кръвното налягане );
флавоноиди (укрепва стените на кръвоносните съдове, успокоява нервната система, регулира кръвното налягане);
танини (подобрява храносмилането, отстранява шлаките, укрепва кръвоносните съдове):
стероиди (засилване на имунитета, премахване на токсините и нормализира обмяната на веществата);
кумарини (намаляване на риска от ракови клетки, лекуване на рани);
мастни масла (намалява възпалението, подмладяване на клетки и тъкани);
сапонини (увеличава действието на хормоните).

image

Бодлив Челядник (Echinops ritro L.)
снимка на Елена Нанкова

Действие
Стимулиращо, общотонизиращо. Повишава умствената и физическата работоспособност, тонизира скелетната мускулатура, засилва сърдечната дейност, повишава артериалното налягане, когато се приема в малки дози, понижава го, когато се приема в
големи.

2. Приложение
Билката се използва след тежко боледуване и изтощение, при мускулна слабост, при болки в главата, неврити, неврози, парези и парализи, миопатии, полиомиелити, епилепсия, множествена склероза, отслабване на зрителната острота, полова слабост и др.

3. Рецепта при изтощение, неврит, отслабено зрение
1 чаена лъжичка смлени семена от челядник се заливат с 300 милитра вода и се варят 15 минути. След това се оставят да се накиснат два часа. Течността се прецежда и се пие по 2 супени лъжици, четири пъти дневно.
Внимание, растението е токсично. Следва да се приема с повишено внимание. Най- добре след консултация с лекар.


image

Бодлив Челядник (Echinops ritro L.)
снимка на Елена Нанкова

При него също важи правилото, че дозата прави лекарството. Намерих в интернет споделени опитности в един форум и силно се впечатлих от следното: "Здравейте, Наскоро се поинтересувах от това растение Челядник (Echinops ritro Echinops sphaerocephalos), с много зор го намерих в софия в една билкова аптека,но след като си направих чай нямаше кои знае какъв ефект, та продължих изследването. Прочетох че активното вещество - ехинопсинът се съдържа в семената, които са разположени във всяка боцка(от която излиза цвета, при E.ritro - син, pri E.shpaerocephalos - сиво-син) на сферата. Започнах издирване, оказа се че расте едва ли не навсякъде... това беше лятото,чаках да узрее и ето сега вече съм си набрал стабилно и от двата вида. Знаейки вече че семената са важното нещо, с ножица малко по малко си накълцах боцките на колкото можах по ситно, след това направих чай от 3 лъжици в 200мл вода Echinops sphaerocephalos - вря 3-5 мин., мисля че другия вид е по потентен, днес ще проверя. На гладно го изпих и скоро започна да има ефект. Бях чел за ефектите му, също така го бях пробвал на чай без да го кълцам и имаше някакъв ефект но не достатъчен. А сега... просто нямам думи, започнах да дишам много лесно и то дълбоко и постоянно без да го контролирам, наложи ми се да изляза и тичах дълго време, никаква умора, то тялото си тича, а аз като някакъв турист гледам и се наслаждавам на гледката. След като се върнах в къщи, отворих фармакологията и прочетох за стрихнина и подобните му - аналептици(аналептичен - съживителен ефект). Оказа се че тези вещества са СЪЖИВИТЕЛИ, тоест примерно при отравяне с барбитурати или подобни свалящи неща, се дават тези съживители, които възбуждат дихателния и сърдечния център, повишават артериалното налягане и пациентът се връща в реалността. За стрихнина пише че е отровен, но пък за ехинопсина - че има стрихнино подобни ефекти и е значително по малко токсичен. Тъй като това състояние на съживяване може да бъде доста изтощително при по големи дози, мисля да не го пия всеки ден, но през 2-3 дни. Много съм доволен, а и съм си набрал толкова, че да ми стигне за цялата зима, та даже до следващата беридба. Също така стимулира и умствените възможности, и то доста. Според мен тези вещества не приличат нито на кафето,нито на нещо друго, много странни са. По надолу съм прикачил снимани страниците от фармакологията за аналептиците. Ето малко информация от интернет за ехинопсина и стрихнина:" Вижте повече тук: http://ouim.atodorov.org/f/9/t/4060/chelyadnik/

image

Бодлив Челядник (Echinops ritro L.)
снимка на Инанка Кирева-Гоголова:

Начин на употреба в общия случай е запарка – 1 с.л. леко счукани семки се заливат със 250 мл.вряща вода, оставят се да престоят 10 мин, прецежда се и се пие на гладно 3 пъти дневно.
Да не се превишава дозата и да се консултира с лекар фармацевт.

image

При двата вида челядници (Echinops ritro и Ech.spharocephalus) за лечебни цели се използват семената.
"Алкалоидът в плодовете е сходен със стрихнина - повишава рефлекторната възбудимост на грабначния мозък, тонизира скелетната мускулатура, оказва общотонизиращо действие. Малко токсичен е и притижава широко терапевтично действие.

Прилага се при хипотоничен синдром, астетично състоояние, при атрофия на зрителния нерв.
Лечението се провежда със спиртен извлек (тинктура) 1% по 20-30 капки 2 пъти на ден за 3-4 дни.
Особено добре се повлияват болните с оплаквания от главоболие, слабост, световъртеж, повишена уморяемост, усещане на постоянна студенина, понижена трудоспособност, повишава еластичността на кръвоностните съдове. Специалистите съобщават за успешно лечение с челядник на периферни парализи и радикулит, на склеротични измемения (атрофична склероза), като се дават по 20-25 капки 1% разтвор на алфаехинопсин при 20-30 дневен курс на лечение. У нас изпитанията показват тонизциращ ефект при астенично болни, при физическа и умственна преумора. Използва се от народа като чай. (маг. фарм. Л. Лачев, в-к "Зн.", бр. 40 - 1996 г.)"

Източник: http://indigota.com

image

Бодлив Челядник (Echinops ritro L.)
снимка на лечителя Васил Дамянов.

Записала съм следния негов коментар:" Тези сини бодилчета са ЧЕЛЯДНИК - силно отровна билка.Ползва се при мускулни възпаления и спазми, миалгии, ПАРЕЗИ, намалена зрителна острота, повишава кръвното. Натравянето настъпва със зрителни смущения, халюцинации, парализа на дишането и смърт!
Плодовете в цветната кошничка имат един АЛКАЛОИД - ехинопсин , който е и лечебен , но и силно отровен.Ако някой иска да го ползва, задължително със съвет от лекар!"

След като публикувах постинга се оказа, че има още един вид челядник, който расте по високите части на планините. За това ме уведоми член на нашата билкарска група във фейса-Бойчо Ширков. Той твърди, че този вид челядник - Echinops humilis също е лечебен,  достига до 1.50 височина и съдържа повече ехинопсин от горните два вида челядници. Ако някой намери повече информация за него, моля да напише в коментар към постинга.

image

Челядник - Echinops humilis
Снимка на Boycho Shirkov


image

Челядник - Echinops humilis
Снимка на Boycho Shirkov

image

Челядник - Echinops humilis
Снимка на Boycho Shirkov


Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624















Гласувай:
13



1. yotovava - Има ги и двата вида на Владая, името ...
15.03.2017 05:03
Има ги и двата вида на Владая, името им знае,х но не и приложенито, лично аз много ги харесвам и като растения, имам снимки

http://photo-cult/showpic?aut=yotovava&id=532620

Тук е в компанията не лечебна динка :)
http://photo-cult/showpic?aut=yotovava&id=646315

А тук май има и дилянка
http://photo-cult/showpic?aut=yotovava&id=645137

Аз определено го намирам за атрактивен като цвете.
http://photo-cult/showpic?aut=yotovava&id=643868
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Има ги и двата вида на Владая, името ...
15.03.2017 11:19
yotovava написа:
Има ги и двата вида на Владая, името им знае,х но не и приложенито, лично аз много ги харесвам и като растения, имам снимки

http://photo-cult/showpic?aut=yotovava&id=532620

Тук е в компанията не лечебна динка :)
http://photo-cult/showpic?aut=yotovava&id=646315

А тук май има и дилянка
http://photo-cult/showpic?aut=yotovava&id=645137

Аз определено го намирам за атрактивен като цвете.
http://photo-cult/showpic?aut=yotovava&id=643868

За съжаление не мога да ги видя, всички линкове водят към начална страница на сайта на Фото Култ. Радвам се, че ти харесват визуално тези две билки и е добре, че вече знаеш за какво се ползват, дано не ти потрябва. Поздрави!!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
15.03.2017 13:48
На бодлива крава Господ рога не дава!
Та като каза ,че не са симпатични и не са подходящи за бране, щях да отмина....
Но бодливият челядник ми грабва окото!
А пък и другите!
В различни нюанси на синьото
Ти по разбираш от красота от мен, но аз не бих ги нарекъл грозни Трудни и неприятни за бране- сигурно!
Сънувах Милчев наскоро И аз не знам защо!

Каза, че се интересува не от самото билкарство, а от неговата история
Щял да я издаде в много томове, трицифрено число меи се стори, че спомена, щях да го питам, може ли да повтори? Но се събудих и така и не разбрах, колко тома са
Може и да ми се е причуло трицифреното число!
Няма лошо!
Като погледне човек, всичко що е назад , е история!

Възхищавам ти се от постоянството и от желанието да правиш добро!

Хубав ден, Невена!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - На бодлива крава Господ рога не д...
15.03.2017 18:27
leonleonovpom2 написа:
На бодлива крава Господ рога не дава!
Та като каза ,че не са симпатични и не са подходящи за бране, щях да отмина....
Но бодливият челядник ми грабва окото!
А пък и другите!
В различни нюанси на синьото
Ти по разбираш от красота от мен, но аз не бих ги нарекъл грозни Трудни и неприятни за бране- сигурно!
Сънувах Милчев наскоро И аз не знам защо!

Каза, че се интересува не от самото билкарство, а от неговата история
Щял да я издаде в много томове, трицифрено число меи се стори, че спомена, щях да го питам, може ли да повтори? Но се събудих и така и не разбрах, колко тома са
Може и да ми се е причуло трицифреното число!
Няма лошо!
Като погледне човек, всичко що е назад , е история!

Възхищавам ти се от постоянството и от желанието да правиш добро!

Хубав ден, Невена!

Не съм казала, че са грозни, просто не са така красиви като повечето билки, за които пиша напоследък. А когато цъфтят може да се каже, че са красиви, по-късно като узреят семенцата и се оформят бодличките им. Този Милчев не ми е в билкарската група и не го знам доколко разбира от билки. И нищо чудно, че го сънуваш вече, знам че Вие двамата толкова се обичате, че не можете един без друг:))))
А за мен, какво да ти кажа, билките са моето хоби от доста време, както е при теб историята, та няма отърване:)))
цитирай
5. donchevav - Много красиви, наистина! И опасни - ...
15.03.2017 18:45
Много красиви, наистина! И опасни - с бодлите и с отровата си... Особено синичкият - невероятна прелест! А като прочетох и колко полезни свойства имат... Но не бих проявила самоинициатива, наплаши ме:)))
Благодаря ти за новия интересен постинг, мила Неви! Прегръдка!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Много красиви, наистина! И опасни - ...
15.03.2017 20:00
donchevav написа:
Много красиви, наистина! И опасни - с бодлите и с отровата си... Особено синичкият - невероятна прелест! А като прочетох и колко полезни свойства имат... Но не бих проявила самоинициатива, наплаши ме:)))
Благодаря ти за новия интересен постинг, мила Неви! Прегръдка!


Елионора вече си е направила спиртен извлек от сините, с него по-лесно се дозира и няма да стават грешки. При тези страшни заболявания е по-добре да се рискува, особено при множествена склероза, за останалите има и други по-бедопасни билки. Поздрави!!
цитирай
7. litatru - Здравейте!
17.03.2017 19:00
Радвам се, че Ви открих!
Аз вярвам в лечебните свойства на билките.
Харесвам постинга Ви и си позволявам да Ви впиша към приятелите си! :*)
Приятна вечер!
Литатру
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319995
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031