Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 14:20 - Защо празникът на Будителите е важен
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 1194 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 01.11.2012 14:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чета, слушам и гледам от сутринта всякакви излияния по темата, които се разполагат между:
-   "Защо му е на заспал народ да си напомня, че е заспал?!"
и
- "Памет трябва за онези "истинските" (историческите, мъртвите), а ние сме .... ("менте"?, може би -;)

Нито едните са прави, нито другите... ама нали политическият ни дискурс е такъв, че трябва да сме крайно "полуризирани" (политизирани), че белким се забележим - "да се отразим", както е съвременният жаргон.

Денят на народните будители е преди всичко ... Ден за размисъл: единственият,  който има смисъл за всеки отделен човек. Поне българин, де, защото тук е бил определен за обществено (не)значим

- значим за мислещите, които са били научени от някого (мнозина във всеки един индивидуален живот) КАК  да мислят, независимо впоследствие какви мисли ще бъдат излагани или таени от нас

- незначим за хората "на власт" и/или крайните либерали - и двете страни "не вярват" в обществото, макар и по различни причини или предпоставки. Първите, защото "мислещи хора (народ)" не им трябват: те/той са им прът в колелото. Вторите - защото повтарят мантрата за "самоизградилия се индивид", който сякаш е расъл на гола поляна или най-малкото "другите" са му били прост декор, за да "изпъкне" с височайшия си талант, спуснат "свише".

Озадачителното в случая е, че все пак са се намирали хора в най-новата ни история, които са прозряли, че Ден за Размисъл... просто ни трябва. Цар Борис ІІІ взел, че си използвал властта, за да го "наложи" в публичното пространство (1923). Дори ми се струва, че и годината не е случайно "избрана": кървава година, братоубийствена... в много отношения, тровеща ни и до днес. Сякаш ходът на Времето за малко трябва да бъде "спрян" - забавен може би, за да се огледаш напред-назад, нагоре-надолу... и да се определиш в пространствено-времевата координатна система, но най-вече отгаваряйки си на въпроса:"Кой съм аз? И какви точно "ги дробя" с това племе, народ или нация, с които рождението/Съдбата ме е свързало/а?"

Точно това прозирам в цялата "галиматия" около Празника: "празен от работа" ден, в който човек си задава въпроси и си търси сам отговорите. И го намирам за "изключително (социално) попадение" -;) Поне за нас, тези които работим с "поколенията"... такъв Ден за Размисъл ни е необходим. Независимо как ще го прекараме, с кого и дали "официозно" ще четем или ще си спомняме за имена и личности, белязали личния ни път. 

Защото утре, вдругиден, пък и .... когато и да е, след този ден, в който съм "циклил(а)" вътре в Себе си, ще имам "по-готов" отговор/реакция на всичко, идещо насреща ми -;) Поне аз смятам, че човек трябва да има "вътрешно-събиращи" дни.

Денят на народните будители е един от редките такива... в "официалния" календар!

В този смисъл: Честито да Ви е!


 



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. evrazol - Денят на будителите е просто ден за да ги почетем
01.11.2012 16:51
Иначе във всеки ден съществуват десетина минути за размисъл.

Иначе - не са кът будителите, а заспалите. Нам трябват не будители, а кандилА :)
цитирай
2. razkazvachka - И, да, Боди!
01.11.2012 17:14
той е да се отграничим от бедните душици, дето цял живот се кланят на олово и го чакат да стане на злато, дето викат "ти ли ще оправиш света?", дето цял живот говорят в страдателен залог - вкл. разни профита из ефира и днес
да будиш е право на избор, защото събудените обикновено те разпъват
такъв е човешкият род, а ние не сме най-лошите сред него: примерът е със сина на Мария:
"Ако не аз - кой! Ако не сега - кога?"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3211848
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031