Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2012 11:33 - Устоите на земята
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 872 Коментари: 0 Гласове:
2



Не знам дали сте гледали филма. Лично аз Кен Фолет като автор го харесвам... донякъде: не мога да отрека "утопистката" му жилка (макар исторически назад разположена), интересният стил (изключително добър английски :), но... въпросът остава: доколко "истински" ?

Тогава ми се наложи да се вгледам в собственото ми семейство и в собственото ми поколение. И човешки го "припознах", въпреки анахронизмите :)))

Защото...пак видях архетипите:
- семейната чест и наследство - ще правиш, ще струваш... но семейството ще те поддържа, за да изявиш "най-доброто" или... "най-лошото" от себе си  - това е преимуществото на "литературата/изкуството" - всичко е "черно-бяло"....
- ще пренебрегнеш "себе си" и ще се поставиш "на поругание" - защото Душата ти това жадува и кой е Човешкият съд, за да ти каже ... "кое е по-добро" (или по-сигурно)?
- ще прекрачиш и прекрачваш всякакви "държавни (църковни) забрани", защото знаеш, че изпълняваш "най-човешката си мисия" (организациите често забравят, че са създадени, за да поддържат "Човека" :)))
-  ще отддадеш живота си на "химера", докато я... осъществиш... и на практика прецениш дали другите хора са щастливи от "овеществяването й" :)
- няма да забравиш баща си и майка си - дори да са обявени "за престъпник" и "вещица", ще следваш Пътя им :) (Ох, колко познато в други исторически обстоятелства :)))
- ще се бориш... и ще победиш! Не защото "силите на властта" не са срещу теб, а защото "хората - и тяхната Вяра - е зад теб, слабия, дръзналия, "ненормалника" :)))

И последно: това го казвам за хората, които се изживяват за "всесилни" в земен план: "проклятието" на Праведния стига "Пристъпилия" (Човешкото, даже не Божественото) - Помнете "проклятието": "Ще се изкачиш много високо и ще паднеш, за да... се размажеш"

Така завършва "филмът". В нашия човешки "филм" това ни се е случило многократно. В нашето семейство то си има и поговорката: "Което куче ни е залало, то е побесняло" :)

Така че, казах ли, че "харесвам" Кен Фолет? Поне е "смилаем"... Докато един човешки живот, все още в... осъществяване, е твърде "объркан", за да имаме "мнението" :) Честито да е "историческото" знание, защото то е... знанието за НАС :)



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3212269
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031