Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2011 13:35 - Държава България? На практика НЯМА ТАКАВА...
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 2499 Коментари: 10 Гласове:
14

Последна промяна: 27.01.2011 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Напълно заставам зад позицията на Петя Владимирова от в. Дневник. И без да искам личното й разрешение или на вестника копирам тук статията й.
Защото това е тъжната истина... и най-накрая трябва да погледнем истината в очите. Както и да помислим за адекватни мерки за противопоставяне на тоталния разпад на законоприлагането и налагането на "някакъв нов ред", за който може да се каже всичко друго, но не и че се ръководи от Закона....

Държава без гарант за законност
От Петя Владимирова  Последна промяна в 12:59 на 26 яну 2011, 3412 прочитания, 74 коментара   В понеделнишкото си интервю по БиТиВи министърът на вътрешните работи Цветанов за пореден път отклони въпросите за употребата на СРС-тата и връзката им с разпространените аудиозаписи  на шефа на митниците Ваньо Танов, като прехвърли цялата отговорност за изясняването върху парламентарната подкомисия за контрол над СРС и върху прокуратурата.

Така той срина и последните илюзии, че управляващите ще съберат кураж да заговорят равнопоставено с гражданите. И то по основния въпрос на правовата държава: как и за какви цели властта може да ограничава правата ни и кой е гарантът за върховенството на закона.

След продължаващия трета седмица отказ да се даде обяснение на очевидното – че гласът на самия премиер се чува да нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да прибере хората си от пивоварната на Мишо Бирата, понеже е "поел ангажимент да не го закача"; и след упорстващия опит на властта да представи заключението от експертизата на аудиозаписите на Танов като фалшификация (което не се твърди от експертите, макар и подчинени на Цветанов) – след всичко това е ясно: управляващите, конкретно МВР, в публичната си самозащита се хванаха за естественото подръчно средство на злоупотребилите с власт – тоталното отричане.

Ако ще светът да се срине. Ще ни убеждават в заговора на тъмните сили на злото, олицетворени от бившата Държавна сигурност, заобикаляйки същевременно факта, че поне половината от състава на самите подчинени на Цветанов служби са бивши служители на същата ДС. Ние ще продължим да задаваме още известно време въпросите си, те няма да отговарят, гледайки ни в очите. Докато "случаят" се разпадне и разгради от само себе си подобно на биологичен отпадък.

В държава, претендираща да е правова – каквито са всички членки на ЕС примерно, такова поведение е възможно само ако гарантът за върховенството на закона не изпълнява задълженията си – било поради принуда, било поради някаква зависимост, което е пак принуда. Което пък означава, че тази държава не е правова.

И понеже няма да дочакам смислен и честен официален отговор на цял куп въпроси около скандала с подслушването, подреждам мозайката от публично известните факти и от разпоредбите на закона. Изводът ми е категоричен: Танов е подслушван незаконно независимо от формално спазената процедура (съдийското разрешение), за която здраво се държи  Цветанов.

(Впрочем удивително е колко важни се оказаха изведнъж  процедурите за вътрешния министър, когато трябва да оправдае своите действия, и как безпардонно ги заобикаля, когато трябва да обвини съдебната власт, че се е разминала с неговите представи за безспорност на доказателствата, които подчинените му са събрали.) Та изводът ми е още, че

прокуратурата не само  не е предотвратила беззаконието

но и сега не показва намерение  да упражни огромните си правомощия за разкриване на злоупотребата с власт от страна на МВР и ДАНС. И няма никакво значение  дали Танов признава, или  отрича разговорите си, дали ще си търси правата (своите и на сина си - там пък произволът е смразяващ, но за това друг път), или само ще се жалва през сълзи пред журналистите – това не променя моя извод.

Фактите:

Първо нарушение на Закона за СРС: Танов  не е бил заподозрян (според председателя на подкомисията за контрол на СРС Явор Нотев), но въпреки това прокурорът е поискал подслушване, а председателят на Софийския градски съд го е дал. Обяснението на Нотев, че "не било невъзможно заподозрените в контрабанда да опитат да влязат във връзка с ръководителя на митниците", и тази презумпция била основанието Танов да бъде подслушван, само показва какво се случва и с най-добрите юристи, щом станат политици от управляващото мнозинство.

Най-напред е сгазена елементарната логика: нали чрез подслушването на десетимата заподозрени ще се улови и влизането им във връзка с Танов, ако тази е целта на подслушването му. Но явно е била друга целта, само дето при преследването й за лош късмет се  закачил баш премиерът на куката.

Второ нарушение: При положение че Танов не е заподозрян, камо ли пък в тежко престъпление, няма как да бъде представено на съдията мотивирано искане за подслушването му, както изисква Законът за СРС, където отгоре на всичко е и описано какво означава "мотивирано": "Изчерпателно посочване на фактите и обстоятелствата, даващи основание да се предполага, че се подготвя, извършва или е извършено тежко престъпление (в случая от Танов – бел. ред.), които налагат използването на СРС" (чл.14).
Въпреки неубедителността на искането то е разрешено от съдията. Нещо повече - след първите два месеца срокът на подслушването е удължен до 6 месеца. 

Трето нарушение: Законът за СРС задължава Дирекцията за оперативно-технически операции (ДОТО) в МВР и Дирекцията за технически операции на ДАНС (службите, които са овластени да подслушват) "непосредствено" след прилагането на СРС да отразят на хартиен носител резултатите и да изпратят "незабавно" носителя на органа, който е поискал прилагането на СРС (чл.25).

"Органът" в случая е прокурорът, но още след избухването на скандала оттам заявиха официално, че записи като разпространените не са им били представени. Да сте чули институцията на Борис Велчев да се е разгневила по този повод? Да е потърсила сметка от подслушваческите служби за това, че на своя глава са унищожили СРС-тата, без да й ги представят, въпреки че в тях се говори за покровителство над контрабанда, а досъдебното производство се води точно за това?

Прокуратурата, която по конституция е гарантът за спазването на закона, мълчи, говори Цветанов. И по бодряшкото му говорене можем да очакваме ведомството на Велчев да каже онова, което МВР желае – че всичко е законно. Моят личен извод е опасен във всяко отношение: щом може да бъде подслушван без законови основания Танов, това може да се случи с всеки друг, достатъчно е да не се харесва на вземащия решенията за това.

И точно в това е смисълът да се занимавам с подслушването на Танов. Смисъл точно толкова значим, колкото и установяването дали властта в лицето на самия премиер в тандем с президента, с когото иначе демонстрират пред публиката постоянен конфликт, е покровителствала контрабанда или данъчни нарушения чрез лобиране и "чадър".

"Тановгейт" показа на живо, че МВР разполага ако не с друго, то с умения и възможности да си осигури  сговорчиви, разбирай зависими

прокурори и съдии, които да придадат формална законност  на произвола

(Както си ги намери и за да разсекретят СРС-тата на горнооряховските доктори, та да ги употреби министърът за рецитал от парламентарната трибуна напук на закона и с гарантирана безнаказаност!)  И второ - за да даде увереност на политическия връх, че ще продължи да управлява, без третата власт да му мъти водата, каквито и дискредитиращи разкрития да се появят.

Как иначе ще се намери прокурор, който на юнашко доверие да приеме за достатъчни сигналите на ГДБОП и ДАНС, за които добре знае, че са зависими от волята на един министър, за който пък е публично известно, че е опонент на "обекта", нарочен за подслушване! И как иначе ще се намери съдия, който да подпише на същото юнашко доверие разрешението за подслушване!

И не става ли по-ясно сега защо беше безалтернативна кандидатурата на същия съдия за председател на Върховния административен съд? Става ли ясно най-сетне, че натрапливото говорене на МВР за "необходимата и неотложна съдебна реформа" отразява представа за съдебна реформа, каквато не би трябвало да е част от сериозното обсъждане на реалните проблеми на правосъдието.

Реформата на вътрешния ред и правосъдието, за каквато настоява и Брюксел, не означава подчинение на правосъдието на лични или групови цели, маскирани зад кухи от гледна точка на практиката лозунги. За каквито всъщност са използвани СРС-тата в скандала "Тановгейт" - и в оригиналния им вариант, и в презаписания.

http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/01/25/1030796_durjava_bez_garant_za_zakonnost/



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. razkazvachka - Как ли ще се намери съдия и прокурор у нас, който няма да продаде и баба си за мангизи:)))
26.01.2011 14:49
А дали бивши и настоящи ченгета се подслушват - изобщо не ми дреме.
Хората си имат други грижи и когато стане необходимост - ще има промяна.
цитирай
2. yanev - 45 години комунизъм нямаше как да не ...
26.01.2011 18:16
45 години комунизъм нямаше как да не ликвидират напълно независимостта на съдебната система. Тогава за съдии и прокурори се назначаваха само хора, които са доказано предани на партията и като членове на БКП бяха пряко подчинени на партийните секретари. Винаги можеше да бъдат уволнени и даже тикнати в лагер, ако не изпълняват партийните повели. След 1989г. по инерция започнаха да слугуват на всяко правителство, което е на власт и да търсят партийна подкрпа за растеж в йерархията. Съдебната власт никога не е пречила на далаверите на управляващите, независимо кои са те, като се почне от банковите фалити, мине се през далаверите при приватизацията, обществените поръчки и се стигне до заменките. И сега преподавателите по право в университетите и началницете в съдебната власт до един са формирани като личности и професионалисти през комунизма и предават на новоизлюпените юристи и магистрати същия стил на работа и поведение.
цитирай
3. haralanov - А това какво е,а?
26.01.2011 18:45
http://mediapool.bg/show/?storyid=175263&srcpos=3
цитирай
4. bojo12345 - Комунизъм, капитализъм - всичко е извинение за нашето овчедушие!
26.01.2011 22:24
Проста и ясно трябва да е на всеки, които иска да живее свободно, че трябва сам да си извоюва свободата.
цитирай
5. svoboda64 - Разк,
26.01.2011 23:03
Това ни е подборът на кадрите, с извинение. На мен лично вече ми омръзна да "ми губят времето с глупости". Големият проблем е, обаче, че "тези глупости" задават цялостната рамка. И откровено казано, колкото повече излизам "навън" повече не искам да емигрирам форевър. Но ако това продължава така... май ще се наложи :(
цитирай
6. svoboda64 - Съдебната власт никога не е пречила ...
26.01.2011 23:07
yanev написа:
Съдебната власт никога не е пречила на далаверите на управляващите, независимо кои са те, като се почне от банковите фалити, мине се през далаверите при приватизацията, обществените поръчки и се стигне до заменките. И сега преподавателите по право в университетите и началницете в съдебната власт до един са формирани като личности и професионалисти през комунизма и предават на новоизлюпените юристи и магистрати същия стил на работа и поведение.


За мен в последното изречение е ключът от бараката :(

Благодаря за коментара!
цитирай
7. svoboda64 - Това е като онова, Минчо,
26.01.2011 23:12
haralanov написа:
http://mediapool.bg/show/?storyid=175263&srcpos=3


Че даже и по-лошо... Защото ясно показва "профила" на т.нар. ни "Премиер". Точно неговият профил е лакмусът за заключението "Ако това ни е Премиерът, то значи няма над какво да премиерства, т.е. Държава няма..." Щото държавата не е точно "регулирана територия", а преди всичко хората й, и най-вече - хората на власт. Как ще ръководиш някого с махленски "нареждания"? Значи не си в държава с абстрактни и всеприложими закони, а в "махалата", където клюкарките дават тон на ... събитийността от всякакъв характер :)

Поздрави!
цитирай
8. svoboda64 - Личната свобода - да, но обществената - не мисля :)
26.01.2011 23:14
bojo12345 написа:
Проста и ясно трябва да е на всеки, които иска да живее свободно, че трябва сам да си извоюва свободата.


Ние не можем да се обединим около нещо простичко, камо ли около нещо толкова сложно като "свобода и справедливост" :(

Тъжно, но факт!
Поздрави!
цитирай
9. bojo12345 - На 8:Точно тази дума и мисъл " НЕ МОЖЕМ" ни бърка живота !
28.01.2011 14:39
Когато си спомним дедите ни какви битки са печелили и какво са постигали - трябва да започнем да мислим , че МОЖЕМ всичко. Това е истината. :)
цитирай
10. svoboda64 - :)
28.01.2011 15:54
Под "не можем" не се визира липсата на потенциал, а липсата на реализацията му. А защо се самоблокираме е друг голям и оплетен въпрос, на който отговорите ще са толкова, колкото и хората дръзнали да го коментират :)))))

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3220262
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930