Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 20:12 - San Anton
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 4782 Коментари: 14 Гласове:
21

Последна промяна: 18.01.2011 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Днес и в Шпаньолско се празнува Антоновден. Само дето не е имен ден, а църковният празник на San Antуn - покровителя на животните. Както всичко що е празник в Испания и този бе отбелязав с фиести, а черешката на тортата беше църковно-градската процесия, която този път не пропуснах:) 

За да е фиестата пълна, томейосовци не се съобразяват с календара. Честванията бяха изнесени в почивните дни, та да могат всички мечтаещи безкрайни празници да се насладят на сливането на дните и нощите. 

В събота вечерта Мащерково - а според друга интерпретация "града на мащерката (tomillo) и мечкaтa (oso)" - беше подобадащо окаден от огньове.  Кладите лумваха направо на улиците

image(като този тук пред един от баровете на Plaza del toro)

или на открити пространства в покрайнините на pueblo-то, щото то си е едно село :)

или в училищните дворове... за радост на деца и възрастни.

image
В огньовете символично се изгаря старото, негодното и лошото от предишната година, за да се разчисти място за новото, градивното и устремено нагоре... като тези огнени езици.

image
Около огньовете се събира "махалата" - като в България по Сирни заговезни, но нито младежите, нито възрастните правят опити да прескачат жаравата. Сами може да видите защо... запаленото прилича на едновремешните вършила (хармани)
- аха си се засилил и току-виж си се приземил насред жаравата. Наоколо е истинска жега - опушването върви ведно с опалване :) 

Жаравата обаче си има предназначение: младежите, а и по-възрастните съседи, се събират на пръжки и винопитие... Проблемът е, че трябва да те поканят... иначе ще си подсмърчаш наоколо и ще се облизваш като котарак. В случая не уцелих правилния огън, на който бях поканена... но какво пък, поне знам какво е разписанието - от 20.30 до 2.30. Епично... по испански :)
 
Не ме съжалявайте, просто си пръжнахме мръвки с Калина и Илия, но по по-мързеливата процедура - в тиган. А и испанско вино се намираше... достатъчно, за да подгрее настроението за следващия ден.

В неделя по обяд площада пред кметството и църквата беше изпълнен с народ - хора и добитък кротичко чакаха да стане 13.00 часа, за да се отпочне църковно-гражданската (а и животинска) процесия в чест на светеца.


imageКабайероси имаше, но тези девойки, предвождани от наставницата си, привличаха повече хорското внимание.

image
Кочиите и техните собственици в очакване на началния час...

Ще ви спестя снимките с безкрайните породи кучета, котки в преносими клетки, зайци в кутии, риби в буркани, овце и друг добитък... може по-нататък все пак нещо да съм оставила за оплакване на окото :)


Светецът, изнесен на носило пред църквата, което след малко ще бъде понесено и ще следва градския духов оркестър и нотабилите.
image
Местните фолк "диви" - jottas (по името на танца, който танцуват) все още загряват с малки порции клюки...

image
Градските нотабили - в лилави пелерини. Тяхното място в процесията е преди светеца, те го "водят". Нотабилите са представители на семействата, които по време на Гражданската война са крили статуята на светеца в домовете си, спасявайки го по този начин от аутодафетата и ритуални убийства, които републиканците са имали навика да организират за религиозни атрибути и символи, а дори и на живи представители на църкавата - падрета и монахини... Мда... и тука не са се разминали с жестокостите и простотиите :(
image
Тук можете да гледате самата процесия. Не знам какво й е качеството... но гледката беше внушителна. Хората вървяха бавно и тържествено, предвождани от духовата музика със знаменоската отпред, след тях танцуваха "jotta" танцьорите, Сан Антон се извисяваше от носилото си, зад него плътно вървеше падрето с цялото си земно излъчване и празнично достолепие. А най-отзад се подреждаха хора с животните си... преминавайки през улиците на града...

    за да достигнат тази трибуна...    
imageСветецът бе оставен на нея. След като произнесе краткото си слово и благословия от името на Сан Антон, падрето слезе в подножието й и се приготви да ръси със светена вода. Хората се подредиха в дълга редица и преминаваха с животните си един по един...
Ето няколко колоритни момента:

imageСтопанин, гушнал облеченото си по последна мода куче.

imageКабайерос с коня си

imageЕдна от няколкото каручки с понита - атракция за малки и големи

imageНа този овен рогата са варакосани... наистина е златорог :)

imageИ дивото сърне или кошута - децата му подвикваха "Бамби, Бамби!

imageНакрая нотабилите бяха почетени с подаръци в чест на Сан Антон. Подаръците бяха бутилки вино, произведени в местните винарски фабрики. Междувпрочем тук се намира най-голямата в цяла Европа.

imageПразникът завърши с местни танци. Не е точно фламенко, jotta му викат, но така или иначе кастанетите чаткаха здраво :)

imageТанцът се сменя, но подскоците (които тук не виждате) бяха впечатляващи... дори и за циркови артисти.

image
Накрая хората започнаха да се разотиват...

imageСтарейшини, отправящи се към кръчмата, където празникът продължава...

imageТова са част от "последиците", поръсили площада и улиците... Децата гнусливо си запушваха носовете...
Но едва ли мина и половин час, когато от тези "златни мини" нямаше и следа...


imageЗащото ги имаше тези тук, както и машини, които вървяха като опашка на процесията... Как няма да им е чист и спретнат градецът?!

image С тази семейна снимка ви казвам "До скоро".

И нека днес и утре имениците -Антоновци и Атанасовци -  празнуват с пълна сила! Така както ние го направихме през съботата и неделята в Мащерково :)        



Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. razkazvachka - Какво си ми горско духче пред огъня:)))
18.01.2011 00:46
Не напалих огън, но днес ми бе денят да си почистя старите листа и клечки от лехата с кокичетата... А то си било Денят...
Огън на открито - в цивилизацията това си е събитие. Хубава седмица за тебе!
цитирай
2. hristo27 - Страхотна разходка из Шпаньолско ...
18.01.2011 08:54
Страхотна разходка из Шпаньолско ми направи.
Благодаря!
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Много хубави репортажи!
18.01.2011 12:11
(Имам предивд всички дотук). Спестяваш ми едно прескачане до Испания ;))))
цитирай
4. svoboda64 - Разк :)
18.01.2011 15:53
Ден ти е било... за хубави неща, за разчистване на старото... Мда... тук съм си направо като духче - не само на снимката... в Шпаньолско имам предвид :)

И на теб лека седмица!
цитирай
5. svoboda64 - Удоволствието е изцяло мое, Ице :)
18.01.2011 15:55
Чувствам се длъжна да споделям, още повече като държавата и ЕК са платили за "приключението" да живея и работя тук... макар и за малко :)

Благодаря, че се интересуваш от това какво можем да правим за другите, бивайки себе си :)

Спорна седмица и на теб!
цитирай
6. svoboda64 - Слави,
18.01.2011 15:59
Чувствай се поканен да прескош до Шпаньолско. През март ще има Карнавал... като част от подготовката за Страстната седмица (може би е месец преди Великден).

Място има. Тук дори квартирите са със стая за гости :)
Благодаря, че намина и ти си нравят моите "драски и шарки" :)

цитирай
7. nadejdaiskrova - Здравей, Боди!:) Честит Сан Антон!
18.01.2011 17:17
Да сте живи и здрави, бодри и весели!:))) Мащерково ти се отразява чудесно. Много ми хареса снимката с огъня... А jotta -та ти ли я снима? Като от National Geographic e! Това е празник!:) Поздрави!
цитирай
8. svoboda64 - Здравей, Надежда :)
18.01.2011 18:42
nadejdaiskrova написа:
Да сте живи и здрави, бодри и весели!:))) Мащерково ти се отразява чудесно. Много ми хареса снимката с огъня... А jotta -та ти ли я снима? Като от National Geographic e! Това е празник!:) Поздрави!


В този пост както и в предишните, ако не е изрично указано, че снимката е взета отнякъде, виждаш моите "очи назаем" :) Не съм професионален фотограф, и не винаги съм достатъчно бърза с ръцете, за да запачетам чрез натискане на копчето момента, но смея да твърдя, че имам "набито око" и чувство за композиция, което прави човека добър фоторепортер :)

Имам поне десетина снимки на огнъня, защото обичам играта на пламъците и картините, които рисуват. Но не ги постнах, защото щеше да утежни поста :)

Радвам се, че съм ти създала настроение!
Заповядай пак, само да не ме срешнеш... когато съм "от другата страна на Луната"... защото и това мога да съм аз, макар да не се харесвам много, когато изпадна в мрачни настроения :)

Поздрави!
цитирай
9. erato7 - Много ми беше интересно! Благодаря ...
19.01.2011 22:16
Много ми беше интересно! Благодаря ти!
цитирай
10. svoboda64 - Радвам се, че ти е харесало, erato7
20.01.2011 10:00
За мен беше удоволствие да споделя :)
цитирай
11. pevetsa - Направо си е приключение, и дори ...
20.01.2011 19:58
Направо си е приключение, и дори отстрани като се погледне, пак ще очакваш някой да ти подвикне, да опиташ пръжки с винце, а после, ОЛЕ ...
цитирай
12. razkazvachka - Идвам да се оплача: някакъв хамериканец изчислил, че Земятане минавала през разните му там
20.01.2011 23:18
съзвездия, както сме били свикнали да мислим от време оно. И сега се оказва, че сме тъкмо навлезли из Козирога. Пък Водолея се отлага за февруари.
Абе, тва хамериканците що не си гледат крайбрежието на Сан Франциско, че ше вземе да се срути, ами се бъркат на хората в зодиите. Пфу! Гадно!
От друга страна - ако сме кози - то ще има финансово развитие... Каквото и да е - да ти се случи скоро!
цитирай
13. svoboda64 - Определено си е приключение, Алекс :)
21.01.2011 16:42
pevetsa написа:
Направо си е приключение, и дори отстрани като се погледне, пак ще очакваш някой да ти подвикне, да опиташ пръжки с винце, а после, ОЛЕ ...


моята тактика си е такава била винаги (с малки изключения)... по-отдалече, че да се вижда цялата картина, а да не се отъждествяваш само с една "огнева точка" :)

цитирай
14. svoboda64 - Не се коркай, Разк :)
21.01.2011 16:47
razkazvachka написа:
съзвездия, както сме били свикнали да мислим от време оно. И сега се оказва, че сме тъкмо навлезли из Козирога. Пък Водолея се отлага за февруари.
Абе, тва хамериканците що не си гледат крайбрежието на Сан Франциско, че ше вземе да се срути, ами се бъркат на хората в зодиите. Пфу! Гадно!
От друга страна - ако сме кози - то ще има финансово развитие... Каквото и да е - да ти се случи скоро!


Ако това е вярно, то и БГ-то ще трябва да е не под Козирог, а Скорпион... и това вече обяснява цялата "милиционерщина" в държавата :)))))))))

От друга страна, все ми се чини, че по е важно в какво вярваш (са те обучили), а не какво "обективно" е... Като се има предвид това нищо чудно да почнем да ръфаме картофи като си представяме, че са ябълки и да усещаме ябълков вкус. Не ми е ясно тогава какво ще каже преподобния Бъркли :)))) Щото картофът-ябълка хем ще е наличен, хем ще го няма, като ние ще сме основна действаща фигУра!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3220376
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930