Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 21:33 - За Еньовден и магическите сили
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 3766 Коментари: 8 Гласове:
4



Понякога е странно как живееш календара без да го следиш и съблюдаваш. То идва естествено, някак си от вътрешното същество. Отвъд феноменологията на Еньовден (билкарството) и летния Йоан Кръстител (кръщението, проникването в духовния свят) вътрешното ни същество изисква зареждането си, просмукването си с магическите сили на битието, с напомнянето за самото себе си и истинската си същност.

При мен започна вчера с една дълго отлагана среща, в която да си кажем нагъсто нещата: да сравним наблюденията и изводите си, разменяйки частичките вътрешна експертиза по взаимообогатяващ начин... за енергииге, енергийните центрове в човешкото тяло, за индивидуалната ни еволюция, за силните и слабите ни страни, които ни правят определен "тип" (необходими) хора в общата еволюция.

А днеска просто беше ... Щайнер. Препрочитане на почти забравена книга. За да намериш отговори на въпроси, които отдавна си задаваш и чиито отговори също знаеш, но забравяш... в подробностите. А точно там се крие истинското разбиране.

И предупрежденията: не бързай! Изпълни се с търпение. Дори с пасивност... до момента, в който нещата ще ти станат ясни вътре в теб. След като, разбира се, си преровил тоновете пясък в собствената си и чуждите пустини, за да се добереш до частиците златоносен пясък.

Както и напомнянето, че всичко "магическо" се случва само практически. Че се намираме в един подготвителен период, когато страданието и обръкването е повсеместно поради трудностите по усвояването на Аз-а - егоистично проявяващия се, но неегоистичен по същността си (христов) Аз. Всичко това втъкано в любимия ми казус за ролята на езика като комуникативно средство между света на идеите (Духа) и света на хората (действието).

С думите на Рудолф Щайнер (От Исус към Христос) нещата звучат успокоително прости: като прогноза и предупреждение. Но волята си остава у нас.

"Днес ние все още сме далеч от осъществяването на този идеал; днес ние сме стигнали само до там, че при определени обстоятелства човек би могъл да разбере доброто, И могъл да постъпва като умен и мъдър човек - и все пак в основата си да не е морално добър. Обаче смисълът на вътрешното развитие ще бъде именно този: Да превръщаме нашите идеи за доброто в непосредствени морални подтици. Тази особеност ще бъде извънредно характерна за идущите времена. И ученията, които ще се разпространяват по Земята, ще са от такова естество, че през следващите столетия и хилядолетия човешкият говор ще оказва неподозирано могъщо въздействие в сравнение с миналото и настоящето. Днес някой ясно може да различи във висшите светове как изглежда връзката между интелекта и морала; обаче днес не съществува такъв човешки език, чийто магически сили да предизвикат еследното: а именно, когато се изговаря морален принцип, той да прониква в другия човек по един толкова непосредствено-морален начин, че последният да няма друг избор, освен да го осъществи като морален импулс. След изтичането на следващите три хилядолетия, ще бъде възможно да се говори на такъв език, какъвто днес нашите глави избощо не могат да си представят; интелектуалното и моралното съдържание ще имат еднаква сила, еднаква валидност. Моралната сила ще може да прониква в сърцата на хората. През следващите три хилядолетиячовешкият род ще бъде пропит с морални сили, с магически морални сили; в противен случай той изобщо не би могъл да понесе своето развитие; в противен случай той би могъл само да злоупотреби с него".

Всъщност поради ускоряването на времето и нарстващия интензитет на случващото се, нещата са пределно ясни и в момента. Макар и епизодично подобни прояви на магическите сили на човешкия говор (език и глас) вече се наблюдават. Твърде ограничено, слабо и непоследователно. Хубавото е, че изобщо се появяват....


Тагове:   Магическите,   сили,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - ,,Магически сили,,...
24.06.2010 21:42
Магически сили...бла-бла...Знам го това книжле но изворът е Библията!Там трябва да се чете внимателно.А не Щайнер.Поздрави!
цитирай
2. svoboda64 - haralanov
24.06.2010 22:01
Ne spodeliam mnenieto ti. Nikoi ne otricha znachenieto na Bibliata. Prosto vremenata sa drugi - vyzpriatiata i zadachite. Salve!
цитирай
3. анонимен - aPnxxdroX
25.05.2011 15:28
Walking in the preescne of giants here. Cool thinking all around!
цитирай
4. анонимен - fMcTeNmYzQvtG
25.05.2011 21:57
Haahahha. IВ’m not too bright today. Great post!
цитирай
5. анонимен - PUPNUzKAnrVsUpLf
26.05.2011 13:14
r5pql2 <a href="http://opfcxyocabtc.com/">opfcxyocabtc</a>
цитирай
6. анонимен - szBbDeCvRN
26.05.2011 19:55
Zshy32 , [url=http://qcbjxiirvoen.com/]qcbjxiirvoen[/url], [link=http://nhqtmigrsjhb.com/]nhqtmigrsjhb[/link], http://pevynvithbdb.com/
цитирай
7. анонимен - zTybgjdeIbwefyD
28.05.2011 18:26
tXAj0F <a href="http://nzozqfmzetic.com/">nzozqfmzetic</a>
цитирай
8. анонимен - KAUHUIgGt
01.06.2011 13:26
dvLYfz , [url=http://hrlzncchcllu.com/]hrlzncchcllu[/url], [link=http://yndnkfepmtba.com/]yndnkfepmtba[/link], http://anmxcpzlvkcg.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3217474
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930