Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 15:28 - ПОРЕДНАТА ИДИОТИЯ
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 2634 Коментари: 12 Гласове:
2

Последна промяна: 17.12.2009 17:30


 

След референдума, който ни спретнаха, за да се джафкаме по форумите и да обясняваме на децата що е патриотизъм, а що е политическо лицемерие, що са права, колко поколения са те, кое с кое(не) се сговаря и защо няма определение за „национално малцинство” (международно прието,така щото да не се разваля рахатлъха на „големите”, а пък на малките им е отредена съдбата да се ръфат, като няма какво да притурят към голямото надлъгване в залозите на оцеляването), днес беше родено ново 20.

Имам предвид новината на в. „Дневник”

http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/17/831734_obuchenieto_v_uchilishte_shte_stane_celodnevno_ot/

Намирам го за поредния популистки ход. С един куршум: много зайци. Хем родителите – доволни – освободени от грижата да си мислят детенцата невръстни и недотам невръстни, хем учителите – заети с възпитание (вж. бележката под статията и възможните й четения J), хем обществото освободено от мятащите се насам-натам в пространството неупрвляеми младежки групи и евентуалните им зулуми. Просто идилия! Досущ като едната „Ферма” на Оруел. Страх ме е да си помисля за бройлерите, които ще се изцвъкат от нея.

Но къде по-страшно ми се види другото. Чисто по български да се замахне широко, но без визията. Да се наложи стахановското действие (от 2010), за които уж били „заделени средствата” (финансовите демек, от широките ръкави на Хер Флик J) , но тепърва да се правят анализи за материална и ресурсна пригодност (или готовност, или знам ли J)

Че трябва да се предприемат политически действия – трябва: но обмислени и предвидени във времето напред устойчиви политики, които да имат кумулиращ ефект (а не до следващото правителство на всенародното недоволство). Не ща я тази поредна замашка, щото на такава ми се чини -  цял ден в училище, като кон на празни ясли. Защото сме наясно каква е материалната пригодност на училищата за подобен род „нововъведения”... почти клонящи към нула. Защото... къде са местата за отдих, къде са оборудваните съвременни библиотеки, достатъчните стаи за групови, а не „всекласни” занимания, спортните комплекси и т.н., и т.н. А освен материалната база: къде са програмите, къде са специалистите за едно наистина необходимо „разнообразно”, но все пак хармонизирано  обучение, отнесено към психофизическите особености на подрастващите, къде е предвидимото и предвидено съчетание на полезното с приятното, на теоретичното с прагматичното, на традиционното с инновационното.... Тук може да се конкретизира още и още. Ама нещо не ми се види... от мъглата ще да е:)

Лично на мен, а предполагам не само на мен, ми омръзна „залудо работи, залудо не стой”, „докато мъдрите се намъдруват – лудите се налудуват” и други дълбоки мъдрости на народния гений, които се използват за политическо-социален инженеринг от управляващите ни в последните десетина години... И с всяко следващо „поколение” управленци, батакът – по-голям, а управията – все по-далеч.

И последно. От 17 декември на сайта със свежото име МОМН (асоциациите ми са много свежи, но уви – простонародно-наративни – МОМНьо ле, накъде си (т)ръгнало?) се мъдри поредната Програма... вече със SWOT анализ, та и екшън план... http://www.mon.bg/left_menu/documents/strategies/programa_MOMN-2009-2013.pdf (2009-2013)

Няма лошо да се привежда нещото си с т.нар. правила на проектните принципи. Но аз съм уморена от проекти... които завършват в нищото. Защото имам спомени и от гръмко приетата Програма за развитие на средното образование и предучилищно възпитание само преди две години (2007-2013) ... и то не къде да е от 40-то НС (7.06.2007). И тя се имаше за „визионерска” (средносрочна ). Нея там вече -  на сайта на новия МОМН, нямащ нищо общо с предишния МОНJ – няма и да я видите. Но може да се порадвате на поредното творение, придружено с умилителните призиви за „заедност” в успеваемостта на неизвестно какво и незнайно как от вече бившата министърка и настояща кметица на София (програмата е приета на 21 октомври 2009) .

Програмата – приета: рапорт даден - рапорт приет! Анализите тепърва предстоят, както се разбра – особено за издъхващото средно образование... и (патриотично) възпитание. Само БАН от тази „програма” вече е banned след изказването на хер Флик за „феодалните старци” и въпреки международния одит, който както винаги беше свободно интерпретиран от който както му дойде. Нещо ново под слънцето... на просветата? Не... задава се поредната мъгла. Която може и да се окаже под формата на целодневна карантина за „младежта”. Но едва ли нещо повече отвъд това.

Поне за сега. Освен екшън плановете (налицеJ), да видим какъв екшън ще свърти ББ. Щото той май се оказва еднолично управляващ всичко... чрез своите подставени лица. А чие подставено лице е ББ... нАуката мълчи. Но и това ще е до време. До следващия международен или частно рационален одит. Дали пък ще го дочакаме?




Гласувай:
2



1. andi2 - това за" хер ФЛИК " ми ...
17.12.2009 15:40
това за" хер ФЛИК " ми хареса
а колкото за целодневното обучение ---------->>>>> мисля , че нищо няма да се получи .
По-рационално е да го направят нещо като занималня , който иска да остава , кйто не иска в къщи
:)
цитирай
2. svoboda64 - andi2,
17.12.2009 15:49
Като имам предвид колко бързо децата се уморяват или се афектират, или други психофизически особености, които дори не могат да се сведат под общ знаменател за различните индивиди с онаследена (или придобита) нервна система, идеята ми се вижда безумна. Още повече на фона на прословутия ни български индивидуализъм. Тъй като наистина не е обмислено, а е просто... за да се запуши поредната пробойна (тук интрепретации могат да се докарат всякакви), направо ми се види бомба със закъснител. Дано да е поредната "димка"... щото иначе ще е не само пушек. Направо пожар... в днешните условия и с днешния ни всенароден манталитет и култура :)
цитирай
3. haralanov - Казват...
17.12.2009 16:54
ББ бил подставено лице на Валентин Златев.Кой знае..?Колкото до референдумчето...По-скоро е пушилка,евтин трик за отвличане на внимание.Защото четири месеца след провеждането на редовни парламентарни избори,вече има напрежение.А това не е нормално състояние.ТЕ го знаят това.И отпушват напрежение.Нищо повече.Това разбира се са си мои предположения.Ще видим...
цитирай
4. svoboda64 - haralanov,
17.12.2009 17:03
Както те спрягахме с Незир вчера (сигурно са ти пукали ушите) - чиста душа си. Четох я и тази връзка. Ама не е точно само и единствено... В. Златев (при всичките ми "уважения" към олигархическата му особа) няма чак пък такова "политикономическо влияние". За мен и това е поредната пушилка. Отвличане на вниманието от Октопода. С други думи - придаването му на вид на изглед на "персона" (с човешко лице). Ех, да беше точно така, пак щеше да се намери някой атентатор (не че го пожелавам). Ама не е точно така...

Отговорих ти... макар че това е далеч от темата. Това, което поредно замислят с БГ образованието, по ми пука. Щото то е дългосрочно-мимолетно. Като онова решение от началото на 90-те с 60-те неизвинени отсъствия като "право" на учениците. Ние и досега не можем да се преборим с последствията. А казарма? Американските модели в това отношение са познати. На четящите, отворили очи и уши...

А не... това не го искам! Слава Богу, че нямам още внуци да ги мисля в какви лапи ще попаднат! Под строй... в редичката... подстригани... и в никакъв случай неплачещи, негодуващи или ненаред. Щото иначе ясно ли ти е как ще се гледат десетки деца в продължение поне не 8-10 часа от един-единствен човек, пък било то и на смени от по час-два?
цитирай
5. haralanov - Виж ти...
17.12.2009 17:18
Чудех се вчера,защо ми пукат ушите!Мислех си,че ще да е от задаващия се студен въздушен фронт,а тя каква била работата...А иначе,няма страшно!На колко идиотии ще се нагледаме още!Имай търпение само!
цитирай
6. svoboda64 - haralanov:)
17.12.2009 17:23
Нещо вече много ми е къс фитилът:) Това ме плаши... За съжаление не само моят. А аз все още имам претенциите, че мога някак си да се самоозаптявам :)
цитирай
7. haralanov - Ааааа...
17.12.2009 17:26
То самоозаптяването е до едно време...
цитирай
8. svoboda64 - :)))))
17.12.2009 17:28
Тук съм няма...
Поздрави!
цитирай
9. анонимен - hgtIcRDzdUOjzXkdl
25.05.2011 04:07
Never seen a bteter post! ICOCBW
цитирай
10. анонимен - EuGnMRuLHkpZeMR
25.05.2011 15:30
zce8md <a href="http://kidehvucafsw.com/">kidehvucafsw</a>
цитирай
11. анонимен - kgpTFssw
26.05.2011 18:41
DsTusW , [url=http://yccuvnwcdcsr.com/]yccuvnwcdcsr[/url], [link=http://kncxasjhnnek.com/]kncxasjhnnek[/link], http://cdnlmptqffnt.com/
цитирай
12. анонимен - lMNhmIUwHNlNaHE
28.05.2011 17:01
p7KWSC <a href="http://ezqvtfzhmcum.com/">ezqvtfzhmcum</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3219356
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930