Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2009 13:20 - Bias - на верев:)*
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 1578 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 22.10.2009 13:36


Бяс изписано на латински е bias, а на английски това значи „пристрастност”
*
*
*

Напоследък е нетипично за мен да вземам „политически” пристрастни решения. Не защото не съм пристрастен човек, напротив – твърде пристрастна съм, но това противоречи на рационалната ми природа. И точно като човек, който еднакво се ръководи от страстите и разума си и знае пагубните последствия както на едното, така и на другото, все повече си застъпвам езика преди да реша какво може да се избълва в публичното пространство, пък било то и в тясната територия на кухнята ми или с други думи – този блог.

Днес обаче съм бясна поради „крайността” на моята дясна приятелка Верина http://www.verina.vesel.info/. Не че Верина няма право да бъде крайна, бивайки дясна, или да бъде дясна, бивайки крайна, но това ми напомня как крайността в оценките на случващото се – макар и морално защитимо, не води до общностно действие, което е целта на политическото. Капсулирането на дясното в последните години и заемането на позицията „ние сме правите (бивайки десни, ех тази игра на християнски символиJ), а вий, вий сте идиоти” – насочено към необозримата „маса-народ”, който видите ли не разбира (вярно само по себе си, защото управлението изисква достатъчно сложен комплекс от знания и умения, но и доза интуиция), накара същият този народ-електорат да си припознае Бат Бойко като „десен крак и лява ръка” – любимата кръстоска за успех на българина-тарикат. В това си наблюдение Верина е права, още повече в отнасянето му към СК и тяхното певедение „ни рак, ни щука” по отношение на коалиционното недоразумение-споразумение, в частност – по частичните избори за кмет на София.

Но не това е/беше причината за моят(а ) biasnost. В изложението й се смесват по особено пристрастен начин равнопоставеността на половете в кандидатурите за управление – и политическите достойнства на ББ-партия  в това отношение J (що, нима НДСВ не бяха първите, които направиха жените 35 % в НС? И какво от това?), низвергнатостта на „даскали(ци)те” и припознаването на Фандъкова като принадлежаща на съсловието, което има възможност да се издигне в очите на слепите чрез успешната й кандидатура и същевременно отвръщението от действията на СК, на които не им достиска или... каква е другата кваификация?... да издигнат свой кандидат в кметската надпревара. За мен това са различни полета на политическото, които имат допирни точки, но не се пресичат в сегашния казус по начина, по който моята приятелка страстно си е изляла душата.

За мен проблемът е друг. Нека всеки камък си тежи на мястото. Не разбирам защо г-жа Фандъкова, тази лъчезарна жена, трябва да се изземе от полето на образователното министерство – тази смрад, която трябва спешно да се разчиства като Авгиеви обори... в буквалния смисъл. Вместо това Папартията* (тук папа да се разбира в смисъл на „баща-бащица”J)  й вменява, че тя трябва да се занимава с урбанизъм.  Моите уважения към бързо учещите се и превключващи на всякакви писти и скорости, но смятам, че освен ентусиазъм, въпросният кандидат за кмет трябва да притежава и необходимите познания, дългосрочни виждания и проверими стратегии, а не само хуманизъм и добро сърце (като гарнитура към популизма на партията й).

В контекста на горните разсъждения смятам, че няма друга кандидатура освен тази на г-н/д-р или гражданина Дечев, която да е по-подходяща за градоначалник. Не само поради образователния му ценз, но и поради всестранната му политическа компетентност и гражданска и експертна позиция през годините. И ще гласувам за него. Дори ще му стана застъпник, ей така, защото ми омръзна „политически да ме организират” , да ми обясняват като на дебил кое е правилно или неправилно или да играят по „низките” ми страсти на хапана от кучета, газеща до глезените в кал и л***на по улиците, на произволно тънеща в тъмнина поради спрян ток, с надписани сметки за комунални услуги, потърпевща от прекрасната здравна, образователна, комуникативна и всякаква друга „инфраструктура” и ред други уютности, свързани с живота в големия град, наричан гордо „столица”, само развявайки ми клип с „добри идеи в добри ръце”. И споразумение между  „управляващите партии”, гушнати заедно само заради едната си принадлежност към ЕНП?!!!

Е, стига толкова! С гражданина Дечев като кандидат за кмет на блогърското общество може да е донкихотовско, но поне е демокрация на участието – от начина на издигане на кандидатурата до организацията на цялата кампания. Другото е „представителство на интереси”. Само че защо ли като в соц.вица ми се струва, че всички знаем чии са интересите J

* bias

P.S.Bias има много значения:

1.       Отклонеине; наклон

2.       Веревна кройка, верев, диагонален шев

3.       Предразположение, склонност, интерес

4.       Пристрастие

5.       Предубеждение

6.       Смесване, сфазиране

 

И понеже значи всичко това, а и много повече контекстуално, е добре за се помни. Както и че звуковата форма на думата не е случайна и носи отпечатъка на индоевропейския си корен J Това само така между другото. Между многото ни бесове и пристрастияJ)




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - verina
22.10.2009 13:43
!? Това ли трябваше да произведе разсърдване!?&))))
Права си, че много набързо и без да обяснявам съм намесила джендъра и политиката/управлението. Така е понеже и преди писах около начина, по който ББ играе по тази тънка струнка, помниш.

цитирай
2. haralanov - Аз я разбирам Верина
24.10.2009 15:48
Понеже съм политически пристрастен смятам,че Герб нямат нищо общо с Дясното!И като лична история на ,,неформалния,, им лидер и като политическо говорене и като политически действия.Типични популисти Герб са продукт на медийно-корпоративен проект но не и Партия с политическо бъдеще.Впрочем,това ясно се видя и с проекта на Крадлив дедо!
цитирай
3. svoboda64 - Прости ми задявката, haralanov
24.10.2009 15:57
Но мислиш ли, че аз не разбирам Верина? Дето сме израстнали заедно?
Проблемът е другаде. Той е в цялото политическо устройство, в представителната демокрация, ако щеш, защото тя вече не може да изпълнява функциите си, доколкото ценностите вече не са точно "класово" определени и аз не принадлежа нито на "ляв", нито на "десен" проект (в класическия смисъл на думата, да не говорим в нашенските му измерения, които са така усукуни, че не е ясно "лявото" ляво ли е, а за дясното - въобще:)
Проблемът е в предприемане на действие: илюзорно, донкихотовско или въобще. Защото ние сме добри "мислители". Но както се казва в едно по особено съчинение: "по делата им ще ги познаете":)))))))
цитирай
4. haralanov - Здравей,Свобода!
24.10.2009 18:38
Понякога наистина е все едно дали едно правителство ще е Дясно или Ляво,стига то да е способно да осигури на хората сравнително добър жизнен стандарт,спокойствие и усещането за смисленост.В началото на Промените,твърде обговарян беше т.нар.Шведски модел,който минаваше за ляв.Не знам дали Социалната Демокрация е възможна само в богата и развита Страна.Както и дали типично Десни решения в Политиката и Икономиката са приложими за страни като Сомалия и Бангладеш примерно.В България висок жизнен стандарт,такъв какъвто има в Норвегия,Люксембург,Швеция или Дания е НЕВЪЗМОЖЕН!По две простички причити(те са и повече от две).Първата е,че България е страна бедна откъм природни ресурси.Втората е,че населението и е застаряващо,на места силно циганизирано и гетизиранo,а и деморализирано.С подобни предпоставки е невъзможно и измъкването ни.Да не говорим пък за енергийната ни зависимост от Русия,както и вътрешната ни зависимост все още от неразграденият апарат на комунистическата ДС.Имиграцията не е престанала!Твърде много са хората,които не ги е еня Фандъкова ли ще е кмет на София или Теодор Дечев.Герб вълната ще се е спихнала след две години.В условия на Криза,всичко е краткотрайно.Самият аз ако имам възможност на секундата бих изчезнал.Ако Демокрацията е също в Криза,какво се случва след това..?
цитирай
5. svoboda64 - haralanov,
24.10.2009 23:25
Прав си, че проблемът не е в етикирането. Но точно защото в момента се занимавам теоретически с шведския модел, пък и датския (който ми е особено любим и пристрастен, защото в личен план от датчаните съм видяла само добро) все по-песимистично се настройвам към собствената си самогетоизирана нация. Когато нямаш усещането, вътрешно вграденият механизъм - възпитава се, факт! - за солидарност, за упорит всекидневен труд заедно с другите да си изработваш решенията, колкото нерви и време това да ти отнема, няма как да се получи. Продължавам да твърдя, че ние сме "невъзпитана" нация. А няма признаци да осъзнаваме, че там ни е основният проблем :) След като не признаваш проблема, няма как да го разрешиш. Всичко останало е "експертно" знание и все някой го държи. То може да се сподели, но дали някой ще иска да го следва? Много сме самомнителни, Хараланов, провинциално затворени, гарнирани с мания за величие - тук визирам сума сумарум на това, което представляваме като нация, народ, народонаселение... както искаш го наречи. Приятелите ми непрекъснато повтарят (че и Верина включително), че спасението е поединично. Аз не вярвам в това. Ако беше така, щяхме да живеем в джунгла, а не в общества. Не че нашето не сме си го превърнали в джунгла.
А кризата е възможност. Точно защото тогава всички са притиснати. И може би някои осъзнават, че от нея изходът не е поединичен (нищо че ЕС по-скоро показва обратното с повечето си действия).
Русия е сила и тя не бива да се подценява. Според мен, това беше една от основните грешки на Иван Костов и правителството му. Разбира се, не трябва да се слагат и наколенки, но когато си "малък", трябва да си много дипломатичен така че хем да запазиш собственото си достойнство и интереси, хем да не изгориш мостовете след себе си. Те затова казват, че политиката е виртуозност. Там където не можеш да достигнеш качеството, се стига до к....варлък и слагачество. В това отношение се сещам само за Иван Асен ІІ и за цялата му индивидуално укорима биография, която обаче го е направила "могъщ владетел":) Парадокси-парадокси...
Нека спрем дотук засега. Не съм черногледа. Препоръчвам ти го и на теб. България винаги ще я има. По ред причини. И да, няма да изчезнем. Друг е въпросът, че дълго ще си плащаме "верисиите". Оптимист съм в едно отношение... като гледам младите, включително момчетата ми как се борят да останат тук и отказват да ходят на "гурбет". Животът не е само ядене, обличане и отходни дейности. Той е, колкото и тривиално да звучи "любов", а нея я получаваш и съответно ответно даваш на "близките си" - онези, с които животът те е събрал по кръв, роднинство и през ситата на приятелството. Това е огромна инвестиция, която не може да се разпилее от няколко калпави правителства, криза и обща манталитетна посредственост.

“Заровен в безнадежността като в жарава
този живот от всичко го боли,
но все пак продължава, продължава. Продължава ли?....”
(Мирела Иванова)

:)))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3212009
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031