Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2009 15:13 - СИНЯ ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 1557 Коментари: 6 Гласове:
0



*
*
*

Черешовата задушница си е като всички поминални практики за осъзнаването на единството между минало – предците, завършилите зимния си път, и настоящето – на сега бъхтащите се по синурите на объркания свят. Разликата между другите и сегашната е, че точно Черешовата се възприема като времето на раздяла – душите, за които се вярва, че са били пуснати от отвъдното, за да навестят своите близки, да им дадат утеха и напътствия, сега се прибират отново, оставяйки земните жители на своите си радости и тегоби. Времето на единението е и време разделноJ

Винаги са ме впечатлявали странните съвпадения на знаци и символи. Такъв виждам и в това, че точно ден преди „първите” избори – за европейски парламент, за по-голямото обединение – ние празнуваме „задУшница”. За „душата” ни са утрешните избори, за онова развитие, което е по-скоро вътрешно и нетолкова материално забележимо: за установяването на принципи като средищни за самото ни съществуване и добруване, за превръщането на „отвлечени” каузи в практически стратегии на всекидневието ни, за огражданстяването ни в един универсален план.

В същото време онова, което наблюдавам е „зАдушница”: задушени сме в много приказки и малко дела, объркани сме от дребнотемието на заливащите ни нещастия, които сами си причиняваме от недалновидност и прибиързаност, от вземането на късогледи решения, които да закърпят дупките на вече безкрайно разнищената и на практика самоотчуждаваща се групова (или национална) цялост. Въглеродният двуокис от съвместното ни дишане във вратовете си един на друг а е стигнал апокалиптични размери. Той не трови, той просто ни кара да сме на границата на припадъка и да не разсъждаваме адекватно. Освен това води до забавяне на реакциите и обща слабост на организма (в буквалния биологичен и преносния социален смисъл).

Затова ми хрумва една друга аналогия: синята кръв, която сме на практика в момента, е венозна кръв.  (въглеродът придава синкавостта на деокислената кръв) Тя се движи много по-бавно от артериалната и е подбутвана от венозни клапи, за да не се върне обратно и да се получи стаза в някой от органите или системите. Същевременно венозната кръв е тази, която трябва да пропътува пътя до белите дробове и да осъществи обмяната на въглеродния двуокис с кислорода, за да се захрани организма с енергия (или прана). Мисля, че респираторният център в medulla oblongata отдавна бие тревога. В постъпателното си движение не трябва да се оттичаме назад, въпреки всеобщата умора и насажданото с години неверие във (функционалното) ни предназначение.

„Синята” кръв ще ни помогне да изввървим пътя от днешната „зАдушница” до утрешната „задУшница”. И тогава ще можем да си отдъхнем, че не сме предали предците си, които пазиха до последния си дъх и си отидоха от този свят с идеалите си за общностно живеене основано на почтеност, компетентност и солидарност, предавайки щафетата на нас по тяхното осъществяване.  Ако го осъщствим, децата ни може пък да повярват, че не всичко на този свят е корупция (развала) и личен егоистичен интерес.  

Тежка, но не непосилна задача. Поредна мобилизация... по изчистване на социалното кръвообръщение от отпадните продукти на метаболизмаJ  




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shturec1 - Отпадните продукти
06.06.2009 15:25
не се почистват лесно, както го доказа и "Националния кризисен щаб" на управляващите.Боклуците в нащето общество са твърде много и затлачват системата на "метаболизма"
цитирай
2. haralanov - Аз ще гласувам за Синята Коалиция
06.06.2009 15:27
Днес и на мен по телефона ми се обади Сергея.На запис естествено.Кандърдисва ме,да не си сменям кръвта.Демек,да гласувам пак за тях...изпитано било нали...Аз пък имам нужда от свежест и кислород и въобще няма да го послушам!Защото послушам ли го,ще наследя и Обръчите от фирми на Ахмед,а пък е всеизвестно,че те са в интимна прегръдка помежду си!Поздрави!
цитирай
3. svoboda64 - Прав (а) си,
06.06.2009 15:28
Това не означава, че трябва да се примиряваме с положението и да си гледаме работата отгоре-отгоре, подобно на "правителствения кризисен щаб':)
цитирай
4. svoboda64 - Haralanov,
06.06.2009 15:31
Имам чувството, че Сергей се е обадил на всички... освен на мен :) Дали да се чувствам игнорирана или... просто щастлива, че е известно кой кой е в BG-to?
Поздрави!
цитирай
5. анонимен - verina
06.06.2009 22:33
Е, това наистина е смешка. Явно някои са толкова ясни, че не се хабят да им звънят дори:)
цитирай
6. evrazol - Чак сега разбирам рекламното послание...
07.06.2009 13:55
БТК - за тебе е ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3219566
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930