Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2009 00:31 - Тюрлю-гювеч ala Bulgarian
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 1950 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2009 00:42


Уморена съм: нито ми се четат, нито ми се пишат глупости. Когато битието ти се сведе до basic necessities нямаш много време за luxuries от рода на това да пишеш-бришеш и кореспондираш с не по-малко объркани индивиди от себе сиJ

 Затова се отдавам на клюки и бегли неглиже разсъжденияJ

***

Разбирам, че ЕС и най-паче България (Румъния, Сърбия, Словакия и друженс „източни”) били пострадали от нещо като „газова криза”. На което един от „нашите” студенти - разбирай туркоезични, обучавани, за да знаят и български -  отцепил: „Госпожо, Русия не пуска ГАЗОВЕ”J)

То Русия нищо не пуска, но това е друг въпрос, който Гоце и Сергей ще трябва да изследват с исторически и прогностичен инструментариум. Предварителният и следварителният резултат е ясен за цял един народ, макар и безсловесно български. Но не и за тях: „хибридните отрочета” – отломка от една предишна епоха, която не само не иска да си ходи, но и вещае ледников период за политическата система и оцеляването на динозавъра „България”J

***

От друга страна се научаваме, че един „набеден” артист по име Давид Черни направил исторически-носталгичен ескиз-инсталация на тема „Турска тоалетна”, която по необясними - от  гледна точка на евроатлантическата и ЕС-принадлежност - разнородно-припокриващи се позицииJ съвпадала с териториалната – все още – цялост „България”.

Тук в душата ми настъпи смут и недоумение. Някакви държавни „глави”, да не употребявам друга дума, която ми е по на устата – се заизвиняваха. Еврократите дори пък издействаха „черно фередже” пред турската тоалетна-България. За мен, това е точно като да се каже „Царят е гол”, всички да го виждат и пак да твърдят, че той "не бил съвсем неглиже”.

Е, братя, до „тоалетна”  - аз бих се изразила по-грубо, макар и полунаучно- до cesspool (клоака) се докарахме, но пак не си го признаваме, а искаме и другите да го отрекат. Щщото.... то е българска гордост от „високи сини планини, реки и златни равнини” – не че нещо остана от тях, но в националното въображение те все още са недостижима величина, отдавно реално срината и задмината от бетона, туризмо-наносната мръсотия и човешкото безхаберие...

Що пък чужденците да не ни го напомнят? Ех, Иречек, Иречек... полудостойни потомци имаш. Само дето ги достраша да си застанат зад думите и образите. Не точно като теб, който ни търпя мизерлъците и ни изтипоса в неувяхващото по своята свежест:

Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....."

К.Иречек, 13.12.1881

 

Само че в последното ми е все по-трудно да пребивавам предвид финансовата криза и недостойността да бъдеш „общественик”.

Последната фраза ме отпраща до две категории хора. Първата е „платените общественици”, демек „поли-ЦИци-те”. Не, не е грешка: става въпрос за патологични цицомани. Т.е. хора, които ако нямат „(финансови) вимета” около тях, ще си ги създадат от нищото само и само да „цицат”. С тез, последните, посмъртно нямам нищо общо (само съм учила деченцата им, по неволаJ). Виж, за другите, идеалистите-студентчета, ме е яд. Те все още си мислят, че с гол, неориентиран ентусиазъм нещата се постигат. Елате ме питайте мен, пък и дяда ви СлавейковаJ „Все за другите залягах/трябва, казвах, тъй е ред...” Само ще напомня за тях и други „неориентирани” какво е „замразил” Обама (друг чешит, който или наистина е идеалист, или добре го докарва „на фаца”, т.е. за пред хоратаJ)

-          Замразяват се заплатите и „подаръците” на членовете на кабинета от лобисти.

Ейъ, Обама, я ела се поразшетай и из нашия парламент, че землякът ти (поне по рождение) Георги Пирински хич нещо не може да ги озаптиJ)

***

Мда...

Тук преминаваме към последния finishing Ъкорд:

-          Не можем да се „съюзим”, дори не можем да се бунтуваме като хората, защото все още няма „индивидуация”. А индивидуация няма, защото майка Ви и баща Ви не са Ви били, когато сте повтаряли чужди мнения, преди да си създадете свое. Аз децата съм си ги била за това. И продължавам да ги бия. Как да се съюзим като не знаем кой на какво мнение е? Като „мучащите” не могат дори да наподобят „мнение”?

-          Но още по-страшно е, когато „съюзяването” е на „финансова” основа. Парите не миришат, нали? Но ценностите, или по-точно – тяхната липса – вони, та се не траеL

Страшно е, гсуда офицеры.

За вся остальная... просто дори не иде реч...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - От Незир
23.01.2009 09:19
Свободке,
знаеш колко те обичам!
Гледам, пак не си спала.
Не разбра ли? - това е положението!!!
На никой не му пука за нищо.
Щом няма воля, нищо не се получава.
А за студентите...
Нима преди 20-на години не бяхме същите идеалисти!?!
цитирай
2. eien - А депутатинът Емил Константинов (61) за ин виво,
23.01.2009 14:27
ин виво? Също става.
цитирай
3. haralanov - Хм...
23.01.2009 18:48
То да е тюрлю-гювеч,иди-дойди!Без извинение-чист бълвоч си е!Поздрави и...от доста време чаках да напишеш нещо!
цитирай
4. rummi - това за собственото мнение
23.01.2009 21:58
и мене ме озадачава. защо повечето хора не ИСКАТ да мислят?
цитирай
5. svoboda64 - Незире,
25.01.2009 09:38
Проблемът на "българите" (в етимологичен превод "чужденците") е, че винаги са се спасявали по единично и на групички. Но дори и в г"л"упичката един е този, който опъва за останалите:))

А студентите винаги са били идеалисти, защото им липсва "академичното" знание на по-възрастните, че манталитетът (като компонент от социалната структура) е нещото, което се променя най-мъчително бавно и то под непрекъсната "външна" целенасочена принуда:))

I love you too, as you know very well:))
цитирай
6. svoboda64 - eien,
25.01.2009 09:40
Знам за случая най-общо... така че ще се въздържа от коментар. Или може би само ще вметна: "не питай старило, а патило" :( Чудя се дали преди да се изберат депутатите не трябва да се иска публикуването на свидетелствата им за съдимост и медицинското им свидетелство от психодиспансера:)
цитирай
7. svoboda64 - Здравей, Хараланов,
25.01.2009 09:43
Предполагам, че все по-рядко ще пиша:) Просто психо-физическото ми натоварване е огромно и рядко ми остава време да погледна встрани от всекидневната си траектория, в която укротяването на чужда енергия и целенасоченото й интензивно обучение са изстискващите здравето и умствената ми енергия приоритети:)

Поздрави!
цитирай
8. svoboda64 - rummi,
25.01.2009 09:45
Знаеш как е:) За един Водолей най-непонятното е как така няма да имаш собствено мнение, пък дори то да е диаметрално противоположно на целия свят!

Още веднъж поздрави за ЧРД и много гънчици от смях по бузите:)))
цитирай
9. rummi - напмни ми, че
25.01.2009 23:36
напоследък като че ли се смея по-малко.

ще се поправя :-)))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3211933
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031