Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2008 14:00 - В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 3574 Коментари: 13 Гласове:
0



Има нещо тъжно и знаково, че в една от най-тежките, най-отвращаващите години на Прехода... от нищо към нищо... Денят на народните будители съвпада с Архангеловата задушница. Сякаш и календарът се е впрегнал, за да ни отвори очите, че нещо изпускаме, че тотално нещото „наш живот” не е наред.  Затова сякаш трябва да ни се натъртва, да се тавтологизира и каскадира, та белким нещо достигне до фрагментираното ни съзнание, подсъзнание, полусъзнание...

В навечерието на Деня, когато се почита будната съвест на националната ни група и общия дух на предците, но вече конкретно като наши родственици, се оказваме заобиколени от Карнавал по Бахтиновски. Когато материално телесната долница ще ни учи как да тачим духовното извисяване, как да се стремим към духовни хоризонти.

Извадките от днешната преса са потресаващи:

Премиерът Сергей Станишев ще изнесе днес първия урок по родолюбие с осмокласници от 35-о СОУ "Добри Войников" в София - училището, което той е завършил, съобщава правителствената информационна служба.  

В навечерието на деня на народните будители - 1 ноември, Станишев ще постави началото на инициативата "Урок по родолюбие" за отбелязване на 100-годишнината от независимостта на България, се посочва в съобщеинето. Правителството отдели за инициативата 50 000 лв. 

Идеята на кампанията е в годината, в която България чества 100 години от обявяването на независимостта, 100 изявени българи да се срещнат и разговарят с ученици от 100 български училища, уточняват от правителствената информационна служба. Целта била те да поговорят за това как човек може да бъде успешен българин в съвременния свят и защо имаме самочувствието, че сме българи. 

В момента се изпращалил покани за участие до известни личности с принос за съхранението на българския дух и утвърждаването на националната ни гордост и самочувствие. Сред потвърдилите досега желание са министрите Пламен Орешарски, Меглена Плугчиева, Евгети Желев, Николай Василев, както и представители от българските медии - Ани Салич, Силва Зурлева, Милен Цветков, Драгомир Симеонов.
 

http://dnevnik.bg/show/?storyid=573903

Не мога и да си представя плявата, която ще се изсипе на главите на нещастните "подростки", попаданали под обстрела точно на тези „лица”: да бъдат помпани с национална гордост и самочувствие! Като същите тези -  а предполагам и другите, засега неспоменати, но със сигурност "заявили желание", от правителствения short-list на "достойните" да бъдат поканени за делото:) - всекидневно ни разтрисат с "поведение", от което да възненавидиш националната си принадлежност. Поведение, точно обратното на онова, което националната ни група предава(ше) от поколение на поколение чрез комплексния параметър на ЧЕСТНОСТ, СПРАВЕДЛИВОСТ, ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ, ЛОЯЛНОСТ КЪМ ИДЕАЛИ, СОЛИДАРНОСТ, ВИЗИОНЕРСТВО. Национален идеал, нямащ нищо общо с вулгарното, насаждано от средствата за масова дезинформация, понятие за „успешен българин в съвременния свят” и мат.базата за съответното самочувствие, че „сме българи”. Аз не искам да съм българка редом с такива „съвременни герои”. Нито да бъда приспивана от „будителните” им слова.

Затова утре ще чествам „мъртвите си предци”, които са много по-живи в съзнанието ми от мимолетния полет на политико-културните ни еднодневки. Нека тези днешните  ги съди Бог и Историята. Най-вероятно ще ги складира в народната памет като назидателни примери от секцията „Не правете като тях да не станете за смях”. Или ще ги накаже със забрава.

Дотогава, а и за да настъпи по-бързо това време, на нас, останалите будни, ни се е струпала много работа. Затова утре колегите ми и аз пак ще работим.  Както всеки „празник”. Всъщност ние нямаме такъв ден - „празен от работа”J Независимо от факта, че тя е „невидима” или по-точно трудно видима за вторачените само в материалното. Доказателство за немарата към работата по Духа е повсеместното тегаво усещане, че сме в „безвремие”. Всъщност времето си е на мястото. Просто е оперирана паметта, прекъсната е приемствеността във знанието... Затова и целокупно изглеждаме като невменяеми, като лудо щуращи се напред-назад, без цел и посока.

Честит Празник на още паметливите! На другите пък – честит празДник... Всеки с мярата си, с аршина си, с моженията си...

Не се гаси туй що не гасне...

Не можеш да запалиш туй

що нито може да пламти,

нито сърце има да гори...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За да ти стане още по-хубаво:)))) ...
31.10.2008 16:35
За да ти стане още по-хубаво:))))
http://dnevnik.bg/show/?storyid=574289
И между другото, наспроти теб, да кажа: дано най-сетне угасне пламъка на бългАрщината, дано се престане най-сетне с този "български дух", дано наместо тази гордост, че съм българин, се настани траен срам и непоносимост към тежки отживелици, защото иначе всички ще изперкаме, при това в скоро време.
Бог да пази Кралицата!
цитирай
2. svoboda64 - Веринко,
31.10.2008 16:41
Ние "сме" кралицата (не визирам себе си, а целокупната бълг? жена:)))))
За еколозите съм наясно, за ужилените евркрати - тоже, за антиевропеизма на правителството ни (дали само негово?) - хич и не ми се дума.

Но занма едно: групова памет ще има, нуждата от нея също. Въпросът е какво правим с нея. За какво я използваме. Какви "уроци" извличаме.

Националната групова принадлежност няма скоро да изчезне като обединяващ знак. Затова ми/ни се ще да има повече смисъл в това "използване":))))

Hug yourself, elusive:)
цитирай
3. haralanov - Мдаааа...
31.10.2008 17:10
Станишев стана учител по родолюбие...Ах,колко съм горд,че съм българин!Толкова е умилително...
цитирай
4. анонимен - Грешиш. Кралицата е една и властва ...
31.10.2008 17:11
Грешиш. Кралицата е една и властва над вълните (и ветровете):)

Мога да се идентифицирам само и единствено с групата на хората, които са крайно отвратени от това:
Според Станишев не много нации могат да се похвалят с космонавти и с богато културно наследство, както България.
(За космонавти не съм се интересувала, но за културно наследство мога да докладвам: всички европейски (и не само) "народи" имат богато каквото.
И от това:
Според него наистина природата не се опазва – но причината не е застрояването, а изхвърлянето на боклуци.
А литераторът не може да не се развесели, когато види, че "Аз съм българче" е успешно заменено вече от "Отечество любезно".

цитирай
5. svoboda64 - Хараланов, Хамстер Станишев по...
31.10.2008 17:29
Хараланов,
Хамстер Станишев покрива всякакви територии. Изживява се като новатор. То и "българин" за него е вид новаторство като се има предвид семейния му и партиен произход:)))
цитирай
6. svoboda64 - Darling,
31.10.2008 17:35
"Грешиш" може да каже само ... учител(ка):))))))

Кралиците са всъщност 4, ама нейсе... (на земята, на водата, на въздуха, на огъня). Кой/кого с каква стихия отъждествяш и представа си нямам:)))

Миличкото чавдарче Станишев още не е дорасло за културна компаративистика. То може да брои до едно: една партия, "подопечния народ" на едната партия, земята на "едната партия", природата - външна и вътрешна - НА (принадлежаща) на едната партия....

Да правиш разлика между боклук и "боклук" също изисква съответната културна подготовка, don't you think? Не може "партийното" дете да разбере, че артефактът "боклук" е рожба на "боклучаво мислене":)))

Литераторът няма какво да се гнет(в)и: просто минаваме не само политически, но и индивидуално в категорията "безличностност":)))))) Ех, любимо мое езикознание!!!
цитирай
7. анонимен - за Нейно величество
31.10.2008 18:03
Long may she reign:
May she defend our laws,
And ever give us cause
To sing with heart and voice
God save the Queen.
Ама и аз давам урок по родолюбие, бе, пиле:) Я вземи изтрий моите глупости - каквото имах да казвам, рекох на моя територия. Просто урокът по родолючие ми се случи като маслинката на мартинито.
цитирай
8. avangardi - Денят на будителите!
01.11.2008 18:53
Първи ноември е паметен ден от Вечния календар на България. Подобно на 24 май той е част от нашия дух, от нашата съвест. Духовно усещане. Реквием не, а възхвала на възраждащата се сила в нашите корени. Поклон пред знанието...
цитирай
9. svoboda64 - Илче,
02.11.2008 21:53
Усещанията на хората са различни. Житието-битието ни не поднася особено много усещания за духовност и за всеобщност (поне като стремление) към духовността... Духовността не е думи. Тя е практика. Когато я няма практиката, си отива и духовността:)

Поздрави
цитирай
10. lava - От извора
03.11.2008 00:04
Присъствах на срещата в учителската стая с единственното намерение да погледам сеира на натегачите. И докато раболепно очаквахме височайшето посешение се заговорих с колегата Тонев. Той говори малко, но каквото каже все е на място. Та той сподели, че неговите ученици (втори или трети клас, не помня) много възторжени го помолили да ги пусне да си вземат автографи от министър-председателя. На което той кротко обяснил, че техните бащи са хора много по-достойни от един човек, който времемнно и за кратко е на власт. Освен това в библията пише: "Не си създавайте кумири".
Срещата завърши с думите на учителката по литература, която много фино намекна, че въпреки отношението на правителството и министерството на образованието има много стойностни учители, които достойно изпълняват своята мисия. Камерите снимаха Станишев, а г-жа Кастрева побърза да изведе драгите гости с извинението, че учениците ги чакат. Това не сте го видели в новините, нали?
В този ден не си предадох уроците. Говорих за друго и се надявам, че въпреки крехката си възраст моите шестокласници са ме разбрали.
Снощи преживях нещо невероятно - поради грешка в мен попадна една покана за избрани, та успях да посетя преставлението на Камен Донев в НДК. Два часа той не спря да говори, пее и танцува.
Да ме прощава станишев, но урокът по родолюбие се състоя на сцената на НДК, а не в класната стая на 35 училище.
P.S. Синът ми, който също беше на концерта с голяма група приятели сподели, че докато се прибирали, спонтанно са играли хоро по улиците на София (вдъхновени от спектакъла).
цитирай
11. svoboda64 - Много благодаря, lava,
03.11.2008 15:21
За споделеното от "извора". Все пак е добре някъде, макар и като коментар, да е отбелязано, че българските учители не са така сервилни, както се опитаха да ги изкарат медиите.

Радвам се за преживяването ви - твоето и на nav - с Камен Донев и въодушевлението, което той е внесъл в душите ви.

Поздрави и дано ни остане време за едно махленско кафенце:)
цитирай
12. анонимен - old navy online coupon code
29.07.2011 00:51
Accccilag <a href=http://quizilla.teennick.com/stories/19786815/old-navy-promotion-rules-tips-for-cash-conscious-purchasers>old navy coupons</a> Ldlfyhifg
цитирай
13. анонимен - xanax
01.09.2011 21:59
I arrived here to get entertain, and I think I got just that, the just gripe is, I could have more. Please keep on posting. I beg of you. Your one as well as within the best of enthusiastic fans. P.S. dont quit now ok, I got you stroke up for lots more hehe.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3217642
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930