Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2008 14:07 - За второстепенния мой герой
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 1855 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Напоследък си мисля какво прави човека герой. Някога ни учеха, че това са извънмерните усилия за благополучното разрешаване на определена трудна ситуация. Не от типа герои Биг Брадър или Запалко-бръмбаро-гейт, с които ни облъчва съвременната е- действителност.

Вярно е, че човек живее така какъвто импринт са му задали обстоятелствата и родителите. Малцина са онези, които разполагат с достатъчно енергия и воля да счупят първоначалния калъп или да го доразвият и облагородят в своя „духовна” полза.  Обикновено те са „второстепенните” герои на историята: онези, които не са разсейвани от светлината на прожекторите, а работят, за да изградят себе си, да се превърнат в self-made man.

Моето остаряло преждевременно голямо” дете е от този вид на динозаврите, които всичко си правят сами. Сами са си господари и на грешките и на успехите. Не се оплаква и непрекъснато търси разрешение на многобройните си битийни проблеми. Роденият в средата на 80-те беше директно захвърлен в дълбокото на всякаквите кризи: семейно-поколенчески, финансови, социални, образователни, морални... Но някак си нито веднъж не се уплаши. Притеснен и потиснат дълго време – да! И то най-вече, че не изпълнява „нашите” мечти. От друга страна,  много наясно от невръстна още възраст, че се е родил да следва собствените си.  В 6 клас вече бе облепил къщата с плакати: „Следвай мечтите си! Няма кой да го направи вместо теб!” и „Лудите сме на изчезване!”

Детето, което никога не сме давали за пример, защото така и не стана „отличник”. Детето, което правеше всякакви щуротии и непрекъснато ни „излагаше”, високо заявявайки истините си или открито неподчиняващо се на лицемерния социален ред. И досега не мога да го накарам (с редки изключения) да бъде куртоазно любезен, ако дълбоко в сърцето си отхвърля/не харесва определени хора, пък били те и наши роднини или приятелски семейства.

Та точно това „непокорно” дете е породата, от която се раждат предприемачите. Ама истинските, а не измислените – с по 160 апартамента на кредит... заради тате-чичо владикаJ Замислих се колко хора биха го отминали на улицата, водени от предразсъдъците си, че се явява „второстепенен” герой на времето си. Както и не биха го запомнили от клипчето в Нешоуто на Нед (което можете да видите след поста). Без да знаят, че за да снима Нед щуротиите си с разбиване на автостъкло със свещ, някой преди това трябва да е създал условията за снимките. Че това хале, на чиито врати думка, е трябвало да бъде превърнато от някого в гараж. Че небрежно представеното „автомонтьорче Насо” върти екип от връстници, изкарващи си прехраната с автомонтьорство, за да могат да ходят в свободното си време да се състезават. Че за да съществува това място изобщо е необходима огромна енергия, упорство и дори инат, а се захранва и възпроизвежда с почти денонощен  физически и умствен труд, с безкрайно въображение. Далеч от светлината на прожекторите. На практика от едно дете, което днес навършва 23J.  

Честит рожден ден, Насьо-Прасьо! За другите – второстепенен герой на епохата; за нас - като родители,  - радост и утеха; за мен – като учител – надежда, че голяма част от връстниците ти ще са като теб и приятелите ти...

Стискаме палци и чакаме да се върнеш с поредния приз от ралито в Кюстендил!

А дотогава... някой трябва да труди в мините на цар СоломонJ За да изработи необходимите ни диамантиJ...



Тагове:   мой,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rummi - Честит рожден ден! Щастие на рожденика!
12.10.2008 15:06
Честит семеен празник!


цитирай
2. svoboda64 - Благодаря, Румка!
12.10.2008 15:11
Да ти "се връща с колата", както казва Народът:)
Весела неделя и на теб!
цитирай
3. viki11 - Чудесен разказ. Бих искала да до...
12.10.2008 18:05
Чудесен разказ.
Бих искала да допълня, че всяка епоха и поколение си има свой тип герой. Той е различен в различните години.
И често съм споменавала, че майките с деца, особено самотните, които са купища, със сълзите на очите, които съм срещала, в годините на прехода, са героите на нашето време. Те преживяха големи несгоди,, унижения, жертваха здравето си, за да отгледат своите деца, без помощ от бащите, както е заложено в политиката на страната, без средства, тъй като социално слабите са в тежест на държавата... Некъв кошмар. Те са истински герои. Най-трудно е да "произвеждаш" жива плът...
цитирай
4. svoboda64 - viki11,
12.10.2008 22:40
Животът не можеш да го измислиш, за да пасне на някакви схеми, както се опитват да ни убедят господа управляващите. Затова ни се налага всеки ден да го "произвеждаме" в жива плът и дух. И това му е най-хубавото, защото е и най-истинско:)
Поздрави
цитирай
5. анонимен - verina
14.10.2008 20:58
Greets. da e zhiva i zdrava veznickata. Letim!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3219613
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930