Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2008 22:23 - BURNOUT
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 10099 Коментари: 28 Гласове:
0



Изцедена съм, отбивам всякаква работа и се влача по дирите на безследно изчезващото време. Придружаващата симптоматика на това “хронично неразположение”, което се задълбочава с времето, ме накара да се поровя из интернет и да си поставя по-сериозна диагноза. Тя гласи BURNOUT.

 

За да не преписвам изцяло Мая Николова, “BURNOUT” ИЛИ СИНДРОМ НА “ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗПЕПЕЛЯВАНЕ”, си позволявам да ползвам части от нейните професионални (медико-психологични) описания, за да продължа с разсъжденията си нататък (източник: http://www.msobshtestvo.org/resources/Burn_out.doc).  

 

1. За Синдрома Burnout

 

Синдромът e открит от Фройденбергер, който го локализира като “професионално заболяване (изпепеляване)”, наблюдавано от него сред работещите в социалните служби на САЩ. (Freudenberger H.J., 1974, Staff Burnout; J Soc Issues;1974; 30; 159-165).  Той го обобщава като физиологично, емоционално и умствено изчерпване, характеризиращо се с хронична умора, чувство за безпомощност и безнадежност, развитие на негативно себевъзприятие и отношение към работата, живота и другите хора. (по М. Николова)

 

Лирично отклонение 1: Логично е синдромът да стане видим именно там и по това време - 70-те години, които канализират бурното развитие от 60-те, с десегрегацията и други социално-мелиоративни движения. Социалните служби на САЩ са изключително активни в разрешаването на “социални и социално-психологически конфликти”, те са медиатори в заредена с противоречия среда, в която крайният индивидуализъм на обществото стоварва цялата отговорност за успеха или неуспеха на даден индивид върху самия него. Същевременно, за да се запази социалния мир, социалните служби са натоварени с ролята на “санитари”, които да улавят потисканото и/или избликващо недоволство и да го канализират: да връщат “бунтарите”, “изпадналите”, “неудачниците” в отредените (им) килийки на социалната пита, откъдето няма да вредят на всеобщия просперитет и евентуално на самите себе си. Хитро: санитарният минимум е осигурен! Само че, поради съображения за “ефективност”, заетите в социалната сфера са сравнително малко на брой, съответно крайно претоварени и ... относително ниско платени. Там отиват да работят предимно “идеалисти”, които смятат, че с личната си енергия ще успеят да компенсират социалната несправедливост и да ... спасят Света. Вместо това се оказват в капан, който има следните стадии:

 

“1/ Стадий на “медения месец” – по време на тази фаза, индивидът е значително удовлетворен от своята работа. Големите надежди и очаквания, творческата свобода на работното място създават у него високи очаквания. Ако тези условия липсват, синдромът се развива изключително рядко защото още в самото начало в работата не се влагат много сили и надежди.

2/ Стадий на пробуждането /отрезвяването/ - в тази фаза, засегнатия започва да разбира, че неговите очаквания и надежди по отношение на професията, работодателя и колегите са били малко прибързани. Работникът вижда, че професионалните му очаквания са били високи и донякъде грешни. В резултат на това откритие той започва да работи по-интензивно и по-продължително. Подлагайки се на допълнителен стрес, надявайки се да реализира по този начин мечтата си. Жертвите на “бърн аут” стават вяли, уморени, фрустрирани, губят увереност в силите и професионалните си възможности.

3/ Стадий на загуба на работния тонус – през тази фаза повишеният интерес към работата постепенно отстъпва и се заменя с постоянно раздразнение и чувство на умора. Много често се изменят ритъма на хранене и сън. Страдащите от синдрома често намират странични теми за занимание, за да компенсират стреса, на който са подложени. Нерядко се увеличава консумацията на алкохол, медикаменти, наркотици, развива се повишена страст към пазаруване. Губи се интересът към работата и  се снижава продуктивността на труда, едновременно с това се увеличава цинизма и  критичността по отношение на работодателя.

4/ Стадий на пълно “изгаряне” – между първата и тази, последна фаза на протичане, могат да преминат години /средно 3-4 години/,  но понякога са достатъчни и само няколко месеца. Основният симптом в тази фаза е чувството на отчаяние. Страдащият се чувства “изцеден” и единственият изход който вижда е напускането на работа, като в същото време не желае и не може да избяга от отговорността за нея. Последиците на “бърн аут” могат да бъдат – мозъчен инсулт, нервно-психическо изтощение и дори поява на суицидни мисли. По-голяма част от страдащите се смятат за виновни за случилото се и вследствие на отчаянието не виждат изход от ситуацията.”

(М. Николова, цит.съч., с. 2-3)

 

Освен стадиите, burnout-а си има и разгърната симптоматика, наречена от мен “сюжетните линии на отчаянието”:

 

  • физиологична - хронична умора,  поражения в имунната система и предразположеност към простудни и вирусни инфекции, главоболие, гастроентерологични разстройства (гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника), загуба на тегло или рязко увеличаване на теглото, разстройство на съня, хронична раздразнителност, свързана с поражения в жлъчката и черния дроб, обща астеничност и др.
  • когнитивна  – ригидност в мисленето и действията; дистанциране и отбранителна нагласа спрямо проблемите, които трябва да разрешат; свръхкритичност или отрицателно и(ли) цинично отношение към работата и колегите, незаинтересованост, спадане на интереса към всичко,
  • емоционална – чувство за “професионален”, а често и житейски провал, ако индивидът се отъждяствява с работата си, “безпричинна” паника, породена от  чувството за безпомощност, безнадеждност и вина по отношение на търсещите помощ, скука, раздразнителност, намалена чувствителност, минтелност и недоверие в хората, с които работят или им се налага да общуват.
  • Поведенческа – често оплакване, хронично мърморене по повод и без повод;  рисково поведение (високи скорости, предизвикателна грубост - “просене на бой”) или приемане на опиати (тютюнопушене, алкохол, наркотици); намаляване темпото и ефективността на работата, придружено със зачестяване на прекъсванията и отсъствията от работа, удълженаване на “задължителните” почивки.

 

 

Лирично отклонение 2: Тези стадии и коктейли на симптоматиката съм ги наблюдавала у себе си многократно. Понеже съм интуитивен човек, на всеки 3-4 години съм си сменяла “работата” или поне работното място, за да си търся “лек” и да не се превръщам в “рецидивист”. Без да съм се задълбочавала “теоретично”, интуитивно съм следвала и трите стъпки, препоръчвани от Американската асоциация по психология: 1) поставяла съм си нови задачи и цели; 2) “търсила съм помощ” - разговаряла съм за “изцеждащите” ме проблеми със семейството, приятелите и роднините (част от тях са професионални или полупрофесионални терапевти) 3) постоянно си намирам занимания извън работата (професията) – вкл. да си създам блог и да блогърствамJ

 

И въпреки всички предприети от мен мерки, с прискърбие откривам, че независимо от насилствената промяна - (само)изтръгване от една среда и попадане в друга, последователното разконспириране на “истинските” ми жизнени цели и освобождаването от натрупаните “фалшиви” такива,  наложени от очакванията на другите върху мен по време на социализацията ми, рано или късно се е стигало до същото състояние. Защо?

 

Защото, burnout-ът не те спохожда out of the blue, а  се поражда от едновременното интензивно “работене” на комплекс от фактори, един от които е непроменим (константа) – моята индивидуалност. А тя се характеризира с качества и предразположения, налични в една или друга степен у всички “социални работници” (учители, лекари, медицински персонал, социални работници и др. интензивно контактуващи и изкарващи хляба си със “социални клиенти”/”нуждаещи се”). Тези качества и предразположения обикновено се приемат за “позитивни” и част от неписаната, но подразбираща се длъжностна характеристика на “социалния работник”: емпатия, чувствителност, хуманност и идеализъм, ориентация на мисленето към другите, склонност към свръхидентификация с другите, зависимост от самооценката, чувство за дълг и др. Успоредно с тях, като част от “социалния ангажимент”, се развиват и други, определено еднозначно “отрицателни” - тревожност и интровертност, поради редица причини и фактори на средата и професионалното взаимодействие с другите. Колкото и да се превъзпитавам, от себе си не мога да избягам, а и не искам – част от тези личностносни характеристики са на толкова дълбоко ниво, че ако ги разруша, трябва да разруша себе си и социалната си природаJ Може би мога донякъде да се науча да не позволявам на другите да злоупотребяват с тях, както и по-често да казвам “не”, когато усетя или се хвана, че отново съм в капана на чувството за дълг и зависимост от самооценката си... Но това е една много дълга и болезнена тема, в която често се оказваш обграден от собствените си (само)наложени “криви” огледалаJ))))))))

 

2. За “Синдрома България”

 

Ако за първия фактор на средата (моята индивидалност) отговорността все пак си остава лично и само моя, то вторият е този, който ме хвърля в трибуните.  Изследователите всъщност изтъкват моя “втори” като първи и основен фактор за пораждане на синдрома burnout: условията на труд (на професоналната и работната среда). И тук вече съм в “шах”: защото където и да отида в България, попадам на:

 

 “Синдрома България”: пълната обърканост на обществото по отношение на разбирането за същината на работата (не дори на или в конкретната професия), съчетана с липсата на достатъчна и своевременно предоставена информация, липсата на реална, а не на “предоставена/делегирана” автономност, обграденост от критична маса бърнаути, липса на санитарен минимум самокритичност, носъщо така и липса на здравословна дози самочувствие.

 

И сами можете да сравните горното описание с лекарско-психоложкото:

 

“Според редица изследователи водещи фактори при възникване на “бърн аут” синдрома са преди всичко условията на труд. Тези фактори могат да се разделят на общи и специфични за дадена професия. Общи за всички социални професии стресори се явяват:

-         прекалено дългото работно време,

-         различия в разбирането на обществото за същността на работата,

-         липсата на достатъчно и своевременно предоставена информация,

-         липсата на автономност,

-         потребности на клиента /пациента/,

-         недостатъчна подготовка,

-         разногласие в организацията.”

 

Смятам, че по-точна обобщена представа какво й куца на “организацията България” не бих могла да измисля. И че не съм единствената, която чувства синдрома burnout на гърба си, в душата и ума си.

 

Все пак мога и да конкретизирам някои неща като:

-         прекалено проточилия се обществено-политически преход (“работно време” за изработването на продукта “демокрация”). Фрустрацията се поражда от усещането, че той няма намерение да свърши, защото всъщност не е започнал... на ниво “манталитет”. По естеството на работата ми като преподавател/учител, аз все ще съм на нож с работодателя си “обществото”, защото има

-         драстично разминаване в разбиранията на обществото за същината на работата – правата, задълженията и отговорностите в съвместното живеене и (само)управлението. Проблемът е колкото дълбок и всеобхватен, толкова и прост: няма как да се сговорят двете логики на прокламираната за пред света “демокрация” и фактическата “олигархия”. Непрекъснатата шизофрения, в която пребиваваме води до:

-         липсата на достатъчно и своевременно предоставяна информация коя маска да наденем и как да напаснем обстоятелствата за пред “инспектиращите”J. Това си е жива

-         липса на автономност, по-скоро е липса на интегритет (но то е пак същото) и така цялото общество се превръща в “лудница”, където

-         потребностите на клиента (пациента) остават неизвестна величина, клоняща към безкрайност, защото е трудно да се определят и съответно е трудно, ако не и невъзможно да се намери “лек” за тях (т.е. адекватни стратегии за разрешение на проблемите). В резултат на всичко това “социалната работа” е в непрекъсната

-         недостатъчна подготовка. По обясними, изброените по-горе, причини. Тъй като проблемите не само, че не получават разрешението си поради “недостатъчната подготовка”, но пък и всички се чувстват призвани да участват в тяхното “разрешаване” или поне в тяхната гръмогласна оценка  

-         разногласието в организацията не секва. И докато “умните се намъдруват, лудите се налудуваха”L Вместо Швейцария на Балканите се превърнахме най-паче в gangland, с чиято свръххпопулация станахме печално известни по целия свят. Към родната фрустрация прибавихме и вносна.    

 

А нещата не се оправят и не се оправят и водят вече към “медицинските” последствия от бърнаута:  

 

Състоянието на “бърн аут” води до влошаване на качеството на обслужване и е важен фактор за:

-         текучеството,

-         отсъствията от работното място,

-         желанието за смяна на професията и

-         ниския трудов морал.

То корелира с най-различни субективни показатели като физическо изтощение, безсъние, повишена употреба на алкохол, наркотици и медикаменти; брачни и семейни проблеми”

 

Да коментирам ли? И какво да коментирам? Може би по точки:

-         Текучеството в България е всеизвестен професионален проблем, който не е единствено обвързан с ниското заплащане. И аз като всички увеличавам брауновото движение в търсене на по-приемливи условия за труд.

-         Отсъствието от работното място е повсеместно както буквално, така и преносно. Защото вътрешно се противим, не се ангажираме с промяната, поради невъзможността да оказваме влияние върху нейната посока. Защото “промяна” има, но тя не е тази, за която сме мечтали, работили, борили и т.н. Поне някои от насJ

-         Желанието за смяна на професия е по-скоро желание за смяна на средата (мястото), т.е. емиграция – вътрешна и външна. Бетонната джунгла, в която се оказахме, от метафора започна да се превръща в буквалистика.

-         Ниския трудов морал. Тук не ми се коментира. Мисля, че вече си получихме целокупно-международно стигмата “неморални” (корумпирани)

 

Мъчно ми е за burnout последиците на субективно ниво, не само защото не мога вече да ги туширам у себе си, но и защото ме заливат отвсякъде: от улиците, кафенетата, учрежденията, парламента, президенството, министерски съвет, медиите, НПО-тата, детските градини, училищата, болниците и поликлиниките...

 

Физически изтощената ми половинка няма желание да контактуваме вербално, за да не избухнат семейни войни, няма и сили да се вдигне от леглото, след като гордо е донесъл “хляба на семейството”. Палмата на първенството по безсъние държа аз: както и изцъкленото око на телевизора, на който призори заспивам със слушалки на уши... кога чакайки отрочетата си да се приберат, кога неуспявайки да потуша безсилния гняв в себе си от човешката пустиня наоколо...Малките приятелски оазиси не ги броя, защото когато изляза от тях пак попадам сред човешката обгорена пустиня... Прекаляваме с посягането към тютюна, разреждайки я със (зло)употреба с алкохол: това се е превърнало в “национален спорт”: зад димна завеса и алкохолна мъгла да се крием от “грозните гледки” - “краткосрочната” загуба на памет за случващото се само задълбочава фрустрацията ни дългосрочно.

 

В това време браковете и семействата се разпадат, деца не се раждат или нелепо загиват, или просто са умъртвени и захвърлени от родителите си, войната по пътищата продължава, вземайки поредната си кървава дан,  управляващите все така не могат да намерят пътя към обществения консенсус, влюбено загледани в пъпа на властта – несменяемата им любовница. Сякаш за да ни вразумят полята и горите горят, наводненията ни покриват в тиня, морето, язовирите и реките ни давят, въздухът изприщва кожата ни с химикалните си примеси... но ние вяло продължаваме да се влачим все по burnout и burnout        

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivesa - С болка го прочетох
30.08.2008 23:00
Бърнаутът е състояние,което може да се котнролира.
Няма висок или нисък трудов морал,има трудов ред и дисциплина.Или се приемат дадени условия на труд,или се отхвърлят.Това е въпрос на личен избор.
Учителската професия е изключително стресова ,психически натоварваща и изчерпваща.Нужна е психохигиенна профилактика и интервенция за хората работещи в рискова за здравето професионална среда.
Целокупно не сме нито неморални,нито корумпирани.Такива са само някои,които не си вършат работата,а искат да си живеят безотговорно и да се преструват,че са много полезни.
Поздрави!
цитирай
2. анонимен - verina.
30.08.2008 23:10
Я, дай си широко сърце. Burn out-a беше много популярна тема, но преди поне 15 години:) Сега вече не се пише така, а се говори за постемоционално общество - мързи ме да пиша и не пиша, както виждаш:))) Източникът, който цитираш, е ненадежден по много и различни причини, молим ти съ! Но преди всичко burn out-a e лексика от речника на суетни хора/професии, които са склонни да се самопатетизират по непродуктивен начин, вЕрвай ми.
Я по-ведро, въпреки че аз пък се накиснах в Т. Бернхард, супер е като писател и е пълен ад като мислител...
Но, да кажа, по-ведро, по иронично и самоиронично. Нищо не почва с нас и нищо не свършва с нас, другите ни изцепки са си чисти самооблъщения:) До скоро.
цитирай
3. svoboda64 - Здравей Ивеса,
30.08.2008 23:24
Съгласна съм, че няма нещо - освен природните стихии, донякъде:) - което не се поддава на контрол. Въпросът е, че когато трябва да имаш едновременно много "контролни" функции, изпускаш юздите, понякога и неусетно за себе си, а понякога, ащото си казваш, че все някога ще остане време и за теб, но след кто... си обгрижил всички останали:)
Това за ниския трудов морал го преписах. Вероятно авторката на материала, върху който тръгнах да разсъждавам, го е преписала на свой ред от оригинала: на англ. morale е дух, цялостната атмосфера, царяща на дадено работно място. Така че съм съгласна донякъде и със забележката, че става въпрос за трудов ред и дисциплина.
Проблемът с "личния избор" ми е особено любим:) Явно не мога достатъчно добре да се аргументирам защо смятам, че условията на труд в България са ненормални в своята цялост. Предполагам, че за това не би стигнала и дисертация, не някакъв пост в интернет.
Учителската професия, както лекарската и редица други в България са с безобразни условия на труд. Наблюденията ми са от десетилетия (включвам и професионалния живот на майка си, на който съм била през цялото време свидетел). Съгласна съм, че "трябва" психогенна профилактика и интервенция за хората, работещи в рискова за здравето си среда". Но тя не е установила се практика, а по-скоро е оставена като дело на на самите давещи се:)
Целокупно не сме неморални, но целокупно сме корумпирани. И в това влагам много повече от активната крупция: съгласието да живееш в такава среда също те прави макар и "пасивно" корумпиран. Затова казвам, че не мога да избягам от средата - другият вариант е да емигрирам, наистина, което не искам, защото пък не мога да понеса културните особености на Запада.

Благодаря за вниманието! Поздрави и на теб
цитирай
4. svoboda64 - Веринко,
30.08.2008 23:35
Я не разбивай собствената ми митология:) Каквото и пост-общество да сме, пак не мога да приема част от случващото се наоколо като нормално и нетрогващо ме. Пък и както е известно ние сме със забавено развитие на фона на бурен икономически растеж:) Което още повече ме "трогва" и изпълва с гняв, а вероятно и със сантименталност по отминалите дни. Но това е сигурно, защото снощи гледах пак стар филм, откъдето и мислите ми се провокираха, вероятно - Джери Макгуайър. Дори го бях набъркала и него в този си текст, но после се отказах и го "кръцнах":)

Не ми се пише нищо по "същество", което си е чисто бягство от отговорност към стоварващата се отгоре ми реалност:) Така си се скрих в бърнаута... като удобна "старомодна" поза, както и утива на един "стар" човек:)

Нали искаше самоиронично:) Имаш го:)



цитирай
5. zaw12929 - Много сте бързак!
31.08.2008 11:29
Написали сте 50 постинга на куп и лекият Ви изказ е натежал до неразбираемост и вместо :тук вече съм в “шах”:
защото където и да отида в България, попадам на:
“Синдрома България”: пълната обърканост на обществото по отношение на разбирането за същината на работата (не дори на или в конкретната професия), съчетана с липсата на достатъчна и своевременно предоставена информация, липсата на реална, а не на “предоставена/делегирана” автономност, обграденост от критична маса бърнаути, липса на санитарен минимум самокритичност, носъщо така и липса на здравословна дози самочувствие.
= постингът е вашият синдром на обърканост, защото искате да оправяте неща извън Вашата компетентност ВМЕСТО ДА СЕ РАДВАТЕ НА вАШАТА КРАСОТА И ТАЛАНТ .
сПРЕТЕ ДА БИЧЪВАТЕ ДЪРЖАВАТА, НАРОДА НИ. пОКАЗВАЙТЕ СВОИ ПОСТЪПКИ, ЗА ДА РАЗБЕРЕМ ЧЕ НЕ СТЕ ОТ КОРУМПИРАНИТЕ И ЛОШИ БЪЛГАРИ, КОИТО НАСЕЛЯВАТ МЕДИИТЕ И ХОРА С ЛОШО ЧЪЗПИТАНИЕ, КОИТО НЕ УВАЖАВАТ НАРОД И ДЪРЖАВА.
цитирай
6. ivesa - Здравей,Свобода,
31.08.2008 12:46
това,което споделяш за неусетното изпускане на юздите е напълно реално в живота на хората от рисковите професии,към които спада и учителската.
Напълно съм съгласна с теб ,че грижата за психичното здраве на работещите в рискова за здравето среда е оставена на самите хора.Където самите работещи се погрижат и вземат мерки проблемите се преодоляват.
Не съм съгласна,че целокупно сме корумпирани.
Не трябва да бягаме от средата трябва да я подобряваме.
Поздравявам те,че не искаш да емигрираш,аз също не искам,мака че не ме плашат културните особености на запада.
Трябва да се борим,да работим за създаването на една по-добра среда за работа и за живот!
Да направим България едно по-хубаво място за живеене!
Хубав ден ти желая!
цитирай
7. анонимен - Век XXI. Адам и Ева-взгляд одного, мнения миллионов
16.12.2011 19:59
<img>http://sweatego.ru/wp-content/uploads/2011/11/motivator-20154-176x176.jpg</img>

Это мужской сайт, где мнение мужчины имеет абстрактный вид. А мысли о жизни и жизненный опыт позволяют писать
советы мужчинам.

Акцентируя внимание на такие темы: жизнь, психология, гендерные отношения и, конечно же, секс - автор направляет свой
внутренний взгляд к тебе, -настоящий мужчина.

<a href=http://sweatego.ru/gendernye-otnosheniya/gordost-i-predubezhdenie/>гордость и предубеждение</a>

<a href=http://sweatego.ru/tag/stebnyj-goroskop/>стебный гороскоп</a>

<a href=http://sweatego.ru/zhizn/o-chem-mechtayut-muzhchiny/>о чем мечтают мужчины</a>

<a href=http://sweatego.ru/steb/top-samyx-tupyx-postupkoj-lyudej/>тупые поступки</a>
цитирай
8. анонимен - PsyDom.ru - Место, где живет психология
07.02.2012 18:38
<img>http://psydom.ru/images/sized/images/uploads/2012-01-29/gde-najti-vremya-dlya-samorazvitiya-ili-poleznye-pyatiminutki-chast-2-170x170.jpg</img>

Психология на Psydom.ru – ваш верный помощник

Добро пожаловать на наш сайт! У нас полезную для себя информацию смогут найти люди любых возрастов и профессий: школьники, студенты, родители, педагоги, психологи. На наших страничках вы лучше узнаете о том, что такое психология, как знание этой науки помогает в жизни. Материалы нашего ресурса включают в себя описание известных психологических методик, упражнения, которые способствуют развитию различных навыков, а также памяти, внимания, мышления. Всё это можно узнать благодаря полезным ссылкам, которые мы вам предложим.

<a href=http://psydom.ru/forum/viewthread/181/>самый лучший вопрос</a>

<a href=http://psydom.ru/page/gumanisticheskij-psihoanaliz-eriha-fromm>гумманистический псохоанализ фромма</a>

<a href=http://psydom.ru/articles/psihologiya-pobeditelya-v-lyuboj-situacii>как быть спокойным в любой ситуации</a>

<a href=http://psydom.ru/articles/psihologiya-lichnosti>известной личностью не рождаются а становятся</a>
цитирай
9. анонимен - buy generic viagra 582 3416
18.10.2012 13:55
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#3233]buy viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#4834>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#12544 viagra online
цитирай
10. анонимен - payday loans online 324 1355
19.10.2012 09:34
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9224>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#4125>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#10599 payday loans online
цитирай
11. анонимен - generic viagra 821 4253
19.10.2012 11:08
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#11484>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#11256>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#7880 generic viagra
цитирай
12. анонимен - buy levitra online
20.10.2012 02:47
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#2292 - cheap levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2602>levitra 10 mg</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2063 online
цитирай
13. анонимен - cialis 60 mg 19836
20.10.2012 03:29
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#qmsld>cheap cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#kbjwn >cialis 60 mg</a> , http://ordercheapcialishere.com/#pamon buy cialis
цитирай
14. анонимен - viagra 50 mg 15375
20.10.2012 06:21
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#pialk>viagra 100 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#wxynk >viagra 50 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#tzisj viagra 150 mg
цитирай
15. анонимен - bKtqhnb source
20.10.2012 20:58
fClsekSu <a href="http://tinyurl.com/8fqhekh">ed reed jersey</a> kSzfmiOh http://tinyurl.com/9eaaw55
aLvdflLw <a href="http://tinyurl.com/8qbxfbe">jason witten youth jersey</a> aOuvpqZp http://tinyurl.com/9sqp3bf
eAwxupRm <a href="http://tinyurl.com/8qt7blf">mangold elite jersey</a> cDtxpjRn http://tinyurl.com/8qt7blf
fIkvqgFt <a href="http://tinyurl.com/9czghqj">mike wallace steeler jersey</a> zJvunoDf http://tinyurl.com/8ultfmo
kXvapmTe <a href="http://tinyurl.com/9mm99th">giants nicks jersey</a> mWghdoCt http://tinyurl.com/9dzlnq7
sWtxteMv <a href="http://tinyurl.com/99p3dsu">drew brees jerseys</a> vGdtnfAx http://tinyurl.com/99p3dsu
fFlrrzMz <a href="http://tinyurl.com/8mhf5e4">julius peppers jersey</a> jZfljtSp http://tinyurl.com/8mhf5e4
iWjcxtPx <a href="http://tinyurl.com/8zh4ff8">kevin kolb cardinals jersey</a> mBzzqaWw http://tinyurl.com/8wxp8rh
eHptimHz <a href="http://tinyurl.com/936n228">carolina panthers cam newton jersey</a> nYuxypBb http://tinyurl.com/936n228
oNqrakZj <a href="http://tinyurl.com/8kz3njq">charles woodson nike jersey</a> wYhxbqEf http://tinyurl.com/8k3vsha
цитирай
16. анонимен - kamagra usa 20829
20.10.2012 23:44
<a href=http://orderkamagranow.com/#dkzuc>cheapest kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#qkwqa >buy kamagra soft</a> , http://orderkamagranow.com/#tftio kamagra online
цитирай
17. анонимен - oIphjch helpful web
21.10.2012 11:55
qBhamzOt <a href="http://tinyurl.com/9po2k5w">mark ingram jersey</a> hHmirpVs http://tinyurl.com/99p3dsu
vQeewtSj <a href="http://tinyurl.com/936n228">cam newton jersey panthers</a> iXzdysLr http://tinyurl.com/93vwmso
jBxuydXb <a href="http://tinyurl.com/8d52hqe">peyton manning broncos jersey</a> zUnzuiTe http://tinyurl.com/9aqjc63
xDsegeIc <a href="http://tinyurl.com/8eo8yn7">victor cruz jerseys</a> bHxvdmWz http://tinyurl.com/9mm99th
sIfiimYq <a href="http://tinyurl.com/8qt7blf">jets nick mangold jersey</a> cVgaqhXv http://tinyurl.com/93g6oxr
wGygyfVd <a href="http://tinyurl.com/8zh4ff8">kevin kolb jerseys</a> uSuywuHz http://tinyurl.com/8zh4ff8
tNmlbkFd <a href="http://tinyurl.com/9l5mjbu">terrel suggs jersey</a> sMkvsdLb http://tinyurl.com/9l5mjbu
yJknygAg <a href="http://tinyurl.com/9nav5ep">frank gore jersey</a> kNmjkkZk http://tinyurl.com/9nav5ep
tNjksmIt <a href="http://tinyurl.com/8zm4gop">walter payton throwback jersey</a> iLqsmuAz http://tinyurl.com/8g6q3qw
qVxgcsHm <a href="http://tinyurl.com/8k3vsha">aaron rodgers jersey</a> mZomquIs http://tinyurl.com/9q2zukc
цитирай
18. анонимен - djowwq Discover More Here
21.10.2012 23:24
qAniphEu <a href="http://gregangelo.com/">cheap uggs uk</a> fFbcobIk <a href="http://gregangelo.com/">uggs sale </a> aPeuejDf <a href="http://gregangelo.com/">cheap ugg boots</a> sZokbjEg <a href="http://gregangelo.com/">cheap ugg boots</a> zMjacvPr <a href="http://gregangelo.com/">cheap uggs uk</a> qKjodgSh http://gregangelo.com/
цитирай
19. анонимен - vEonmpf Go Here
22.10.2012 12:37
Iuhjbu <a href="http://newyorkjetsjerseyshop.us/tim-tebow-jersey-c-28.html">tim tebow jersey</a> Rahkuj http://newyorkjetsjerseyshop.us/plaxico-burress-jersey-c-25.html
Pvbgou <a href="http://greenbaypackersjerseysstores.us/jermichael-finley-jersey-c-64.html">jermichael finley jersey</a> Iowpnn http://greenbaypackersjerseysstores.us/jermichael-finley-jersey-c-64.html
Ybsgwf <a href="http://chicagobearsjerseysshop.us/julius-peppers-jersey-c-2.html">authentic julius peppers jersey</a> Oqtbke http://chicagobearsjerseysshop.us/matt-forte-jersey-c-17.html
Tapixt <a href="http://tinyurl.com/96x86g8">brees jersey</a> Ofhmjd http://tinyurl.com/96x86g8
Pzclzy <a href="http://denverbroncosjerseysstore.us/demaryius-thomas-jersey-c-7.html">demaryius thomas jersey</a> Oqgjyg http://denverbroncosjerseysstore.us/demaryius-thomas-jersey-c-7.html
Pxzqtv <a href="http://tinyurl.com/9gx3xpx">nike frank gore jersey</a> Tcsxww http://tinyurl.com/9gx3xpx
Ewutup <a href="http://tinyurl.com/9rrdrxe">womens clay matthews jersey</a> Nvjxxr http://tinyurl.com/9zrave8
Izivdt <a href="http://tinyurl.com/98cystu">Hightower Jersey</a> Kdqsbk http://tinyurl.com/8f3z8q7
Jozywn <a href="http://tinyurl.com/9ftgv3e">tim tebow jersey</a> Sepkad http://cort.as/2dfg
Ptfkiv <a href="http://neworleanssaintsjerseystore.us/darren-sproles-jersey-c-3.html">sproles jersey</a> Eaqsom http://neworleanssaintsjerseystore.us/mark-ingram-jersey-c-6.html
цитирай
20. анонимен - buy generic levitra
22.10.2012 16:26
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7331>buy levitra</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2615>cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#4156 online
цитирай
21. анонимен - levitra online 5757
23.10.2012 01:32
<a href=http://orderlevitrahere.com/#omine>cheap levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#oqswz >levitra 10 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#udnzu levitra online without prescription
цитирай
22. анонимен - xCbwkqp Go Here
23.10.2012 21:17
Jhrade <a href="http://warmshoesz.webeden.net/">uggs on sale</a> Hkjaad <a href="http://warmshoesz.webeden.net/">uggs on sale for kids</a> Xlsenu <a href="http://warmshoesz.webeden.net/">uggs for sale</a> Yocrdk http://warmshoesz.webeden.net/
Jghbnr <a href="http://cozyubootssale.webeden.co.uk/">ugg boots sale uk stores</a> Ianxwa <a href="http://cozyubootssale.webeden.co.uk/">genuine ugg boots sale</a> Ahqqst <a href="http://cozyubootssale.webeden.co.uk/">ugg boots sale clearance uk</a> Dqokxs http://cozyubootssale.webeden.co.uk/
цитирай
23. анонимен - payday loans 462 4457
24.10.2012 03:19
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#2460>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#17805>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#20941 payday loans
цитирай
24. анонимен - cheap kamagra 7875
24.10.2012 03:25
<a href=http://kamagrastorehere.com/#xfeey>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#tcstw >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#rpgjj buy kamagra online
цитирай
25. анонимен - buy levitra online 16494
24.10.2012 06:17
<a href=http://levitrastorehere.com/#oncmt>buy levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#srwkt >buy levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#xgwsr cheap levitra
цитирай
26. анонимен - buy cialis 534 19492
24.10.2012 12:09
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19775>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#4152>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#18187 generic cialis
цитирай
27. анонимен - generic cialis 2019
24.10.2012 21:06
<a href=http://cialisstorehere.com/#xhzzh>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#cxbpd >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#ozutx buy cialis online
цитирай
28. анонимен - buy viagra online 8845
25.10.2012 19:18
<a href=http://viagrastorehere.com/#frwta>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#ipavg >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#aigzr viagra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3220105
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930