Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2007 15:26 - "По бюджета ще ги познаете" (Мартин Димитров)
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 5935 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 17.12.2007 15:32


Статията на Мартин Димитров във в. Дневник от днес, 17.12.2007 - http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=408066, поставя под нов ъгъл въпроса как отглеждаме корупцията в собствената си държава.  Защото "корупция" не е само даване пари на ръка за някакъв по-дребен или едър келепирец, а и "превземане на държавата". Добре времево прецеленото приемане на държавния бюджет в края на годината - като на абордаж - лишава всички ни от реално дискутиране на бюджета, както и от предлагане и защита на алтернативни визии за разделението на публичните приходи и разходи по пера. Не само парламентарната опозиция, но и широката общественост е лишена от възможността да оказва натиск и предлага аргументирано несъгласие с проправителствените решения. Но какво да се прави:) Така е удобно на "едрите" - солидно финансово подплатени и добре /мафиотско/ организирани - интереси в държавата: а те някак си подминават баланса на интересите и най-вече интересите на масата от хора, все още живеещи в тази нещастна държава.  

Според Световната банка, цитирана в сайта на фондация "Пайдея" - фондация, чиято публична цел е да обучава "невръстни" ученици в дебрите на държавното управление и граждански отговорното поведение - дефиницията на въпросното явление "превземане на държавата" е следната: 

"Под превземане на държавата се разбира овладяване на основни лостове на държавното управление в изпълнителната, законодателната и съдебната власт от икономически интереси и по нерегламентиран начин, т.е. не чрез избори, а чрез търговия на влияние, или незаконно финансиране на изборна кампания. Впоследствие, овладените по такъв начин структури на държавното управление, започват да работят не в полза на тяхното общество, а в полза на тези групи, които по някакъв начин са им помогнали да бъдат поставени там. " http://anticorruption.paideiafoundation.org/?p=2&t=0

Имам чувството, че ние - държавата България -  сме излезли от някакъв политикономически наръчник "Какво НЕ ТРЯБВА да се прави". Но сме тъпи и инати, и продължаваме да го правим. Всичко да се прави в последния момент, за да няма време за адекватна реакция. Всичко да се прави "през пръсти", за да имаме после какво да оправяме и да твърдим, че сме добри в оправяне на каши. 

Питам се кога най-после в България ще има "нормално" управление, стратегическа визия с десетки години напред с разписани поетапно стъпки, които не са мотамо преписани от някой международен документ - т.е. ще излязат от фазата си на абстрактна неприложимост към местните условия. 

И ако българите са "бавностоплящи", нека всички държавни и стратегически документи да са готови поне 6-месеца преди окончателното им приемане и по всички ъгли на нещастната ни татковина да се реве, че ако не се вземе отношение по тях, просто "оставате без заплати, покрив и т.н." Може би тогава ще настъпи някакво мъртво вълнение, някакво раздвижване в поизмрелите мозъчни клетки и нетренираните мозъчни гънки, за да има действено отношение, стачки и гражданско неподчинение. Просто каквато и да е масова форма на протест с реални последици за управляващите. 

Ние знаем, че те - управляващите ни - "не стават" за ролята, която сме им отредили - да мислят и вземат решения в НАШ, ОБЩОНАРОДЕН, ПУБЛИЧЕН ИНТЕРЕС. Но нямаме механизма да ги сменим. За съжаление. 

 



Тагове:   Мартин,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zari - Е, щом като нямаме...
17.12.2007 15:43
става въпрос за механизма...Изводът на всички ни е ясен и ще си преливаме постинги и коментари от пусто в празно.
цитирай
2. svoboda64 - Zari,
17.12.2007 16:37
Нерадостният извод на журналист от 24 часа, на когото не запомних името, е, че докато не се сменят 2-3 поколения нещата няма да се променят:))

Без да съм песимист, споделям тази визия: ако някой ми каже, че чрез политическа активност (т.е. гласуване) нещо в тази страна може да се промени при съществуващата пропорционална партийна листа, разпределението на статуквото между партиите и праг от 4 % - нека погледне какво се случи в Русия:))

Някои истини са мъчителни. Едва ли скоро ще се стигне до промяна на Конституцията, която би позволила почтеността да вирее в Bg-то:))

Може би, защото основният закон в момента в България гласи: "Онова, което не се купува с пари, се купува с МНОГО пари":))

Поздрави!
цитирай
3. evrazol - Държавата явно е превзета
17.12.2007 21:38
Това което те тревожи, тревожи реално по-малко от 4% от гласопоавателите. Останалите 96% с какво са ангажирани? - http://evrazol.blog.bg/viewpost.php?id=127009
За съжаление някои процеси е по-добре да се ускоряват вместо да се спират. Цитираното от теб е непреодолима реалност, непреодолима сила. И неподозирана. Може би е необходима не стратегия за противопоставяне на системата, а стратегия за оцеляване на максимален брой хора след бедствието. Стратегия на Ноевия ковчег. Просвета преди всичко, разясняване на опасностите и понеже света е на приспособимите, ще се окаже че и това е излишно. Обедняването и безнадеждността ще доведат до обезличаване. А оцелели ли са обезличените?? Май че това е само върхът на айсберга. Понякога си мисля че сме поставени пред избора на коренното население на Щатите. Асимилация или ликвидация. Избора все повече става личностен, а не национален, щом демокрацията се превръща в плутокрация.
цитирай
4. zari - Няма нужда да сме журналисти, политолози и пр.,
18.12.2007 06:12
за да не разбираме тъжния факт - да, 2-3 поколения ще са необходими! Но вчера в пресата има и още една подробност, че тези поколения ще са от 45% цигани. Та горе-долу разбираме и в перспектива за каква промяна иде реч.
цитирай
5. svoboda64 - Evrazol,
18.12.2007 13:47
Прочетох постинга ти: мъчно ми е, но изводът е самонатрапващ се. Да, ние сме осъдени на претопяване. Въпросът за мен е: какво ще пренесем към "новите" си родини (нации). Ще ми се да вярвам, че е твърдостта. Все по-малко хора я притежават. Или я използват по тъп начин. Заветът на индианците е добър: никога не се предавай (за продаване въобще и не може да се говори!!!)

И пак Великия Шенандоа, цитиран по "Орловия кръг" - http://www.eaglecircle.org/indexbg/docs/resursi/NEW/persons/leon-words.html
:


1) "За да видиш предназначението си, гледай напред. Не се обръщай на всички страни. Ще го видиш отпред. Там ще видиш пътя си и когато това стане, ще можеш да приемеш мисията си. Избираш отредения си път и тогава Създателят ще ти разкрие твоята мисия. А тя винаги е свързана с добруването на народа. Ако не е в полза на човешките същества и цялото творение, значи не идва от Създателя. Трябва да преосмислиш пътя си. Пътят винаги ти носи добро, а мисията на човек винаги облагодетелства другите същества."

2) "Това, което вие наричате САЩ, ние наричаме Островът на Костенурката. Създателят ние посадил тук и ни направил свободни. Вие не сте били засадени тук, но нахлухте в желанието си да бъдете волни като нас. Ние сме суверенни нации и се бихме, за да не ни казва правителството ви какво да вършим и за да ви покажем, че никой освен Създателя не притежава Земята. Децата ви знаят, че не са свободни. Правителството ви нарежда какво да правите и как да живеете. Правителството на САЩ ще ти отнеме всичко и ще те зареже на улицата. То не се стреми към добруването ти. Ние всички сме гости. Само гостуваме на Земята. За какво трябва да плащаме за престоя си. Справедливо ли е да ти дойда на гости и да си платя за това."

3) "Моето училище е Дългият Дом. Учителите ми бяха свещени хора. Вашите училища не преподават духовност. Вие се учите как да си намирате работа, да изкарвате пари и да въртите бизнес, но не научавате за мястото на Създателя в живота и за своя личен път към него. Не учите за церемонните. Дори не знаете да отидете на църква, защото има толкова много разновидности, че не знаете коя е правдива. Братът на Създателя ( Лошият Близнак) ги е омешал така. За какво ви е обучение, когато ще настъпят времена, в които парите ще са от без значение. Каква ти работа, когато храната няма да можеш да си я купиш. Хората ще се завръщат към земеделие. Това е, което виждам."

4) Важното е как ще решим да живеем. Ще живеем в страх и послушание, следвайки заповедите на властите, които не ни дават нищо в замяна или ще бъдем достатъчно силни да се обединим за доброто на всички. Аз казвам, че ще се обединим. Няма да бъдем жертви повече.

5) Всички ние сме учители без да сме искали тази длъжност. Някой винаги гледа. Затова трябва да живеем така, както бихме искали от този някой да живее. Ако ти не се справяш добре и този някой няма. Затова не можеш да виниш другите за постъпките им, ако ти не си добър учител. Ако следваш пътя на Създателя, винаги ще бъдеш добър учител, без значение дали го знаеш или не. Може би си мислиш, че никой не гледа и затова няма полза от това дали си добър учител или не. По-добре не се чуди дали има, или няма никой – така няма да се разочароваш ако никой не ти обръща внимание. Най-добре е да продължиш да се държиш сякаш си наблюдаван, ако това те кара да се чувстваш добре, разбира се. Аз смятам, че трябва да има все нещо у теб, което да си заслужава вниманието. Важното е, че независимо как живееш живота си, всичко това остава между теб и Създателя. Аз лично не искам да си губя времето в размисли дали има някой, който ме гледа. Искам да живея по начин, по койот Създателят ще е доволен от мен.

6) Ако живееш почтено и пазиш пътя си чист, нищо няма да ти навреди. Няма да бъдеш докоснат от зловредни магии. Те проникват в теб чрез страховете. Ако не се страхуваш, ти си свободен..."

цитирай
6. svoboda64 - Zari,
18.12.2007 14:26
Ключовото разбиране се нарича "интеркултурно възпитание", даже не толкова тясното "образование", защото последното някак страни от изработване на навици, умения, нагласи и про-активно поведение.

Циганите или ромите (ако сме в политически коректното наречие на деня) просто не трябва да се оставят на "самотек" или в орбитата на т.нар. "цигански НПО". Тази задачка, съчетана с турския сепаратизъм, за момента е непосилна лъжица за "държавната" уста, защото не се мисли за хората, а за партийни интереси и влияния над електората. За което е просто "по-ценно" хората да са държат настроени един срещу друг и малко знаещи за конкретните проблеми и начините за тяхното разрешаване по взаимноудовлетворяващ начин отделните групи...

Това е тема на дълъг и друг разговор.

Поздрави!
цитирай
7. evrazol - Няма да бъдем жертви повече.
19.12.2007 01:16
Паднх. И тези хора са наричани диваци! Изречението завършва с точка. Това не е заявление, това е решение. В същност много трудно решение. Чупи удобството на роба.

Благодаря за линка!
цитирай
8. анонимен - buy viagra online 320 5713
18.10.2012 07:38
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#9062]buy generic viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#17985>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#13963 buy viagra online
цитирай
9. анонимен - payday loans online 486 19098
18.10.2012 14:13
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12380]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19072>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9410 payday loans online
цитирай
10. анонимен - payday loans online 764 12403
18.10.2012 22:48
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5236>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#11770>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#361 payday loans online
цитирай
11. анонимен - payday loans online 325 13529
19.10.2012 05:20
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#7558>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8051>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6154 payday loans online
цитирай
12. анонимен - order viagra 16693
20.10.2012 09:32
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#qvaqp>cheap generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#smbip >viagra online without prescription</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#mufyx buy cheap viagra
цитирай
13. анонимен - buy kamagra 100mg 13624
20.10.2012 11:56
<a href=http://orderkamagranow.com/#dychk>buy kamagra soft</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#orzxk >kamagra soft</a> , http://orderkamagranow.com/#bxzfy 100mg kamagra
цитирай
14. анонимен - buy levitra online
20.10.2012 20:26
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#9790 - levitra online without prescription, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#4974>levitra online without prescription</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#8857 online
цитирай
15. анонимен - cheap cialis 14666
21.10.2012 13:05
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#pwuyh>buy generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#twqrc >buy generic cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#cdswn buy cialis online
цитирай
16. анонимен - levitra online 8838
23.10.2012 05:45
<a href=http://orderlevitrahere.com/#qbdmq>cheap levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#ucfod >cheap generic levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#tbqlk buy cheap levitra
цитирай
17. анонимен - payday loans 441 17732
23.10.2012 21:12
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10874>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#1541>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#11356 payday loans
цитирай
18. анонимен - buy generic cialis 628 10713
24.10.2012 05:04
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#7989>buy cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#4274>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#17835 buy cialis
цитирай
19. анонимен - buy levitra online 19880
24.10.2012 09:31
<a href=http://levitrastorehere.com/#zlufl>buy levitra online</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#bkwjx >buy levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#aevcn levitra online
цитирай
20. анонимен - generic cialis 14525
24.10.2012 11:47
<a href=http://cialisstorehere.com/#ejarl>cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#ezkhp >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#hmexv cheap cialis
цитирай
21. анонимен - buy kamagra online 19950
25.10.2012 07:10
<a href=http://kamagrastorehere.com/#ynfzb>buy kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#pjkke >cheap kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#omcfh buy kamagra online
цитирай
22. анонимен - viagra online 16445
25.10.2012 23:43
<a href=http://viagrastorehere.com/#ldlyp>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#zanpb >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#trhbh viagra online
цитирай
23. анонимен - cialis online 542 17866
29.10.2012 07:18
<a href=http://buycialisonlinepharma.com/#11907>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinepharma.com/#15757>buy cialis</a> , http://buycialisonlinepharma.com/#18591 generic cialis
цитирай
24. анонимен - generic cialis 8572
02.11.2012 07:51
<a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#cfbsw>generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#fqvwu >buy cialis online</a> , http://ordercheapgenericcialishere.com/#cbzll generic cialis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3217151
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930