Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2007 11:13 - За "Трите кардинални проблема на България"
Автор: svoboda64 Категория: Други   
Прочетен: 1384 Коментари: 2 Гласове:
0



Вчера неделята беше тих, горещ и безсъбитиен ден. Както им приляга на повечето НЕ ДЕЛИ. Предизвестените политическо-правителствени новини от резиденцията в Евксиноград бяха вяли... познати неща, предъвквани: 

% увеличение на пенсиите и бюджетните заплати. Увеличение ли? Просто журналистката искаше да избегне тавтологията след "последната индексация". Браво! Поне стил и естетическо отношение към иначе грозната ни действителност:))
10 % плосък данък. Пак браво! Поне някаква действена солидарност, мобилизираща разпадащото ни се национално самочувствие, че и ние можем да правим...принудително  - всеки - своите жертви за общото. И пак разводняване: как ще компенсираме тези с ниските доходи, как ще стимулираме тези с високите... да дадат повече! Обичат да мъдруват политиците ни. Ама и ние май воайорски си падаме само да им гледаме сеира:)) 

Но екстазът се разля като елей над посърналата ми от отегчение душа, когато чух най-кратката и смислена диагноза за състоянието на татковината България. Произнесена не от "спин доктор" (
*), нито от политическа влъхва, а от много популярен български актьор-сатирик от близкото минало. Публичното място ли? Ами в На 4очи с Цветанка Ризова по НоваТв. 

Тук ще отворя една скоба, защото вече се задъхвам от смисли. Какво е скритото послание на На 4очи, някой замислял ли се е? Едва ли е само прямотата! Защото като публична трибуна няма как да не отприщва и историческата ни памет с миризмата на нещо тайно и съзаклятническо, идещо от безпомощността на тоталитарното ни кухненско дисидентство. Едва ли популярната Цветанка Ризова и нейният творчески екип са търсели последния ефект. Но ето на, бивайки като пушката на стената в началото на театралното действие, то все някога изгърмява! 

И прогърмя твърде отчетливо в думите на Светослав Пеев: "Аз съм объркан". Съзнавам, че вадя думите от контекста на конкретния разговор. Че ставаше въпрос за реакцията на българите към многогодишната епопея на медиците ни в Либия и тяхното (без)славно завръщане и посрещане тук, на родна земя. За лицемерието на политиците, които се обръщат като слънчогледи към светлината на прожекторите, а забравят всекидневната грижа към обикновените, негероични хора, пъплещи по своите си задачки 24/7, препъвайки се в недалновидните им и противоречиви управленски решения. За тероризма на новобогаташите, които дори на обикновения асфалтов път трябва да са винаги първи и да ти покажат среден пръст, ако решиш (недай си Боже, пък да настояваш!) да ползваш предимството, гарантирано ти от правилата за уличното/публично движение.  За системната липса на живителната сатира за сметка на злободневни, но повърхностни и бързо изтъркващи се смешки, смешки, смешки...

Твърде симптоматично завърши този неделен 4-очен разговор. Защото поантата, ботъмлайнът ( -:) Александър Колев, www.alexanderkolev.blog.bg) или заключителното изпълнение, ми навяха онази безкрайна тъга по народния гений. Който винаги се е изразявал кратко, ясно и... безизлазно. 
Цитирам. Предупреждение: творбата не е анонимна, но Светослав Пеев не успя да съобщи името на автора в ефир Само произхода му: от Стара Загора. (Пак не остана време: по български
J!). 

[....] [(ук бяха размишленията на Автора, но тях не запомнихJ)
БЪЛГАРИЯ ИМА ТРИ КАРДИНАЛНИ ПРОБЛЕМА:
       - ПРЕСТЪПНИЦИ,
       - ПЪТИЩА
       - И ПРЕСТЪПНИЦИ ПОСОЧВАЩИ ПЪТЯ. ╬


Коментарът, както се казва, осатава за вас. 
Успешно понеделнишко и седмично пътуване-лъкатушене!
Поздрави!

 

* Благодаря на Александър КолевJ, вж. блог-адреса по-горе, че ми "подари" тази нова за мен дума на английски, както и подсказките за смешните смислови разночетения при транслитерацията на български. Статията "10 английски думички в българския, които ненавиждам (първа част, 26.07) си заслужават четенето и размисъла.   

Послепис: Трите кардинални проблема на България са заровени някъде. Като скрита картинка. Но много ми харесаха и тези от "върха на айсберга":))



Тагове:   българия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - yxCveYcaoUsfZEsHHu
28.05.2011 17:20
wbQNxL <a href="http://maeyaprbhlna.com/">maeyaprbhlna</a>
цитирай
2. анонимен - zRbGCMZvWzpdm
31.05.2011 19:52
iaeLdJ , [url=http://fyuuhxbjzjgr.com/]fyuuhxbjzjgr[/url], [link=http://rjmolihuhgqk.com/]rjmolihuhgqk[/link], http://hhjcramywepk.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svoboda64
Категория: Други
Прочетен: 3219905
Постинги: 1146
Коментари: 5991
Гласове: 19356
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930